2012 m. gegužės 11 d.    
Nr. 19
(1994)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Išnašos

Gimnazistės fotografijų albumas

Vytautas BAGDONAS

Per „Vaižgantines“ Vaižganto
gimtuosiuose Malaišiuose
fotoalbumo autorę Simoną
Bagdonaitę sveikina Anykščių
rajono mero pavaduotojas
Donatas Krikštaponis

Albumo viršelis

Unikalaus ir spalvingo fotografijų albumo „Padangių egzotika fotografijose“ skaitytojai knygynuose neras, nes dėl didelių prekybinių antkainių buvo nuspręsta šiuo leidiniu ten neprekiauti ir knygos pirkėjų neskriausti. Užtai be jokių prekybinių antkainių jį mielai nusiperka prisiminimui kaip labai gražų suvenyrą Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus, Svėdasų bibliotekos (Anykščių rajonas) lankytojai. Šis meninių nuotraukų albumas yra puiki dovana kiekvienam ir bet kuria proga. Neatsitiktinai ne vienas albumas jau iškeliavo svetur. Išeivijoje gyvenantiems tautiečiams be galo smagu nors fotografijų pagalba sugrįžti į gimtąją Lietuvą, pasigrožėti nuostabiu Tėviškės dangumi...

2011 metų rugsėjo 24-ąją Vaižganto gimtajame Malaišių kaime respublikinio renginio – „Vaižgantinių“ – metu buvo pristatytas ką tik leidyklos UAB „Utenos Indra“ išleistas Anykščių rajono Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos mokinės Simonos Bagdonaitės meninių nuotraukų albumas „Padangių egzotika fotografijose“. Šiame gražiai parengtame, meniškai apipavidalintame 40 puslapių (5 spaudos lankų) spalvotų nuotraukų rinkinyje pateikiama daugiau kaip septynios dešimtys labai unikalių jaunos fotografės užfiksuotų vaizdų, atskleidžiančių skaitytojams padangių egzotiką, akivaizdžiai parodančių, kokie įdomūs, išraiškingi, paslaptingi ir nepakartojami gali būti debesys.

Fotografija besidominti S. Bagdonaitė „Debesų ciklą“ kuria jau ne vienerius metus ir turi sukaupusi gausų šios tematikos nuotraukų archyvą. Ne kartą savo egzotiškus debesų vaizdus gimnazistė eksponavo personalinėse fotoparodose ( Svėdasų gimnazijoje, Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriuje, Rokiškio rajono Kamajų miestelio bibliotekoje ir kitur). Albume „Padangių egzotika fotografijose“ pateikiama tiktai dalis šio unikalaus ciklo darbų.

Autorė įžangoje, kreipdamasi į skaitytojus, rašo: „Jeigu tiktai fotoaparatas būna po ranka, aš visa tai skubu įamžinti. Juk kai kurie vaizdai gali daugiau ir nebepasikartoti. O panorėjus galima surasti tikrai įdomių, įsimintinų kadrų. Ir toks užsiėmimas man kelia didelį džiaugsmą.

Tikiuosi, kad ir gerbiamieji skaitytojai, žiūrėdami šias nuotraukas, patirs, koks unikalus, egzotiškas ir paslaptingas yra Debesijos pasaulis... Linkiu, kad debesų ramybė nutviekstų Jūsų gyvenimus, kad niekada nenustotumėte žiūrėti į dangų“.

Kai kurie vaizdai, išspausdinti albume, jau įprasti mūsų akiai, ne kartą matyti danguje. Tačiau daugumoje nuotraukų galima išvysti kažką neįprasto, nematyto, paslaptingo. Kartais net sunku patikėti, kad fotografės žvilgsnis (ir objektyvas) buvo nukreipti į padangę, o ne į kalnų viršūnes, audroje įsišėlusios jūros bangas ar puraus sniego padengtus laukus. Kai kuriomis fotografijomis besigrožint atrodo, kad buvo fotografuojama ne iš žemės žvelgiant į dangų, bet iš lėktuvo žiūrint į žemę. Yra daug tokių nuotraukų, kuriose neįprastas spalvų žaismas, matyti kažkokios mistinės figūros, visokie neįprastos konfigūracijos kupini paslaptingumo ženklai. Kai kam gali net atrodyti, kad tokios nuotraukos darytos pasitelkiant kompiuterinę techniką, sumontuotos, neoriginalios, sukomponuotos, siekiant „apdumti“ skaitytojų akis. Kad yra taip mąstančių, nereikia stebėtis. Juk dabar daugelis fotografų griebiasi visokiausių gudrybių, panaudodami kompiuterinę techniką, „sukuria“ pačių įvairiausių nuotraukų, įdomių fotomontažų. Tačiau šiuo atveju panašūs palyginimai, nuogąstavimai, įtarinėjimai būtų visai nereikalingi ir ne vietoje. Mat, jaunoji fotografė, jau keletą metų fotografuodama debesis ir kaupdama tokių nuotraukų archyvą, naudojasi vien tiktai šiuolaikiniais skaitmeniniais foto aparatais. Taigi, ką ji mato savo akimis, ką jaučia širdimi, ką regi pro objektyvą, visa tai ir nufotografuojama. Visos S. Bagdonaitės fotografijos originalios, visi vaizdai tikri, nuotraukų autorės matyti ir užfiksuoti.

Fotoalbumas buvo išleistas padedant rėmėjams – žinomai išeivijos rašytojai Alei Rūtai (Elenai Nakaitei-Arbienei), jos dukrai dailininkei Rasai Arbaitei-Chamberlain (JAV), uteniškiui rašytojui ir žurnalistui Donatui Čepukui, asociacijai Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“.

Rudenį dienos šviesą išvydęs gimnazistės fotoalbumas jau susilaukė pripažinimo. Labai gražiai, kokybiškai išleistą, patrauklų albumą leidykla „Utenos Indra“ demonstravo parodoje „EXPO- Utena- 2011“. Per tradicines „Vaižgantines“ lietuvių literatūros klasiko Juozo Tumo-Vaižganto gimtajame Malaišių kaime fotografei S. Bagdonaitei už šį kūrybinį darbą prisiminimo dovanas – knygas – įteikė Lietuvos gamtos bičiulių asociacijos pirmininkas, laikraščio „Tėviškės gamta“ vyriausiasis redaktorius Juozas Stasinas, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis. Autorę sveikino su jaunatviško kūrybinio darbo pergale Anykščių rajono vicemeras Donatas Krikštaponis, įteikęs mero Sigučio Obelevičiaus Padėką. Ne vienas naująją knygą įsigijo ir gavo autorės autografą...

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija