2012 m. birželio 15 d.    
Nr. 24
(1999)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Žvilgsnis

Bagotosios parapijiečiai aplankė savo bažnyčios bendraamžes

Mus išlydi Viekšnalių klebonas
kun. Virginijus Palionis (kairėje)

Ant Medvėgalio kalno

Akmenės klebonas kan. Egidijus
Zulcas papasakojo parapijos
ir dabartinės neogotikinės
Šv. Onos bažnyčios pastatymo istoriją

Brolis Žeraras (dešinėje)
pasakoja apie benediktinus

Prie Palendrių
Šv. Benedikto vienuolyno

2012 metai jubiliejiniai ne tik mūsų Bagotosios Šv. Antano Paduviečio parapijai. Lietuvoje yra dar dvi parapijos, taip pat švenčiančios 100 metų jubiliejų, – Telšių r., Viekšnalių Švč. Mergelės Marijos globos parapija ir Akmenės Šv. Onos bažnyčia. Tokios gražios šventės proga nusprendėme aplankyti abi „bendraamžes“.

Didelis mūsų parapijiečių būrys į piligriminę kelionę išvyko ankstų gegužės 20-osios rytą (šeštadienį). Pirmasis mūsų aplankytas objektas – Dionizo Poškos baubliai – pirmasis muziejus Lietuvoje. Muziejus įsteigtas 1812 metais tūkstantmečio ąžuolo kamiene. Baubliai – senovės lietuvių kultūros paminklas, neturintis analogo, gyvai menantis rašytoją D. Pošką ir Lietuvos praeitį.

Šv. Mišias šventėme Palendrių Šv. Benedikto vienuolyne. Nedaug kas mūsų buvo dalyvavę šv. Mišiose, aukojamose kunigų vienuolių lotynų kalba, todėl atrodė, kad mūsų malda dar atviresnė, dar stipresnė. Kartu Eucharistiją šventė ir mūsų parapijos klebonas kun. Juozas Fakėjavas. Labai smagu, kad brolis Žeraras papasakojo, kuo benediktinai skiriasi nuo kitų vienuolijų, kada ir kaip jie įsikūrę Lietuvoje, kokia jų dienotvarkė. Visi mes, norėdami parsivežti namo bent dalelę to nuoširdumo, kuriuo su mumis dalijosi broliai, įsigijome knygelių, rožinių, vienuolių rankų darbo gardėsių ar jų rinktų žolelių.

Po šv. Mišių keliavome į Akmenę, Šv. Onos bažnyčią. Mus pasitikęs klebonas kan. Egidijus Zulcas papasakojo parapijos, dabartinės neogotikinės Akmenės bažnyčios pastatymo istoriją, dabarties aktualijas bei pažadėjo atvykti į mūsų parapijos jubiliejaus iškilmes rugpjūčio 5 dieną.

Pakeliui į Viekšnalius sustojome ties Šatrijos kalnu, grožėjomės atsiveriančia panorama bei valgėme bendrus pietus.

Kita parapija, švenčianti 100 metų jubiliejų, – Viekšnalių Švč. Mergelės Marijos globos. Šios mažos parapijos istoriją papasakojo klebonas kun. Virginijus Palionis. Įdomu tai, kad šios ir mūsų parapijos pagrindinės jubiliejaus iškilmės vyks tą pačią dieną.

Aplankėme Varnius. 1417–1864 metais čia buvo Žemaičių vyskupijos centras. Čia parengtas M. Daukšos verstas J. Ledesmos katekizmas – pirmasis katalikų katekizmas LDK. Varniai taip pat garsūs ilgą laiką ten veikusia kunigų seminarija ir vyskupo Motiejaus Valančiaus veikla.

Paskutinis sustojimas šioje mūsų kelionėje – Medvėgalio kalnas. Medvėgalis turi dvi viršūnes: aukštesniojoje yra aukščiausias Žemaitijos taškas, žemesniojoje (pietinėje) – Medvėgalio piliakalnis (Pilies kalnas). Žiūrėdami į nuostabų nuo kalno atsiveriantį Žemaitijos kraštovaizdį, džiaugėmės, kad galime kartu keliauti, pažinti savo kraštą ir gilinti savo tikėjimą bei dalintis jo teikiamu džiaugsmu, aplankyti kitas parapijas, šventoves, sutikti naujų žmonių.

Bagotosios parapijos
informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija