2012 m. birželio 1 d.    
Nr. 22
(1997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Akcija prieš grubų spaudimą dienraščiui „Lietuvos žinios“

Vakar, ketvirtadienį, gegužės 31 dieną, S. Daukanto aikštėje, Vilniuje, buvo surengta pilietinė akcija „Už laisvą žodį“. Jos metu buvo protestuojama prieš dienraščio „Lietuvos žinios“ vyriausiojo redaktoriaus Valdo Vasiliausko nušalinimą nuo pareigų, Prezidentūrai to pareikalavus. Akcijos metu buvo pabrėžta, kad pirmąkart per du pastaruosius Nepriklausomybės dešimtmečius privataus Lietuvos dienraščio vyriausiasis redaktorius yra atleistas iš pareigų valdžiai paliepus.

Gegužės 7-ąją, kaip tik Spaudos atgavimo dieną, „Achemos grupės“ prezidentas Arūnas Laurinaitis buvo iškviestas į Prezidentūrą. Čia jis Prezidentės patarėjos buvo įspėtas, kad „Achemos grupei“ priklausantis dienraštis „Lietuvos žinios“ liautųsi politikuoti, o daugiau rašytų apie verslą, taip pat buvo pareikalauta nekritikuoti Prezidentės jurisdikcijoje esančių institucijų. Kitą dieną, gegužės 8-ąją, po tą dieną „Lietuvos žiniose“ pasirodžiusios Tomo Dapkaus publikacijos apie keistą Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų elgesį teismui nagrinėjant Medininkų žudynių bylą, „Achemos grupės“ prezidentas vėl buvo iškviestas į Prezidentūrą. Šį kartą pareikalauta nedelsiant atleisti iš pareigų neseniai „Lietuvos žinių“ redaktoriaus pavaduotoju pradėjusį dirbti žurnalistą T. Dapkų ir pagrasinta, kad to nepadarius „iš koncerno liks šlapia vieta“. Vyriausiajam redaktoriui V. Vasiliauskui nesutikus atleisti pavaduotojo, pareikalauta, kad abiejų redaktorių neliktų „Lietuvos žiniose“ iki gegužės 15 dienos. Patyręs didžiulį spaudimą ir įvertinęs padėtį, V. Vasiliauskas išėjo jam pagal sutartį priklausančių atostogų, po kurių į vyriausiojo redaktoriaus pareigas nebegrįš.

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) klausytojai bei žiūrovai taip pat prarado savaitinę diskusijų laidą „Ant svarstyklių“, kurią vesdavo žurnalistas Gintaras Aleknonis. Laida buvo vedama daugiau nei septynerius metus. Žurnalisto santykiai su LRT vadovybe buvo įtempti. Reikia manyti, kad priežastis buvo aktyvi dešiniosios politikos pozicijos išraiška laidose, taip pat pilietinio pasipriešinimo išryškinimas. Į paskutinę savo vedamą laidą G. Aleknonis pasikvietė du aktyvius visuomenininkus – kovotojus už teisingumą Lietuvoje Darių Kuolį ir Nijolę Oželytę, išsamiai aptariusius dabartinę politinę visuomeninę padėtį.  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija