2012 m. birželio 15 d.    
Nr. 24
(1999)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Pamaldumo mėnuo

Po šv. Mišių šventės „kaltininkai“
tėvai su kunigais ir klierikais

Gieda Klaipėdos Marijos, Taikos
Karalienės, bažnyčios grigališkojo
choralo giesmininkai. Priekyje
jų vadovas Vidmantas Budreckis

Tėvo dienos proga šv. Mišias
aukoja Klaipėdos Marijos,
Taikos Karalienės, bažnyčios
klebonas kun. Vilius Viktoravičius

Medingėnų parapijos jaunimo
sveikinimo žodis motinoms

MEDINGĖNAI. Nedidelio miestelio, prigludusio prie Minijos upės, tikintieji stebisi, kad jų parapijoje suaktyvėjo pamaldumas. Pasak jų pačių, tam didelės įtakos turi Rietavo parapijos klebono kun. Antano Gutkausko ir Medingėnų parapiją, kurioje nėra nuolatinio kunigo, aptarnaujančio kun. Arvydo Mačiulio didelis entuziazmas. Šių kunigų dėka Medingėnų Švč. Trejybės bažnyčia atnaujinta: sutvarkytas jos vidus bei išorė. Atlikus bažnyčios išorės remontą: sudėjus langų stiklus, šį bei tą paremontavus, gražiai nudažius bei pašalinus šventoriuje savo amžių bebaigiančius, senus, supuvusius šimtamečius medžius, ši medinė dvibokštė šventovė tapo Medingėnų miestelio puošmena. Šventovės viduje jauku, miela. Rūpestingų bažnyčios darbuotojų – „pročkelės“ Linos Songailienės ir zakristijono Bronislovo Piekaus – dėka, bažnyčioje viskas išblizginta, skoningai ir tam tinkamose vietose sudėtos akį džiuginančios gėlės. Pagal seną medingėniškių paprotį, padedant aktyvioms parapijietėms, švenčių progomis bažnyčia padabinama iš įvairių žalumynų nupintais vainikais. Šv. Kalėdų ir Šv. Velykų progomis labai gražiai šioje šventovėje papuošiama prakartėlė ir Kristaus kapas.

Kadangi kunigų A. Gutkausko ir A. Mačiulio iniciatyva Medingėnų kapinėse iš pagrindų yra atstatyta ilgus dešimtmečius čionai stovėjusi koplyčia, šiukšline vadinta, Vėlinių dieną čia vyksta gedulingos pamaldos už parapijos mirusiuosius bei šiose kapinėse palaidotus medingėniškius. Gegužės mėnesį šioje koplyčioje vyksta gegužinės pamaldos. Kadangi tai daroma jau nebe pirmus metus, todėl ir šiemet medingėniškiai gana aktyviai buvo įsijungę į „mojavos“ giedojimą. Dabar šioje koplyčioje vyksta birželinės pamaldos, šlovinančios Švč. Jėzaus širdį.

Kiekvienam susitikimui su Medingėnų parapijos tikinčiaisiais kun. A. Mačiulis labai kruopščiai pasiruošia. Įspūdingai Medingėnų bažnytėlėje paminėta Motinos diena. Nuoširdžiai talkinant Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikams Aidui Domeikiui ir Martynui Girininkui (jie puikūs Šventojo Rašto skaitovai), kun. A. Mačiulio nuoširdi šv. Mišių auka ir išsami homilija, skirta motinoms, labai sujaudino medingėniškius. Po šv. Mišių mamoms ir močiutėms įteiktos gėlės, parodyta kukli ir santūri Medingėnų kultūros namų (vadovė Virginija Budrienė) programėlė, pasakytas nuoširdus jaunimo žodis visoms Medingėnų parapijos motinoms, močiutėms. Kitos dienos vakarą Medingėnų parapijos kapinių koplyčioje vyko Kryžiaus Kelio apmąstymas. Kun. A. Mačiulis aukojo šv. Mišias už Medingėnų parapijos mirusias motinas, paskui vyko gegužinės pamaldos, kuriose gausiai dalyvavo ne tik suaugusieji, bet ir jaunimas.

Dar įspūdingesnė šiemet buvo Tėvo diena. Ji sutapo su tituliniais šios bažnyčios Švč. Trejybės atlaidais. Į šią iškilmę atvyko svečių iš Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, bažnyčios: klebonas kun. Vilius Viktoravičius, grigališkojo choralo giesmininkai, giedantys senąsias liaudiškas kantičkų giesmes bei „Žemaičių Kalvarijos kalnus“. Šiam didžiuliam ir gražiai giedančiam chorui vadovauja jaunas ir energingas chorvedys Vidmantas Budreckis. Medingėniškius nustebino svečio kun. V. Viktoravičiaus aukojama šv. Mišių auka, jo pasakyta jaudinanti homilija, skirta Tėvo dienai, ir gražus klaipėdiečių grigališkojo choralo giedojimas šv. Mišių metu.

Pasibaigus šv. Mišioms, Medingėnų parapijos jaunimas Tėvo dienos proga pasveikino visus pamaldose dalyvavusius tėvus, senelius, Medingėnų parapijos tikintieji agapėje gražiai pabendravo su svečiais iš Klaipėdos ir savuoju kun. A. Mačiuliu. Kunigas džiaugiasi, kad jam daug ir noriai padeda Medingėnų seniūnija, vadovaujama seniūnės Salomėjos Čėsnienės, šio miestelio bendruomenė ir Medingėnų Švč. Trejybės bažnyčios aktyvūs nariai.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija