2012 m. gegužės 11 d.    
Nr. 19
(1994)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Arkivyskupas – Lietuvos kaimo spindulys

„Kaimo dvasininkas“ nominacijos
laureatui įteiktas žmogui,
savo veikla stiprinančiam dvasines
ir moralines visos Lietuvos
žmonių vertybes – Kauno arkivyskupui
metropolitui Sigitui Tamkevičiui

Konkurso „Lietuvos kaimo
spindulys 2011“ laureatai
su angelais rankose bendroje
nuotraukoje su prezidente
Dalia Grybauskaite ir žemės
ūkio ministru Kaziu Starkevičiumi

Balandžio 17 dieną Kauno valstybiniame muzikiniame teatre buvo pagerbti Žemės ūkio ministerijos rengiamo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ laureatai. Iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje laureatus sveikino Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ ceremonija buvo pradėta Lietuvos Respublikos himnu. Pirmoji į laureatus ir renginio svečius kreipėsi Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji sveikino ministerijos iniciatyvą pagerbti darbščius, kūrybingus kaimo žmones, nes darbštūs ir iniciatyvūs žmonės yra Lietuvos kaimo branduolys.

Tradicinis, jau šeštą kartą surengtas konkursas kaimo žmonėms tapo savas, reikalingas ir laukiamas. Kandidatus konkursui siūlo patys žmonės: kaimynai, bendruomenės nariai, seniūnai, vietos laikraščių redakcijos, žemės ūkio skyriai, ūkininkų sąjungos, asociacijos. Šiemet konkursui užpildyta 380 anketų. Tad vertinimo komisijai, vadovaujamai žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus, teko nelengva užduotis išrinkti ir visai Lietuvai pristatyti išskirtines asmenybes, savo paprastais ir nepaprastais darbais, idėjomis, kūrybingumu, darbštumu kuriančiais Lietuvos kaimą – pažangų, verslų, bendruomenišką, puoselėjantį tautines ir dvasines vertybes.

„Dažnai konkurso kandidatų darbus tenka vertinti širdimi, rasti tą nedidelį ir vienintelį skirtumą, kad vienas ar kitas žmogus dėl savo kaimo bendruomenės padarė vienu darbu daugiau, turėjo gražesnę idėją ar kasdieniuose darbuose buvo darbščiausi“, – sakė ministras K. Starkevičius.

Dvi valandas trukusioje iškilmingoje apdovanojimo ceremonijoje buvo pagerbta 13 nominantų. Apie kiekvieną nominantą buvo parengtas ir parodytas vaizdo pasakojimas, kiekvienam įteiktas konkurso simbolis baltasis pavasario angelas, kurį sukūrė ir išdrožė vilkaviškietis tautodailininkas Zenonas Skinkys. „Pamačius tuos žmones, kažkaip lengviau širdyje dėl Lietuvos pasidaro“, – sakė drožėjas Z. Skinkys, neslėpdamas džiaugsmo, kad jo sukurti angelai iškeliavo į gerų žmonių namus.

Genę Lapėnienę iš Kaltanėnų Švenčionių rajono pasveikino ir angelą įteikė žemės ūkio ministras K. Starkevičius. Ankstesniuose konkursuose šiose nominacijose buvo pagerbiami Lietuvoje žinomi asmenys, didžiąją savo gyvenimo dalį skyrę šalies žemės ūkio ir kaimo plėtrai, tačiau gyvenimą, paskirtą kaimui galima vertinti ir kaip nuoširdų rūpinimąsi kaimo žmonėmis. Vertinimo komisija, peržiūrėjusi kandidatus, nusprendė, kad šio apdovanojimo verta kaimo medikė, kuri paskyrė gyvenimą kaimo žmonėms juos nuoširdžiai mylėdama ir besirūpindama jų sveikata. Šį pavasarį suėjo lygiai keturiasdešimt metų, kai Genė pradėjo dirbti felčere Kaltanėnuose.

Pavasario angelas laureatui „Kaimo dvasininkas“ įteiktas žmogui, savo veikla stiprinančiam dvasines ir moralines visos Lietuvos žmonių vertybes – Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui. Jo vardu pagerbiami visi kaimo dvasininkai, kurie prisidėjo prie „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ leidimo. Kovo 19 dieną sukako 40 metų, kai buvo išleistas pirmasis kronikų numeris. Arkivyskupas S. Tamkevičius kilęs iš ūkininkų šeimos, ilgus metus dirbo kaimiškose vietovėse. Laureatui apdovanojimą įteikė žemės ūkio ministras K. Starkevičius.

Ūkininkė Dalia Kairaitienė iš Pavabalkšnio kaimo Kazlų Rūdos savivaldybės tapo nominacijos „Pažangioji ūkininkė“ laureate. Jos ūkyje – 550 galvijų, iš jų – 396 melžiamos karvės, dirbamos žemės ir ganyklų – 780 ha. Toje pačioje nominacijoje „Pažangusis ūkininkas“ laureatu išrinktas ūkininkas Vytautas Kondrotas iš Baltkiškės kaimo Telšių rajono plėtojantis avininkystės ūkį. Jo turimose 400 ha pievose ganosi beveik 3 000 avių banda. Šiems laureatams baltuosius pavasario angelus įteikė viceministrai, konkurso vertinimo komisijos nariai Mindaugas Kuklierius ir Evaldas Raugalas.

Marijona Lukoševičienė iš Šilėnų kaimo Ignalinos rajono tapo laureate nominacijoje „Tautinio paveldo puoselėtoja“. Šilėniškė yra sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, puoselėjanti veltinio amatą. Laureatei sveikinimo žodį tarė ir konkurso simbolį angelą įteikė Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas, konkurso vertinimo komisijos narys Jonas Talmantas.

Ekologinio ūkio puoselėtojų Vilijos ir Algirdo Žemaičių šeima yra ekologinio ūkio šeimininkai iš Surgučių kaimo Marijampolės savivaldybės. Pagrindinės jų ūkio kryptys: juodųjų serbentų ir ekologiškų daržovių auginimas. Vilija ir Algirdas taip pat augina javus, iš kurių patys kepa duoną ir puoselėja baltiškąsias tradicijas. Juos sveikino ir sėkmės linkėjo Žemės ūkio ministerijos kanclerė Dalia Miniataitė.

Nominacijoje „Iš kartos į kartą – šeimos tradicijų puoselėtojas“ laureatais tapo šeima iš Klaipėdos krašto. Jų šeimos ir ūkininkavimo istorija pažymėta II pasaulinio karo negandų, bet būtent šeimos tvirtybė, meilė gimtajam kraštui padėjo ne vienai giminės kartai susitelkti ir gyvenimą kurti savo protėvių žemėje. Stasį Matulevičių iš Žemaitkiemio kaimo Šilutės rajono apdovanoti pasiūlė Šilutės rajono bendruomenių asociacija, o medinę angelo skulptūrėlę įteikė Lietuvos žemės savininkų sąjungos tarybos pirmininkas Gintaras Nagulevičius.

Nuoširdaus renginio dalyvių susižavėjimo sulaukė ir nepaprastai įdomios asmenybės – kaimo knygnešiai. Jų darbai atskleidė, kad ir šiandienos kaimui reikalingi knygnešiai, kurie neštų į kaimo žmonių gyvenimą kultūros, šviesos rašytą žodį. Petrą Čeliauską apdovanoti konkurse „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ pasiūlė kone visas gražus Žemaitijos miestelis Švėkšna. Šio miestelio žmonės labai artimi vienas kitam, rūpestingai puoselėjantys miestelio, kuriame iki karo gyveno grafai Tiškevičiai, istorinę aplinką. Nevalia ką nors blogo sakyti „ant Švėkšnos“, nes kaip sako švėkšniškiai: „Kap duosu į snukį! Nebeišimsi!“. Tad ceremonijos svečiams vaizdo pasakojime buvo pristatytas ne tik šio miestelio šviesulys Petras Čeliauskas, bet ir pats miestelis. Švėkšniškiai vertina laureato kraštotyrinė ir leidybinę veiklą, tačiau laureato veikla reikšminga ir visai Lietuvai, nes jis – pasaulinio garso esperantininkas. Laureatą sveikino Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas, konkurso vertinimo komisijos narys Vidas Juodsnukis.

Dar viena konkurse suspindusi šviesi asmenybė – kaimo knygnešė Ona Trepulaitė–Virginavičienė. Moteris aktyvi Dusmenų kaimo Onuškio seniūnijos Trakų rajono bendruomenės narė, šalia gyvenantiems žmonėms gėrio, pasiaukojimo ir didelės meilės krašto istorijai pavyzdys. Laureatei pavasario angelą įteikė žurnalistas Jonas Laurinavičius, kuris 2008 metais tapo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“ laureatu. Žurnalistas šiuo metu rašo ir knygą apie Onutės gyvenimą bei veiklą.

Konkurse „Lietuvos kaimo spindulys“, kaip visuomet, daugiausia pasiūlymų sulaukiama nominacijai „Kaimo bendruomenės lyderis“. 14-os narių komisijai teko peržiūrėti 114 pasiūlymų šiai nominacijai. Net 10 kandidatų šioje nominacijoje buvo laikomi lygiaverčiais varžovais. Iniciatyviausiu, aktyviausiu bendruomenės nariu, gebančiu sutelkti savo kaimo bendruomenę, konkurse „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ tapo Rolandas Janickas iš Taujėnų, Ukmergės rajono. Šios nominacijos laureatui angelą iš savo rankų įteikė konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2009“ laureatė toje pačioje nominacijoje, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Goda Burokienė.

Konkurso vertinimo komisija nusprendė, kad nominacijos „Žemės ūkio ir akvakultūros specialistas“ verčiausias yra žuvininkystės ūkio vadovas, plėtojantis žuvininkystės ūkį Šalčininkų rajone, Tribonių kaime. UAB „Šalčininkų žuvininkystės ūkis“ direktoriaus Algimanto Gylio dėka jo vadovaujamas žuvininkystės ūkis yra vienas produktyviausių ir moderniausių Lietuvoje. Kasmet išauginama po 500 tonų ekologiškos žuvies. Gabų žuvininką ir įmonės vadovą sveikino Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktorius Vytautas Grušauskas.

Nominacijoje „Ekonomiškai ir socialiai motyvuotas žemės ūkio įmonės vadovas“ laureatu tapo ūkio vadovas, ukrainietis, sėkmingai įleidęs šaknis Lietuvoje ir puoselėjantis pavyzdinį ūkį, – Nikolajus Danilčenko. Jis, kaip ūkio vadovas, pasiekė stabilių gamybinių, ekonominių rezultatų, padėjusių suteikti žmonėms darbo ir socialines garantijas. Jo vadovaujamoje Krakių žemės ūkio (Kėdainių rajonas) bendrovėje dirba 140 darbuotojų. 2 347 ha žemės plote auginamos grūdinės kultūros, cukriniai runkeliai, rapsai ir kitos pašarinės kultūros. Sėkmingai dirba ir bendrovės mėsos perdirbimo cechas. Per metus pagaminama ir parduodama apie 188 tonos įvairios skanios ir kokybiškos produkcijos. Laureatą pasveikino „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ vertinimo komisijos narys, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos pirmininkas Jeronimas Kraujelis.

Pagerbta ir Helmuto bei Aldonos Lotužių šeima iš Dovilų seniūnijos Klaipėdos rajono, kuri kaip šviesulys nušviečia ne tik gimtojo kaimo, bet ir viso krašto – Mažosios Lietuvos – žmonių gyvenimą. Ši šeima puoselėja krašto kultūrą, papročius, savo sodyboje suburia senuosius krašto gyventojus. Jie savo gyvenimu ir veikla yra gražus pavyzdys visai Lietuvai. Laureatams nominacijoje „Kaimo šviesuolių šeima“ baltąjį pavasario angelą įteikė konkurso vertinimo komisijos narys, Vilniaus Šv. Kryžiaus bažnyčios rektorius kun. Ričardas Doveika. Jis kalbėjo: „Šis vakaras yra didžios kultūros diena. Šį renginį pradėjome šventomis Mišiomis Kauno Arkikatedroje, kurioje šventėme Dievo vardu. Susitikimas su žmogiška kultūra, kuri iškyla iš dieviškos kultūros, tampa šviesos apsireiškimu. Sveikindamas šią garbingą šeimą, o kartu visus kaimo bei miesto žmones, noriu nuoširdžiai padėkoti už drąsą būti šviesa. Už drąsą savo asmenyje atskleisti tikrąjį tikėjimą, remtis į nesuvaidintą viltį ir puoselėti visą dovanojamą viltį. Visose šį vakarą skambėjusiose istorijose buvo atskleista, kiek pasitaiko išbandymų nesuklupti dėl vilties, bet kiekvienas pasitaikęs išbandymas tapo tikra viltimi. Noriu palinkėti, kad kiekvienas iš mūsų savo aplinkoje, miestuose ir miesteliuose, kaimo bendruomenėse, atsigręždami vienas į kitą, su Dievo ir žmogaus kultūra sutaurintumėm vienas kito gyvenimą, kad galėtumėm kartu susitikę vienas kitam pasakyti: „Tave susitikau ir man pasidarė gyventi šviesiau“.

Iškilminga apdovanojimo ceremonija buvo pabaigta S. Šimkaus daina „Lietuviais esame mes gimę“.

Žemės ūkio ministro K. Starkevičiaus vardu už koncertinę renginio programą buvo padėkota Kauno valstybinio muzikinio teatro solistams, choristams, šokėjams, teatro vadovui Benjaminui Želviui, teatro vyriausiajam režisieriui ir renginio režisieriui Kęstučiui Jakštui.

Konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ laureatai su angelais rankose dar kartą sugrįžo į sceną bendrai nuotraukai su prezidente Dalia Grybauskaite ir žemės ūkio ministru Kaziu Starkevičiumi. Laureatų vardu Prezidentei D.Grybauskaitei ir ministrui K.Starkevičiui buvo įteikta gėlių.

„Leiskime mums visiems kartu pasidžiaugti jumis, nuo jūsų sklindančia šviesa, šiluma, Lietuvai parodyti, kiek daug kaime šviesių žmonių, dirbančių paprastus ir nepaprastus darbus žmogui, žemei, Tėvynei...“ – šiais žodžiais su šventės dalyviais atsisveikino renginio vedėjas aktorius Egidijus Stancikas.

Iškilmingą konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ apdovanojimo ceremoniją gegužės 1-ąją transliavo Lietuvos televizija.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija