2012 m. rugsėjo 7 d.    
Nr. 33
(2008)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Mūsų bažnyčia

Gimiau ir užaugau Prienų rajono Skriaudžių parapijoje, čia, šv. Lauryno bažnyčioje, buvau pakrikštytas, priėmiau Pirmąją Komuniją. Netoliese, kapinių kalnelyle, palaidoti tėveliai, broliai, sesės, kiti artimi giminės, taip pat – mano pirmoji mokytoja Ona Bagdonienė, man buvusi tarsi antroji mama.

Per Motinos ir Tėvo dienas, atlaidus,  kaip ir kiti, ėjome į kapines, ten degėme žvakeles, pasimeldėme už mirusius artimuosius. Po to pakviesti Šv. Lauryno bažnyčios varpų ėjome į šv. Mišias, kurias aukojo neseniai paskirtas klebonas kun. Arūnas Simonavičius. Gegužės ir birželio mėnesiai ypatingi dar ir tuo, kad jų metu giedamos Šv. Marijos Mergelės ir Jėzaus Kristaus Širdies litanijos. Jų metu dar labiau susikaupėme, kreipėme savo mintis į Viešpatį.

Grįždamas į vaikystės, jaunystės dienas. Prisimenu, kaip kaimuose, ypač, kur būdavo erdvesnės seklyčios, net ir mano tėvų namuose šeštadieniais ir sekmadieniais po darbų susirinkdavome pasimelsti, o po maldų būdavo šokiai. Žinoma, be jokio alkoholio. Tėvai ir vaikai būdavo kartu, drauge gražiai linksmindavosi. Gaila, bet dabar tų tradicijų neliko...

Dabar Skriaudžiuose džiaugiamės kitais dvasingais dalykais. Ypač – klebonu kun. A. Simonavičiumi ir čia apsigyvenusiu kun. Kęstučiu Vosyliumi. Nors naujasis klebonas mūsų bažnyčioje dar nelabai seniai, bet jau pelnė visų parapijiečių pagarbą. Labai apsidžiaugėme, pamatę, koks jis pamaldus, labai susikaupęs atlieka šv. Mišių apeigas, maloniai bendrauja su tikinčiaisiais. Labai įspūdingi ir dvasingi jo pamokslai – tikrai yra iš jo žodžių ko pasimokyti. Per Tėvo ir Motinos dienų šv. Mišias jis pakvietė visas mamas, tėvus, senelius ir seneles prie altoriaus, juos palaimino abu kunigai.

Džiugu, kad bažnyčios vidus gražiai sutvarkytas, išpuoštas. Tai, kaip prisimena parapijiečiai, didelis buvusio klebono, nūnai – amžiną atilsį, kun. Vincento Čėsnos nuopelnas. Tiesa, aplink bažnyčią dar reikia nemažai ką tvarkyti. Manau, kad laikui bėgant tai bus padaryta, nes klebonas turi pagalbininką kun. K. Vosylių. Šis kunigas jau turi sukaupęs nemažai patirties, tvarkant Garliavos Švč. Trejybės bažnyčią. Tai ypač praverčia dabar.

Dalyvavau artimo giminaičio mirties šv. Mišiose, laidotuvėse. Vėl viskas vyko iškilmingai, su didele pagarba mirusiajam ir artimiesiems. Kun. A. Simonavičius neskuba, būna drauge, kol sugiedamos visos giesmės. Kunigas Arūnas – gražus pavyzdys neseniai Kunigų seminariją baigusiems kunigams. Iš jo yra ko pasimokyti, jis traukte traukia prie savęs visus Skriaudžių parapijiečius.

Juozas NAGINIONIS

Skriaudžiai, Prienų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija