2012 m. birželio 1 d.    
Nr. 22
(1997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Pagerbė partizanų atminimą, bendravo su visuomene

Lietuvos kariuomenės vadas
generolas leitenantas Arvydas
Pocius, kariuomenės ordinaras
vysk. Gintaras Grušas ir premjeras
Andrius Kubilius tarp šventės dalyvių

Lietuvos kariuomenės
ir visuomenės šventėje

Partizanai Minaičiuose

Savo programa ore stebino
NATO šalių Karinės oro pajėgos

Lietuvos kariuomenės ordinariato
vyresnysis ir Karinių oro pajėgų
kapelionas kun. dr. Virginijus
Veilentas ir kariuomenės ordinaras
vysk. Gintaras Grušas

Kariai žygiuoja
link paminklo Minaičiuose

Augusto DIDŽGALVIO nuotrauka

Gegužės 26 dieną Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginiai prasidėjo iškilminga Lietuvos partizanų pagerbimo ceremonija prie 1949 metų Deklaracijos memorialo Minaičiuose, Radviliškio rajone. Ceremonijoje partizanų atminimą pagerbė premjeras Andrius Kubilius, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, kariuomenės ordinaras vysk. Gintaras Grušas.

„Ši vieta ypatinga tuo, kad 1949 metais iš visos Lietuvos susirinkusių ginkluotų vyrų, palikusių istorijai neįkainojamos vertės dokumentus, niekas neišdavė, – minėjime sakė ministrė R. Juknevičienė. – Nors istorijoje ne visada taip buvo. Praėjusių metų rudenį trijų Baltijos valstybių gynybos ministrų susitikimą pradėjome čia, Minaičiuose. Todėl, kad nepasiklystume, svarstydami svarbius šių dienų mūsų laisvės  klausimus.  Atminties, kurią šiandien turim, kurią pavyko atskleisti, įamžinti,  lietuvių sąmonėje, pagal komunistų planą,  neturėjo būti. O ji yra. Yra čia, yra visoje Lietuvoje. Ir ačiū mano tėvų kartai, kuri ją išsaugojo ir padėjo atkurti“.

Renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos laisvės kovotojai – partizanai su Algimanto, Dainavos, Didžiosios Kovos, Kęstučio, Prisikėlimo, Tauro, Vyčio, Vytauto, Žemaičių apygardų vėliavomis, Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestras, Garbės sargybos kuopos kariai, kurie šūvių salvėmis pagerbė kiekvieną partizanų apygardą, Radviliškio rajono saviveikliniai meno kolektyvai atliko partizanų dainas, giedojo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos choras „Kariūnas“. Vienoje gretoje su Lietuvos partizanais rikiavosi kaimyninės Baltijos valstybės – Latvijos laisvės kovotojų pasiuntiniai.

Visų susirinkusių vardu Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos karys padėjo gėlių prie paminklo 1949 metų vasario 16-osios Deklaracijos signatarams atminti. Naują Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos vadavietės (bunkerio) ekspoziciją pristatė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras.

Po partizanų pagerbimo ceremonijos Minaičiuose šventiniai renginiai buvo tęsiami Šiauliuose, Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, kur vyko Lietuvos kariuomenės ir visuomenės šventė. Didžiausias jos siurprizas – tarptautinis aviacijos šou „Plieno sparnai 2012“. Šventėje dalyvavo ne tik Lietuvos karinė ir civilinė aviacija, bet ir kitų NATO šalių kariniai orlaiviai, parengę įspūdingus pasirodymus ore.

„Kariuomenės ir visuomenės šventė, daug kartų džiuginusi vilniečius ir kauniečius, šiemet atkeliavo į Šiaulius, miestą, kur dislokuotas geriausiai matomas NATO saugumo garantas, – Baltijos šalių oro policijos misija. Tai, kad NATO šalių karinės oro pajėgos dalyvavo ir mūsų šventėje, tik patvirtina mūsų bendrumą ir tai, koks svarbus yra NATO solidarumo principas“, – sakė krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė.

Aviacijos šou „Plieno sparnai 2012“ surengtas Karinių oro pajėgų dvidešimtmečio proga. Šou metu pademonstruotas įspūdingas lėktuvų pilotažas, kurį atliko lakūnai su retro, koviniais, transportiniais, moderniais orlaiviais ir sraigtasparniais. Programoje buvo ne tik karinės aviacijos pasirodymai, bet ir akrobatiniai skraidymai. Žiūrovai pamatė ir akrobatinio skraidymo meistro Jurgio Kairio daromus viražus. Savo įspūdingomis programomis ore stebino ir kitų NATO šalių Karinės oro pajėgos.

Jungtinėje programoje „oras-žemė“ savo profesionalumą demonstravo jungtinės karinės pajėgos. Taip pat buvo galima iš arti pamatyti įvairių Lietuvos retro, esamų ir užsienio orlaivių ekspozicijas, antžeminę techniką ir ginkluotę.

Nors šių metų kariuomenės ir visuomenės šventėje pirmu smuiku grojo Karinės oro pajėgos, turėjo ką parodyti ir kitos trys kariuomenės pajėgos – Sausumos, Karinės jūrų ir Specialiųjų operacijų padaliniai.

Šventės dalyviai galėjo pabendrauti su kariais, taip pat pamatyti karinę techniką ir ginkluotę: šarvuočius M113, visureigius HMMWV su ginkluote, sunkvežimius SISU, UNIMOG, artilerijos pabūklus, simuliatorių JAVELIN, priešlėktuvinę sistemą STINGER, lengvuosius šaulio ginklus, povandeninių veiksmų komandos įrangą, dykumos džipą su įranga ir ginkluote.

Šventėje tradiciškai buvo galima išbandyti savo jėgas įvairiuose kariniuose atrakcionuose – išardyti ir surinkti ginklą, pasimatuoti karinę uniformą ir nusifotografuoti, užsimaskuoti veidą. Aštrių pojūčių mėgėjai galėjo patys pabandyti išminuoti minų lauką. Įvairių smagių ir karinių užduočių kariai parengė ir jauniausiems šventės dalyviams.

Taip pat buvo galima įvertinti kariuomenės logistiką, kuri demonstravo aprangos ir ekipuotės ekspoziciją, karo lauko ligoninę, karo kartografijos galimybes, įvairią techniką ir ginkluotę.

Kariuomenės ir visuomenės šventė vyksta vienintelį kartą per metus. Kuomet mobilizuojamos visos pajėgos tam, kad visuomenė iš arti galėtų pamatyti, kuo gyvena ir kokius iššūkius nugali dabartinė Lietuvos kariuomenė. Tai – unikali proga per vieną dieną iš arti pamatyti įspūdingiausias kariuomenės gyvenimo puses.

Kaip visuomet ypatingas dėmesys šventėje buvo skirtas pokario laikų partizaninės kovos temai. Šventės vietoje buvo įrengta partizanų giraitė su bunkeriais ir inscenizuotu 1945–1953 m. partizanų gyvenimu, kurį padėjo sukurti Lietuvos šauliai, karo istorijos klubas „Grenadierius“. Partizanų giraitėje taip pat galima buvo pamatyti tuo laikotarpiu naudotus ginklus, partizanų uniformas, kitus naudotus partizaninės ekipuotės elementus ir išvysti teatralizuotą pasirodymą „Partizano priesaika“. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras demonstravo dokumentinius filmus ir pristatė parodą apie partizaninį karą, galima buvo įsigyti centro leidinių apie rezistenciją.

XXI
Alfredo PLIADŽIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija