2012 m. birželio 8 d.    
Nr. 23
(1998)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Keramikos ganyklos

Rūta Averkienė

Rūta Indrašiūtė prie savo darbų

Rūtos Indrašiūtės keramika

Atnaujinto Merkinės lankytojų centro atidarymo proga parodų salę papuošė unikali Maksimonių kaime gyvenančios ir kuriančios Rūtos Indrašiūtės keramikos darbų paroda „Molinės ganyklos“. Šioje parodoje „ganosi“ keliuose šimtuose molinių ąsočių, švilpynių, dubenėlių, lėkštelių, taurių „gyvenantys“ paukšteliai ir žvėreliai, gėlės ir medžiai.

Merkinės lankytojų centro vedėjas Algimantas Černiauskas prisiminė, kad nuo to laiko, kai 1995 m. balandžio 17 d. buvo atidaryta Dailės galerija ir vietos gyventojai pakviesti į bendrą Elvyros Petraitienės, jos vaikų Džiugo, Rūtos ir Sauliaus juodosios keramikos ir skulptūrų darbų parodą, centre buvo suorganizuota per 150 įvairiausių parodų ir paruošta per 100 ekspozicijų.

Šioje galerijoje savo darbus eksponavo profesionalūs dailininkai, lankėsi ir tebesilanko daugybė šalies ir užsienio turistų. Tolimiausi svečiai, apsilankę Merkinėje, buvo iš Naujosios Zelandijos, Japonijos, Tasmanijos.

Parodose ne vieną kartą buvo eksponuojami ir Rūtos kūrybiniai darbai. A. Černiauskas kvietė atkreipti dėmesį, kad nė viename jos kūrinyje nerasime to paties piešinio. Pati parodos autorė pasidžiaugė, kad gali didžiuotis atsinaujinusioje parodų salėje pirmoji pristatanti savo darbus, kad turi progą parodyti, ką yra sukūrusi per paskutinius trejus metus. Tik apgailestavo, kad trečdalis darbų netilpo.

Unikalius keramikos darbus R. Indrašiūtė kuria netoli Merkinės esančiame pušynuose pasislėpusiame Maksimonių kaime. Sodyba, kurioje Rūta gyvena drauge su mama, žymia menininke Elvyra Petraitiete, brolio keramiko Džiugo Petraičio šeima bei netoliese gyvenančiu broliu, skulptoriumi Sauliumi Indrašiumi, yra tikra kūrybinė sala, į kurią šių menininkų kūrybos gerbėjai randa kelią ir žiemą, ir vasarą.

R. Indrašiūtė nuo 2004 metų priklauso tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriui, jai 2006 metais suteiktas meno kūrėjos statusas. Rūta yra surengusi aštuonias autorines parodas. 2010 metais ji buvo pripažinta geriausia Vilniuje vykusios Kaziuko mugės amatininke, Žemės ūkio ministerija sertifikavo jos sukurtas molines švilpynes. Praėjusiais metais išleistas pašto ženklas su R. Indrašiūtės keramikos darbais.

Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius, sveikindamas parodos autorę, sakė, kad tik tokių, nuostabius darbus kuriančių menininkų dėka kiekvienas mus supantį pasaulį pamato gražesnį. Parodos autorę pasveikino ir rajono tarybos narė Genoefa Černiauskienė, Merkinės seniūnas Gintautas Tebėra, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtos rezervato darbuotojai, kiti parodos lankytojai.

Merkinė, Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija