2012 m. birželio 1 d.    
Nr. 22
(1997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


 

 

Maironio pėdsakais

Seminaristai ėjo Maironio keliais

Vašuokėnų dvaro rūmų fasadinės
sienos fragmentas – paskutinis
šimtametės praeities liudininkas,
tapęs jaunosios būsimų
kunigų kartos talentų scena

Gegužės 15 dieną Kauno kunigų seminarijos bendruomenė kartu su Maironio lietuvių literatūros muziejaus darbuotojais išsiruošė pakeliauti Maironio keliais. Aplankytas Anykščių kraštas, stabtelėta Vašuokėnų dvarvietėje. Taip seminarijos bendruomenė paminėjo ilgamečio rektoriaus Jono Mačiulio-Maironio 150-ąsias gimimo ir 80-ąsias mirties metines.

Rytmetį Anykščių Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialiniame muziejuje seminaristus sutiko šio muziejaus direktorius Antanas Verbickas ir darbuotojai. Direktorius papasakojo apie buvusio Žemaičių vyskupijos kunigų seminarijos dėstytojo, vėliau Seinų vyskupo Antano Baranausko gyvenimą. Buvo apžiūrėta klėtelė, kurioje A. Baranauskas parašė „Anykščių šilelį“.

Vėliau muziejininkė Rasa Bražėnaitė pasakojo apie A. Vienuolio-Žukausko gyvenimą, rodė jo namuose įrengtą ekspoziciją. Seminaristai dar lankėsi Jono Biliūno tėviškėje Niūronių kaime. Vidurdienį iš Anykščių pajudėjo du „siauruko“ vagonėliai Troškūnų link. Lankytasi netoli esančiame Vašuokėnų dvare. Ši dvarvietė Kauno kunigų seminarijai brangi tuo, kad Pirmojo pasaulinio karo metais, Kaune uždarius visas mokymo įstaigas, seminarijos vadovybės dėka „Alma mater“  perkeliama į Bronislovo Braždžiaus tam tikslui paskolintą dvarą. Čia kurį laiką gyveno ir Maironis. Žinoma, tuometiniai seminaristai neturėjo tinkamų sąlygų mokytis – čia nuolat gyveno tik pirmas ir trečias kursai. Kiti klierikai buvo priversti mokytis individualiai, tik prieš Velykas turėdavo atvykti išlaikyti egzaminus. Čia gyvendamas Maironis dirbo tiek administracinį, tiek kūrybinį darbą. Tiesa, šioje vietoje seminarija gyvavo neilgai – apie pusantrų metų.

Bene kasmet Anykščių krašto žmonės renkasi pagerbti nors ir trumpai jų žemėje gyvenusio ir kūrusio literatūros klasiko atminimo. Maironiui skirtą popietę vedė A. Verbickas ir Tautvydas Kontrimavičius, dalyvavo kiti A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus darbuotojai, savo meninę programėlę parodė seminaristai. Jie padainavo keletą dainų, sukurtų pagal Maironio žodžius, pasidalijo savos kūrybos eilėmis. Savo poeziją skaitė kunigas, Panevėžio krašto maironiečių dvasios vadas Justas Jasėnas, dalyvavo visuomenės švietėjai Milda Telksnytė ir Vygantas Račkaitis.

Vėliau Troškūnų Švenčiausiosios Trejybės bažnyčioje aukotos šv. Mišios. Jų šventimui vadovavo Kauno kunigų seminarijos rektorius mons. Aurelijus Žukauskas, koncelebravo prefektas kun. Kęstutis Genys, dvasios tėvas kun. Audrius Arštikaitis, Troškūnų parapijos klebonas kan. Saulius Filipavičius ir Anykščių vikaras kun. Nerijus Papirtis. Pasibaigus Eucharistijai, muziejininkas Raimondas Guobis papasakojo apie Troškūnų bažnyčią, rodė jos rūsyje esančią kriptą.

Kultūrinis projektas „Maironio keliais“, organizuotas Maironio lietuvių literatūros bei Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko muziejų darbuotojų, dar labiau priartino prie didžiųjų mūsų tautos asmenybių, jų paprasto, nuoširdaus gyvenimo bei didžių dvasios polėkių. Grįžtant namo buvo išsakyta viltis ir toliau gražiai tarpusavyje bendradarbiauti.

Kauno kunigų seminarijos informacija
Tautvydo KONTRIMAVIČIAUS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija