2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Šilti birželio vakarai – su orkestru ir populiariausiais dainininkais

Ignas Blažaitis

Lietuvos valstybinis simfoninis
orkestras kviečia į vasaros koncertus

Gausaus publikos dėmesio sulaukę Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vasaros koncertai po atviru dangumi sugrįžta. Birželį orkestras melomanus kviečia mėgautis muzika Vilniaus paveikslų galerijos kieme, apsiginklavęs nauju koncertų repertuaru ir ryškiomis ne tik operos, bet ir pop muzikos žvaigždėmis.

Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas orkestras birželio 2-ąją pasveikins vasarą renginiu „Gražusis balsas II“ – puikių atsiliepimų sulaukusio koncerto, kuriame garsūs Lietuvos operos dainininkai atliko populiariausius klasikos kūrinius, tęsiniu.

Į sceną žengsiantys publikos numylėtiniai Liudas Mikalauskas, Ieva Prudnikovaitė, Vaidas Vyšniauskas, Lilija Gubaidulina dainuos melodijas, kurių žavesys neblėsta šimtmečius, – arijas iš operų „Aida“, „Norma“, „Meilės eliksyras“, „Traviata“, „Sevilijos kirpėjas“ ir kitus „auksinius“ klasikos kūrinius.

Po savaitės publikos laukia jau kitoks žavesys – opera užleis vietą estradai ir popmuzikai. Šįkart – tik lietuviškai. Birželio 9-ąją vyksiančiame koncerte „Aš dar dainuosiu“ – daugybė nenuspėjamų intrigų.

Kad metalo koncertuose ilgus plaukus kratantis Jeronimas Milius kada nors su simfoniniu orkestru užtrauks Vytauto Kernagio „Kolorado vabalus“ ar grupės „Foje“ „Žvaigždės kartais krenta“, tikriausiai nesitikėjo ir jis pats. Ir tai – toli gražu ne vienintelis publikos laukiantis siurprizas.

Jeronimas Milius, Rosita Čivilytė ir Merūnas Vitulskis žiūrovams ruošia margą žinomų dainų puokštę, kurioje – „Hiperbolės“, Žilvino Žvagulio, Povilo Meškėlos, Kosto Smorigino repertuaro kūriniai.

Trijų jaukių vakarų serija pasibaigs džiazo siautuliu. Koncertui „Visa tai džiazas“ ruošiama keliolika šio žanro klasikai priskiriamų melodijų – nuo lyriškųjų „Over The Rainbow“ ar „My Funny Valentine“ iki ugningosios „All That Jazz“. Prisiminimus apie senų plokštelių traškesį ir legendinius Louisą Armstrongą, Natą Kingą Cole, Peggy Lee bei kitas džiazo legendas birželio 16-ąją atgaivins trijų Lietuvos dainininkų balsai.

„Gal skambės neįtikinamai, bet tai – bene pirmas sykis, kai dainuosiu tai, kas visu šimtu procentų artima mano širdžiai“, – netikėtai prisipažino Sasha Song. Renginio programai jis pats pasirinko kūrinius, kuriuos atliks – energingąjį R. Charleso repertuaro „Hit The Road Jack“ ir Franko Sinatros „My Way“, kurį sykį yra atlikęs dainavimo egzamino metu. Ženklų, kad populiarus atlikėjas serga džiazu – pakankamai. Pernai jis daug jėgų ir laiko skyrė savo vardu „pakrikštyto“ džiazo klubo atidarymui Vilniuje, o 2012-ųjų išvakarėse ten pirmą sykį pats atliko džiazo kūrinių programą. „Daug kas to turbūt nežino, bet džiazą dievinu nuo mažens. Džiazas – turbūt ne pati populiariausia muzika tarp paauglių, bet mane jis visiškai užbūrė. Labai prisidėjo močiutė, kuri labiausiai mėgo romansus, bet supažindino mane ir su džiazo plokštelėmis. Būdamas visai mažas, jau žinojau, kas yra Frankas Sinatra, Ray Charlesas, Billie Holiday, Ella Fitzgerald“, – legendinių vokalistų pavardes žėrė Sasha Song.

Būdamas dvylikos, jis žavėjosi lietuvių džiazo atlikėjos Nedos Malūnavičiūtės dainavimu. Vėliau, išvykęs į Londoną, apsvaigo nuo įspūdžio, kurį paliko apsilankymas legendiniame šio miesto džiazo klube „Ronnie Scott’s“, koncerte, skirtame F. Sinatros atminimui. „Pusmetį lankiau džiazo dainavimo pamokas, vėliau pasukau į soulą ir „r’n’b“. Londone su vietos muzikantais net esu parengęs demonstracinį įrašą, kuriame skamba džiazo ir soulo derinys. Jei  paauglystėje būčiau manęs, kad iš džiazo galėsiu valgyti duoną, būčiau pasirinkęs būtent šį žanrą. Kita vertus, visa muzika, kurią atlieku, yra gimininga džiazui“, – svarstė atlikėjas.

Retro elegancija dvelkiantis džiazo žvaigždžių stilius padarė nemenką įtaką ne tik Sashos Song vokalui, bet ir jo įvaizdžiui. Skrybėlaitės, neįprasti spalvų deriniai, solidaus kirpimo kostiumai – visa tai atlikėjas „pasiskolino“ iš prieš daugelį dešimtmečių Niujorko klubuose siautėjusių muzikantų. „Taip elgiasi ir daugelis jaunų JAV atlikėjų. Retro stilius grįžta į madą, tad ir šis koncertas – pačiu laiku. Be to, džiazas – tai laisvė ir improvizacija. O aš nebijau improvizuoti. Tai apima ir muziką, ir išvaizdą, ir visą mano gyvenimą“, – filosofavo atlikėjas.

Koncerte „Visa tai džiazas“ su orkestru pasirodys ne tik Sasha Song, bet ir dvi bene garsiausios Lietuvos scenos Evelinos – Anusauskaitė ir Sašenko – pasiekusios nemažas aukštumas, turinčios būrius gerbėjų ir žinančios, kas yra tikras dainavimas. Sasha Song nekantriai laukia šio susitikimo – merginos ruošia ne tik atskirus numerius, bet ir duetus su juo.

Su E. Anusauskaite Sasha Song yra dainavęs televizijos šou, bet su E. Sašenko pasirodys pirmą kartą. Tad koncerto žiūrovų laukia dviejų „Eurovizijos“ konkurso dalyvių dueto premjera.

„Aš jau dabar nekantrauju išgirsti, kaip skambės mūsų balsai“, – prisipažino Sasha Song. Vienintelis jo nusivylimas, kad po koncerto negalės viso orkestro pakviesti į savo džiazo klubą. „Vasarą, kaip ir daugelis panašių įstaigų, išeisime atostogų. Kai toks geras oras, norisi linksmintis po atviru dangumi, o ne klube. Bet po tokio koncerto tikrai rasime kur atšvęsti. Tai – tiesiog būtina“, – juokėsi dainininkas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija