2012 m. birželio 22 d.    
Nr. 25
(2000)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Festivalyje pristatytas vestuvių folkloras

Eglė VINDAŠIENĖ

Trylika metų gyvuojantis folkloro
ansamblis iš Šakių „Šakija“
(vadovė Virginija Snudaitienė)
šiame festivalyje dalyvavo
pirmąkart ir pristatė
zanavykų vestuvių apeigas

Jaunieji festivalio dalyviai

Jau 27-ąjį kartą Kaune aidėjo lamzdžiai, dundėjo būgnai, skambėjo dainos, sukosi rateliai, trinksėjo šokiai. Gegužės 25–27 dienomis Kaune vyko tradicinis XXVII tarptautinis folkloro festivalis ,,Atataria lamzdžiai–2012“, į kurį suvažiavo autentiško folkloro puoselėtojai iš penkių Lietuvos regionų ir keturių kaimyninių šalių: Suomijos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos.

Šiais metais festivalio tema – tradicinis vestuvių folkloras, todėl tautinės muzikos ansambliai ir atlikėjai pristatė vestuvių muziką: dainas, šokius, rodė teatralizuotas vestuvių apeigas. Festivalio metu vyko nemokami koncertai, vakaronės miesto gatvėse, aikštėse, salėse, buvo pristatyta paroda ,,Jaunojo ir jaunosios dovanos“. Kauno tautinės kultūros centre ir P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje veikė kūrybinės dirbtuvės, vyko mokomosios programos – „A. Juškos ,,Lietuviškų dainų“ paslaptys“, „Vestuvių simboliai“, „Vestuvių veikėjai“, „Vestuvių apeigos“.

Folkloro ansambliai iš Aukštaitijos, Žemaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Klaipėdos krašto žiūrovams priminė, kaip buvo švenčiamos vestuvės kiekviename regione, kuris pasižymi tarmių, gyvensenos ir etnokultūrinio paveldo margumu. Kauniečiai ir miesto svečiai turėjo retą galimybę pamatyti ,,Kupiškėnų vestuves“, kurios vaidinamos nuo 1970 metų.

Paskutinę festivalio dieną, sekmadienį, Rotušės aikštėje vyko užsienio ir Lietuvos kolektyvų baigiamasis koncertas ,,Mūsų sode visko yra“, vyko praktinė mokomoji programa „Mergvakaris“ ir meninė akcija „Kraičio skrynios paslaptis“. Organizatoriai susirinkusiuosius mokė verti šiaudinius sodus, pinti kasas, rišti rūtų vainikėlį, austi rinktines juostas, dekoruoti kraičio skrynias, megzti pirštines. Čia veikė ,,gyvasis muziejus“. Jame galima buvo pamatyti autentiškas jaunamartės skrynias, geldas, įvairiausius senus buities įrankius, audinius, juostas, „abrūsus“ (rankšluosčius). Ypatingas susidomėjimas buvo tikru verpimo rateliu, kurį galima buvo išmėginti – verpti linų pakulas.

Tris dienas apie 800 dalyvių rodė vestuvių apeigas, dainavo, žaidė, šoko, muzikavo. Buvo galima išgirsti ir pamatyti vestuvių folkloro programas, atliekamas kitų šalių folkloro grupių: ,,Spelarit“ (Suomija), „Sudmalinas“ (Latvija), „Pūrs“ (Latvija), „Wilamowice“ (Lenkija), „Strečane“ (Baltarusija), „Gascinec“ (Baltarusija). Dalyvavo 43 folkloro ansambliai iš Lietuvos miestų ir miestelių: „Dėdės ir dėdienės“ (Alytaus r.), „Jūrės seklytėlė“ (Kazlų Rūdos sav.), „Lankesa“ (Jonava), „Susiedai“ (Alytaus r.), „Žolynai“ (Alytaus r.), „Utauta“ (Utena), „Pyniava“ (Ukmergė), „Kamana“ (Pagėgių sav.), „Ringauda“ (Kauno r.), „Sidabrinė gija“ (Šiauliai), „Abrūsėlis“ (Telšiai), „Spigėns“ (Telšių r.), „Kupkėmis“ (Kupiškis), Žiežmarių kultūros centro, „Imsrė“ (Jurbarkas), „Savingė“ (Širvintų r.), „Žibinyčia“ (Marijampolė), „Lankupa“ (Vilkaviškis), „Šakija“ (Šakiai), „Vabalkšnė“ (Kazlų Rūdos sav.), „Lingo“ (Rumšiškės), ,,Nova“ (Šakių r.), „Nedėja“ (Rumšiškės), „Rūta“ (Alytaus r.), „Dainuviai“ (Lazdijai), „Levandra“ (Alytaus r.), ,,Riecimėlis“ (Lazdijai), „Gražupis“ (Vilkaviškio r.), Kauno miesto ir rajono folkloro ansambliai ir klubai: „Gadula“, „Ratilėlis“, „Sodyba“, „Jotija“, „Žaisa“, „Kauno bandonija“, „Kuparas“, „Sasutalas“, „Kupolė“, „Devyni“, „Lygaudė“, „Sodailio“, ,,Ale va“, „Piliarožė“, ,,Bitula“.

Festivalio dalyviams buvo įteiktos Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko padėkos ir tradicinis vestuvių pyragas – karvojus. Kauno tautinės kultūros centras nuoširdžiai dėkoja festivalio ,,Atataria lamzdžiai–2012“ partneriams ir rėmėjams, visiems bičiuliams ir dalyviams už tautinių tradicijų ir papročių puoselėjimą, linki neišsenkančio entuziazmo, perteikiant savo krašto paveldą ir savastį.

Teskamba dainos, tegul visada išlieka tautos tradicijos ir papročiai!

Zenono Šiaučiulio  ir autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija