2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Dionizo Poškos Baubliams – 200

Kalba prof. dr. Stasys Skrodenis

Prie muziejaus pastato belaukiant
šventės. Priekyje – svečiai

Visą dieną svečius linksmino
Bijotų kaimo bendruomenės
kaimo kapela „Bijotaičiai“.
Priekyje aktorė Virginija
Kochanskytė

Anų laikų didikų karieta

Dionizo Poškos Baubliai
ir jų „brolis“ – mažasis Baublys

Muziejaus aplinką puošia
sutvarkyti vandens telkiniai

Pirmoji keliaujančioje muziejų
knygoje įrašą daro LR Seimo
pirmininkė Irena Degutienė

Koncertuoja svečiai iš Klaipėdos

Savo darbu užsiėmę amatininkai

Dionizo Poškos Baublys
saugus po stikliniu gaubtu

BIJOTAI. Girdiškės parapijoje, prie mažyčio Pelos upeliuko, senų piliakalnių ir alkų kalvyne yra nedidelis Bijotų miestelis, garsus XIX amžiaus pradžios rašytojo Dionizo Poškos įkurtu unikaliu Baublių muziejumi, kuriam šiemet sukanka 200 metų! Pirmiausia turime prisiminti, kaip buvo kuriamas šis muziejus. Jo pradžia buvo tokia. Prieš 200 metų, kiek atokiau nuo Bijotų, ąžuolyne, kerojo senas ąžuolas su po jo šaknimis lapių išrausinėtais urvais, saulės išsvilintu vidumi ir jau be lapų. Šis galiūnas nebeaugo, merdėjo. 1812 metais D. Poška jį nukirsdino. Jo spėjimu, šiam savo amžių užbaigusiam ąžuolui galėjo būti tūkstantis metų. Išskobus kamieno vidų, ąžuolas su didžiule talka, kurią, pasak D. Poškos, teko „keletą sykių stiprinti vaistu“ (degtinėle), šiaip taip buvo pargabentas ir pastatytas D. Poškos panamės darželyje, uždengtas stogeliu ir įrengta patogi vieta poilsiui – padarytas staliukas, prie kurio Baublyje tilpdavo dvylika žmonių. Čia D. Poška ilsėdavosi, priimdavo svečius ir, žinoma, niekieno netrukdomas kūrė savo iki šių dienų išlikusius ir neišlikusius literatūros kūrinius apie šiame muziejuje pradėtus kaupti įvairius eksponatus – knygas, to meto įžymių karvedžių, rašytojų portretus bei kitus dalykėlius, menančius žemaičių senovę. D. Poška savo atsiminimuose rašė: „Taigi visus savo ir naujuosius, ir senuosius paminklus, kuriuos kaip darbšti skruzdėlė per savo amžių rinkau, paskyriau savo Baubliui papuošti“. O virš šiame Baublyje-muziejuje iškirstų durų poetas užrašė šio senelio ąžuolo biografiją:

Bardžiuose kaip užgimiau, jau tūkstantis metų.

Parnešts iš ąžuolyno, čion esmi padėtu...

Beje, kiek vėliau, šalia senolio Baublio buvo pastatytas ir kitas, mažesnis, taip pat tuščiaviduris ąžuolo kamienas, dabar vadinamas Baublio broliu.

D. Poškos Baubliai ir sovietmečiu buvo muziejinė vertybė, deja, itin skurdžiai atrodė, nes buvo nuravima ir nušluojama tik aplinka aplink Baublius, o toliau vien krūmynai ir šabakštynai, užmirkusios pelkės, pažaliavę ir maurais apsitraukę vandens telkiniai ir dvokiantis Pelos upeliukas.

Dabar D. Poškos Baubliai sutvarkyti pagal visus muziejinių vertybių standartus. Ilgamečio Bijotų seniūno Stepono Jasaičio iniciatyva, pasinaudojant Europos Sąjungos parama, padedant Šilalės rajono savivaldybei, Bijotuose esantys D. Poškos Baubliai tapo itin gražiu, vaizdingu ir patraukliu muziejaus kompleksu: sutvarkyta aplinka, įrengti žalieji plotai, gėlynai, išvalyti ir sutvarkyti vandens plotai, jų pakrantės, o Pelos upelis tapo švarus, švarutėlis. Buvusiame senosios Bijotų mokyklos pastate įrengtas D. Poškos muziejus, biblioteka-skaitykla su internetu, Šv. Kazimiero koplyčia, kurioje kiekvieno mėnesio trečiąjį šeštadienį Upynos ir Girdiškių parapijų klebonas kun. Eduardas Steponavičius aukoja šv. Mišias.

Šiemet Lietuvos senienų muziejaus 200 metų jubiliejaus proga gegužės 12-ąją, šeštadienį, D. Poškos Baublių muziejuje įvyko muziejininkų sueiga, į kurią atvyko ir aplinkinių rajonų muziejininkai, ir minios žmonių. Taip pat atvyko garbių svečių: Seimo pirmininkė Irena Degutienė, grupė Seimo narių, Kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Lietuvos muziejų asociacijos pirmininkas. Renginį vedė aktorė Virginija Kochanskytė. Visus susirinkusiuosius pasveikino Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas. Seimo pirmininkė išsakė pačią svarbiausią mintį, jog čia esantis D. Poškos muziejus yra ne tik pirmasis Lietuvos senienų muziejus, bet ir unikaliausias visame pasaulyje. Prof., hab. dr. Stasys Skrodenis skaitė pranešimą apie Baublio istoriją. Po to buvo pristatyta jubiliejinė moneta, jubiliejinis pašto ženklas bei knygos „Bitelė Baublyje“ ir „Dionizas Poška“. Pasveikinti su Dionizo Poškos Baublių 200-uoju jubiliejumi atvyko delegacijos iš Vokietijos, Lenkijos ir Tilžės (Sovietsko).

Po netrumpos oficialiosios dalies vyko teatrinė-muzikinė impresija. Į aikštę prie muziejaus, baltoje anų laikų didikų karietoje su gražiai padabintu žirgu atvažiavo Klaipėdos koncertų salės styginių kvartetas „Muzika libera“ su tarptautinių konkursų laureatais Giedre Zeicaite ir Artūru Kozlovskiu bei mimu Aleksu Mažonu. Skambėjo V. A. Mocarto operų „Figaro“, „Donžuanas“ ir „Užburtoji fleita“ žaismingi duetai, arijos, instrumentinė muzika, lietuvių liaudies dainos bei muzika, D. Poškos, A. Mickevičiaus, S. Gimžausko, D. Naborovskio, Maironio, S. Gedos eilės skaitė aktorė V. Kochanskytė. Visą dieną šventės dalyvius muzika ir dainomis smagiai linksmino Bijotų kaimo bendruomenės kapela „Bijotaičiai“.

Gražiai sutvarkytoje muziejaus teritorijoje veikė dvaro amatai (Vilniaus amatininkų klubas „Dvaro meistrai“). Buvo galima nusikalti ir įsigyti piniginę monetą, įsigyti žalvario papuošalų, nusifotografuoti, persirengus XIX amžiaus rūbais, pasivažinėti ištaiginga karieta, o smuklėje paskanauti D. Poškos mėgtų valgių, paragauti bei įsigyti įvairių žolelių arbatų. Smalsu buvo pasisvečiuoti „Aštuonračio“ klube (malūne).

Pasak I. Degutienės, minint D. Poškos Baublių 200 metų jubiliejų, 2012 metai paskelbti Muziejų metais. Ji padarė pirmąjį įrašą keliausiančioje per visus muziejus knygoje.

Renginį Bijotuose suorganizavo Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejus ir Šilalės rajono savivaldybė.

Šilalės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija