2012 m. gegužės 4 d.    
Nr. 18
(1993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Duris atvėrė atstatyta vienuolyno šeimyntrobė

Rūta Averkienė

Kalba Vilkaviškio vyskupas
Rimantas Norvila. Centre –
kanauninkas Valius Zubavičius OP

Atkurtas XVII amžiaus kultūros
paveldo objektas – šeimyntrobė

Liškiava. Vienuolyno ansamblis pasipuošė dar vienu puikiu statiniu – atstatyta šeimyntrobe.

Lietuvos perlu pelnytai šalies ir užsienio turistų vadinamas šis kultūros ir turizmo reikmėms pritaikytas XVII amžiaus kultūros paveldo objektas dar labiau vilios lankytojus. Tuo turėjo puikią progą įsitikinti dalyvavusieji šeimyntrobės pašventinimo ir atidarymo iškilmėse. Į renginį atvyko Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, kitų dvasininkų, Varėnos rajono savivaldybės vadovai bei kiti garbūs svečiai, vienaip ar kitaip prisidėję prie to, kad šis pastatas prisijungtų prie Liškiavos vienuolyno ansamblio.

Visus susirinkusius į statinio pašventinimo ir atidarymo iškilmes pasveikino Liškiavos parapijos klebonas, VšĮ „Liškiavos kultūros centras“ direktorius kanauninkas Valius Zubavičius OP. Jis paminėjo, kad labai norėjo atkurti prarastą istorinę šio architektūrinio ansamblio dalį – šeimyntrobę. Vyskupas R. Norvila padėkojo klebonui kan. V. Zubavičiui už Liškiavos vienuolyno ansamblio atnaujinimą ir puoselėjimą, pašventino šeimyntrobę bei palinkėjo, kad šis gražus statinys tarnautų žmonėms.

Kan. V. Zubavičius prisiminė įdomią vienuolyno istoriją. 1699 metais iš Seinų į Liškiavą atvažiavo ir čia pamažu įsikūrė vienuoliai dominikonai. 1720 metais jie pastatė vienuolyną ir gražią bažnyčią. Istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad netrukus, 1741 metais, šalia šių didingų pastatų iškilo ir šeimyntrobė, kurioje apsigyveno zakristijonas, vargonininkas su šeimomis bei kitos šeimos, padedančios tvarkyti vienuoliams ūkinius reikalus. Šeimyntrobėje apsistodavo ir pačių vienuolių aplankyti atvykę artimieji. Ji stovėjo mūro tvora apjuosto ansamblio rytų pusėje ir kartu su bažnyčia, vienuolynu bei svirnu iš keturių pusių formavo uždarą kiemą. Po 1795 metų Lietuvos–Lenkijos padalinimo Užnemunė, kuriai priklausė ir Liškiava, atiteko Prūsijai. Valdžia, norėdama papildyti valstybės iždą, naikino vienuolynus, grobė jų turtus, buvo uždrausta priimti naujokus. 1811 metais vienuolyne gyveno jau tik trys senukai vienuoliai, kurie nebeįstengė prižiūrėti bažnyčios ir vienuolyno, todėl šeimyntrobę 1808 metais perėmė dvarų nuomininkas Mykolas Volskas. Laikui bėgant sunykusią šeimyntrobę pakeitė sovietmečiu pastatyta daržinė, iki šių dienų darkiusi paminklinio objekto grožį, kol, pradėjus įgyvendinti projektą, buvo nugriauta. Praėjus keliems šimtmečiams, ši svarbi architektūrinio ansamblio dalis – šeimyntrobė – atkurta.

2008 metais pradėtas įgyvendinti Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamas projektas „Liškiavos XVIII a. architektūrinio ansamblio dalies – buvusios šeimyntrobės – atkūrimas ir pritaikymas Všį Liškiavos kultūros centro reikmėms“. Projekto vertė – 3 mln. 215 tūkst. 352 Lt. Įgyvendinus projektą, atkurtas ir turizmo reikmėms pritaikytas architektūros ansamblio statinys – 735 kv. m. pastatas su sale, kurioje galės vykti kultūros renginiai, parapijos šventės, kilnojamos parodos. Čia įrengta virtuvė bus naudojama kulinarinio paveldo valgiams ruošti, o trylika poilsio kambarių antrame aukšte skirti kultūrinių renginių dalyviams, svečiams. Sutvarkyta ir turizmo reikmėms pritaikyta teritorija. Įgyvendinus projektą šis kultūros paveldo objektas taps visapusiškai naudojamas kultūros ir turizmo reikmėms. Už sukurtos infrastruktūros tinkamą naudojimą, puoselėjimą bei išlaikymą bus atsakingas VšĮ „Liškiavos kultūros centras“.

Kan. V. Zubavičius padėkojo renginyje dalyvavusiam tuometiniam ūkio ministrui Vytautui Navickui, kurio rūpesčiu šis projektas buvo įtrauktas į finansuojamų projektų sąrašą, statybos darbus vykdžiusios UAB „Skirnuva“ šviesios atminties buvusiam vadovui Algirdui Stasiukynui bei šiuos darbus tęsusiems jo vaikams. Klebonas padėkojo visiems, kurie bent kiek prisidėjo prie šio pastato atkūrimo: „Dėkoju visiems, su kuriais kūrėme ir puoselėjome šį gražų vienuolyno ansamblį. Visi susirinkusieji esate prisidėję prie to, kuo šiandien džiaugiamės“.

Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius, dėkodamas klebonui už rūpestį atstatant ir puoselėjant Liškiavos vienuolyno ansamblį, sakė: „Be Jūsų pastangų viso šito grožio, kuris šiandien yra Liškiavoje, nebūtų. Jūs turite Dievo dovaną kurti grožį, ir čia yra puikiausias pavyzdys, kaip jis kuriamas Dievo pagalbininkų rankomis“. Rajono vadovas klebonui kan. V. Zubavičiui įteikė Padėkos raštą. Mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas padovanojo keramikės Elvyros Petraitienės sukurtą skulptūrą, kuri neabejotinai papuoš subtiliai sukurtą šeimyntrobės interjerą. Tądien Liškiavos vienuolyno ansamblio šeimininkas klebonas kan. V. Zubavičius sulaukė daugybės padėkos ir sveikinimo žodžių.

Svečiai buvo pakviesti apžiūrėti puikią, subtiliai įrengtą šeimyntrobę, kuri ir išore, ir vidumi neabejotinai papildė ir papuošė įstabaus grožio Liškiavos vienuolyno ansamblį.

Kaip sakė Liškiavos parapijos klebonas kan. V. Zubavičius, „kiekvienas senas pastatas saugo Liškiavos praeitį, istoriją, kultūrą, ir tam tikra prasme, – mūsų visų šaknis... Mūsų kartai teko galimybė prisiliesti prie praeities, sukurti dabartį ir palikti ateities kartoms savo darbų istoriją“.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija