2012 m. birželio 1 d.    
Nr. 22
(1997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Paveldas

Dvaras sulaukė statybininkų

Bronius VERTELKA

Taip atrodo dvaro kumetynas dabar

Darbų vadovas Eugenijus Kučys
Autoriaus nuotraukos

 Gegužės 2-ąją Kauno UAB „Struktūra“ pradėjo restauravimo darbus A. Smetonos dvare.

Šio dvaro istorija prasideda1934-aisiais, kai švenčiant tuometinio Lietuvos Prezidento Antano Smetonos 60-metį, buvo nutarta jo tėviškėje, ant Lėno ežero kranto, pastatyti dvarą.

Sovietmečiu jame buvo gydomi tuberkulioze sergantys žmonės, vėliau prieglobstį čia rasdavo priklausomi nuo alkoholio. Oro permainų ir laiko veikiamas dvaras pamažu nyko. Statinių ateitimi rimtai susirūpino rajono savivaldybė,  dvarą perėmusi į savo globą.

Iš pradžių statybininkai ėmėsi kumetyno: išorines sienas paliko, vidines sienas ir stogą  nugriovė. Ardant sienas iš molio ir akmenų,  buvo priversti naudoti specialią techniką. Darbų vadovas Eugenijus Kučys sakė, jog tokių metro  storio sienų tvirtumo per bene 25 metus statybose neregėjo. Palėpėje rado kelis seno rusiško šautuvo šovinius be parako. Pastatas, kuriame kadaise buvo karvidė ir net ligoninės valgykla, kitokių netikėtumų nepateikė. Baigus restauravimo darbus, čia įsikurs viešbutis ir kavinė.

Iki kitų metų vasaros statybininkai tikisi baigti restauruoti ir centrinius dvaro rūmus, kuriuose bus konferencijų salė, A. Smetonos muziejus. Iki to laiko žadama sutvarkyti aplinką, įrengti 35 automobilių stovėjimo aikštelę, pakloti šaligatvius, nutiesti takus iki ežero. Darbo dienomis statybininkai gyvena dvare, jų buities sąlygomis rūpinasi UAB „Struktūra“.

20 metų dvarą nuo vagių saugojęs  vietos gyventojas Valentas Jasiukonis džiaugėsi, kad pasirodžius statybininkams ir jam sumažės rūpesčių.

Ukmergės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija