2012 m. rugpjūčio 31 d.    
Nr. 32
(2007)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Mirė pirmasis Mėnulyje išsilaipinęs žmogus

JAV astronautas
Neilas Armstrongas

Sekmadienį mirė JAV astronautas Neilas Armstrongas (Neil Armstrong). 82 metų sulaukusio astronauto gyvybė užgeso praėjus savaitei po jam atliktos širdies kraujagyslių šuntavimo operacijos, kai gydytojai aptiko užsikimšusią vainikinę arteriją. Rugpjūčio 5-ąją jis paminėjo savo gimtadienį. Praėjusį lapkritį N. Armstrongas gavo Kongreso aukos medalį – aukščiausio lygio JAV apdovanojimą civiliams.

N. Armstrongas buvo pirmasis žmogus, išsilaipinęs Mėnulyje. Šis įvykis laikomas „vienu mažu žingsniu žmogui, tačiau didžiuliu šuoliu žmonijai“. Jis buvo erdvėlaivio „Apollo 11“ vadas. Daugiau nei 500 mln. žiūrovų per televiziją 1969 metų liepos 20 dieną stebėjo jo nusileidimą Mėnulyje. Nuo erdvėlaivio trapo žengęs N. Armstrongas tapo pirmasis žmogus, išlipęs ant Mėnulio paviršiaus. Jis ir kolega Edvinas Aldrinas (Edwin Aldrin) Mėnulio paviršiumi vaikštinėjo beveik tris valandas, rinko mėginius, vykdė bandymus ir padarė nuotraukų. Astronauto Mėnulyje ištarti žodžiai („Tai mažas žingsnelis žmogui, bet milžiniškas žmonijai“) iškart pateko į istoriją.

Kaip ir dauguma jo bendražygių, N. Armstrongas atsisakė galimybės pasipelnyti iš savo šlovės. Jis netgi darė viską, kad būtų rečiau minimas, pastebimas ir mažiau žinomas – atkakliai vengdavo viešumos, todėl pirmasis Mėnulyje išsilaipinęs žmogus pasauliui taip ir liko paslaptis. Kalbama, kad skrisdamas kosmose ir pačiame Mėnulyje astronautas sutiko kažkokius perspėjamuosius ženklus, kurie padarė įtaką jo tolesniam gyvenimui. Praėjus dvejiems metams po išsilaipinimo Mėnulyje, 1971 metų rugpjūtį, N. Armstrongas nusprendė pasitraukti iš NASA ir tapti mokytoju, tačiau darbas nedideliame inžinerijos departamente Cincinačio universitete tik dar labiau atkreipė dėmesį į astronautą – jam tekdavo kasdien dalyti autografus universiteto darbuotojams ir studentams, jis negalėdavo laisvai pereiti per studentų miestelį, nes jį nuolat kas nors užkalbindavo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija