2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

„Ainių“ sukaktis

Benjaminas ŽULYS

Kauno liaudiškos muzikos
ansamblis „Ainiai“

Sukako 20 metų, kai Kaune buvo įkurtas liaudiškos muzikos ansamblis „Ainiai“ – profesionalus kolektyvas, kuriame groja, dainuoja aukštąjį muzikinį išsilavinimą turintys profesionalūs muzikantai ir solistai. Jį įkūrė ir dabar vadovauja kompozitorius Jonas Urbonas. Ansamblio sukakties minėjimas įvyko Kauno karininkų ramovėje. Čia buvo prisiminta ansamblio gyvavimo istorija – įspūdinga, paženklinta turtingu repertuaru, gausiomis išvykomis ne vien į Lietuvos miestus ir kaimus, bet ir į daugelį užsienio šalių. Solistai yra ne vieno tarptautinio konkurso laureatai. „Ainiai“ yra visų valstybinių švenčių dalyviai, atlieka kūrinius, kurie tinka ne tik solidiems renginiams, bet ir linksmiems koncertams, vykstantiems festivalių, parodų, kitų pramoginių renginių metu. Išlaikydamas muzikos ansamblio ypatumus bei savitumą, kolektyvas nemažą dėmesį skiria koncertinei švietėjiškai veiklai mokyklose ir vaikų darželiuose. Vaikus, jaunimą ansamblio nariai supažindina su lietuvių liaudies muzikos ir tautosakos turtais. Ansamblis kaupia, puoselėja ir propaguoja tautinio meno kultūrą, tradicijas, papročius. Per 20 metų „Ainiai“ išleido septynis albumus, sukūrė daug koncertinių programų, skirtų įvairioms progoms ir šventėms. Kolektyve yra muzikantų, grojančių keliais instrumentais (poliinstrumentininkų). Be tradicinių instrumentų, jie groja ir retesniais – skudučiais, tabalais, rinke, šiaudo birbyne, ožragiais. Stengiamasi kuo plačiau skleisti senąją lietuvių tautos kultūrą.

Ansamblyje yra daug senbuvių, ir dabar uoliai dalyvaujančių koncertinėje veikloje (Vytautas Švabauskas, grojantis įvairiais liaudies instrumentais, Edmundas Gumuliauskas). „Ainiai“ repertuare turi ne vien lietuvių liaudies, bet ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinių. Jie rengia ir temines programas – „Lino darbų pasaka“, „Piemenėlių išdaigos“. Ansamblio vadovas kompozitorius J. Urbonas, švenčiantis kūrybinės veiklos 40-metį, išleido kompaktinę plokštelę su savo dainomis. Ne viena jų skambėjo ir proginio koncerto metu.

Tiesa, jau kalbama, kad „Ainius“ ketinama sujungti su „Ąžuolyno“ pučiamųjų orkestru ir Kauno bigbendu. Jeigu tai įvyktų, nežinia, kaip sektųsi dirbti, kas būtų kolektyvo vadovas, koks būtų repertuaras, apskritai, koks būtų šio ansamblio savarankiškumo lygis ir kt. Tai kelia ansamblio žmonių nerimą.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija