2012 m. birželio 8 d.    
Nr. 23
(1998)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Tapė Rusijos dailininkai

Bronius VERTELKA

Dmitrijus ir Tatjana Šaginai,
kūrę Bistrampolio dvare

Dmitrijaus Šagino
nutapyti dvaro vaizdai

Gegužės viduryje Bistrampolio dvare vyko Sankt-Peterburgo tapytojų pleneras. Šeši Rusijos dailininkai sukūrė apie 30 paveikslų.

Tapytojų grupei „Mitki“ vadovavo Dmitrijus Šaginas – grupinių parodų Paryžiuje, Kelne, Antverpene, Lozanoje, Vienoje, San-Diege, Vašingtone, Niujorke, Rio de Žaneire dalyvis. Jo darbų įsigijo Rusijos ir užsienio kolekcininkai, muziejai.

Rusijos menininkus pakvietė Kupiškio klebonas kun. dr. Rimantas Gudelis, dvare puoselėjantis kultūrą ir meną. D. Šaginui tai buvo antroji kūrybinė išvyka į Nemuno kraštą. Prieš porą dešimtmečių jo paveikslai buvo eksponuojami parodoje Klaipėdoje. Su D. Šagino vardu susijęs ir menininkų grupės „Mitki“ pavadinimas. Jo tėvas, dailininkas Vladimiras Šaginas, savo mokinius vadindavo „mitiokais“, sūnus – sutrumpintu vardu – „Mitki“. Tai ne komercinis, bet draugystės pagrindu daugiau nei ketvirtį amžiaus veikiantis kūrybinis kolektyvas.

Išvykstant Sankt-Peterburge medžiai buvo pliki, o Lietuvoje jau visur buvo žalia. Svečius sužavėjo geltonai sužydėjęs rapsų laukas. Dailininkai ne tik tapė, bet ir sugebėjo turiningai leisti laisvalaikį, pakeliauti. Jie aplankė Kryžių kalną netoli Šiaulių, ten daug fotografavo. Susipažįstant su Panevėžiu, neišdildomų įspūdžių menininkams paliko tarptautinių keramikų simpoziumų metu sukauptų dirbinių kolekcija Dailės galerijoje. Jie užsuko į netolimą kaimą pas vieno Bistrampolio dvaro darbuotojo senelį, kuris sugebėjo išvesti dar nematytą tulpių veislę, pabuvojo Ėriškiuose, Eduardo Kubiliaus triušių auginimo ūkyje.

Gegužės 27-ąją buvusioje dvaro vežiminėje vyko parodos „Sankt-Peterburgo baltosios naktys Bistrampolyje“ atidarymas. Be plenere sukurtų paveikslų, bus galima pamatyti ir 47 atsivežtus darbus, nutapytus 15 Sankt-Peterburgo skirtingų kartų menininkų. Rudenį paroda persikels į Lietuvos–Rusijos draugystės namus Sankt Peterburge.

Kučių kaimas,
Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija