2012 m. rugsėjo 7 d.    
Nr. 33
(2008)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Miesto vėliavos, herbo ir himno šventė   

Lina Kovalevskienė

Grupė renginio dalyvių
prie Dūkšto Šv. Stanislovo
Kostkos bažnyčios
Giedriaus Petkausko nuotrauka

DŪKŠTAS. Kovo 14 dieną Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą dėl Dūkšto miesto herbo patvirtinimo, o liepos 14-ąją Dūkšte surengta vėliavos, herbo ir himno pagerbimo šventė. Seniūnas Vytautas Kazėnas džiaugiasi, kad idėja turėti miesto herbą ir vėliavą jau įgyvendinta. Sidabrinių vandenų fone besisupanti raudona valtelė, plukdanti žalią pušaitę, – toks nuo šiol bus Dūkšto simbolis, įprasminantis gražią šio krašto gamtą, jo ežerus ir pušynus.

Ten, kur toks mėlynas dangus,
Ten, kur Dysnai ir kur Persvėtas nuostabus,
Vėjelio šnaresy, bangelių šlamesy
Tu pats mieliausias man pasaulyje esi...

tokiais skambiais žodžiais prasideda Dūkšto miesto himnas, apdainuojantis nuostabią šio krašto gamtą, gimtąjį kampelį tarp ošiančių šilų ir mėlynųjų ežerų. Žodžius ir muziką himnui sukūrė kultūros namų laisvalaikio organizatorė, garsaus Dūkšto ansamblio vadovė Dangutė Urbonienė.

Liepos 14 dieną dūkštiečiai smagiai šventė – linksmi liaudies ir estradinių dainų koncertai, mėgėjų teatro vaidinimas, vakaronė ir gražiausių sodybų šeimininkų apdovanojimai buvo skirti miesto herbo, vėliavos bei himno pristatymui ir pagerbimui.

Šventiniai renginiai pradėti šv. Mišiomis Dūkšto bažnyčioje. Šv. Mišias aukojo dekanas mons. Ignas Jakutis, jis pašventino miesto herbą ir vėliavą bei pasidžiaugė prasminga istorine švente. Herbo fono sidabrinė spalva simbolizuoja vandenį, stilizuota pušis – Dūkšto augmeniją ir garsų Rojaus sodą, o raudona valtis – tenykščių žmonių verslus, susijusius su žvejyba, vandens turizmu. Herbą sukūrė dailininkas Arvydas Stanislovas Každailis.

Praėjusių metų vasarą miestas šventė 150 metų jubiliejų. Norėta herbą pristatyti šia proga, tačiau kūrybos ir derinimo procesas pasirodė ilgesnis nei buvo manyta. Seniūnas V. Kazėnas yra dėkingas bendruomenei, jos pirmininkei Audronei Bikulčienei, visiems aktyviems ir savo kraštą mylintiems žmonėms. Būtent bendruomenė rūpinosi šiuo projektu, skyrė tam lėšų, prisidėjo seniūnija bei rėmėjai.

Į šventę susirinkusius dūkštiečius ir svečius sveikino seniūnas V. Kazėnas, meras Bronis Ropė, Visagino merė Dalia Štraupaitė. Jiems dovanoti duonos kepaliukai ir ąžuolų vainikai. Kultūros centro kiemelyje iki vėlumos skambėjo muzika.

Koncertavo Ignalinos bei Visagino liaudiškos muzikos kapelos „Ringė“, „Lauksna“, „Linksmuolė“, liaudies šokių kolektyvai „Gaja“, „Gervelė“. Dainavo Paulius Stalionis, kartu su savo mokiniais dainavo šio krašto įžymybė Vita Pimpienė, Ignalinos gimnazisčių estradinis duetas.

Ignalinos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija