2012 m. rugsėjo 14 d.    
Nr. 34
(2009)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Maironio pėdsakais

Didžiojo poeto takais

Bronius VERTELKA

Muziejaus ekskursijų
vadovė Rita Paškauskienė

Muziejaus sodyba

Maironio gimtinė šiandien

Medžių alėja, vedanti
link Pasandravio

Akmenimis grįstu takeliu
žemyn – prie Maironio
pamėgto šaltinėlio

Verpimo ratelis, kuriam
sukantis Mačiulių Jonukas
mokėsi pažinti pirmąsias raides

Vykdamas pro Baisogalą į Raseinius, būtinai pravažiuosi prel. Jono Mačiulio-Maironio gimtinę ir tėviškę. Norint apie tai plačiau ir giliau sužinoti, patartina iš anksto tartis su ekskursijos vadove Rita Paškauskiene (tel. 8-428-41335). Maironio muziejus – jo tėviškėje Bernotuose, poeto sesers Kotrynos sodyboje. Mačiulių namus, didžiulę sodybą, per Pirmąjį pasaulinį karą suniokojo ugnis – neįveikė tik ledainės, statytos iš kalkių bei akmenų. Sodybą atstatė Maironio sesuo Kotryna su savo vyru. Namas, kuriame įkurtas muziejus, jau perstatytas, yra išlikusių jo autentiškų rąstų.

Muziejuje eksponuojama apie 1200 kaimo buities daiktų, sukeliavusių iš įvairių Raseinių krašto vietų. Iš jų Maironį menančių – nedaug. Stovi verpimo ratelis, kuriam dūzgiant būsimas kunigas ir poetas buvo mokomas pažinti pirmąsias raides. Dar yra dubuo, iš kurio Mačiulių Jonukas imdavo ir pasigardžiuodamas krimsdavo pyragaičius su varškės įdaru. Dėmesį patraukia Maironio drožta rašalinė, kuriai jau 127 metai. Muziejuje – ir jo sesers Kotrynos spinta, kurią buvo padovanojusi savo samdinei Michalinai Šimkienei. Šiai mirus, spinta atkeliavo į muziejų. Kabo poeto tėvų nuotraukos, paveikslas „Kristaus laidotuvės“. Jį poetas dovanojo staliui Gedminui, kuris buvo padaręs karstą jo motinai.

Tačiau vieno svarbaus dalyko – reikiamos apsaugos – muziejus neturi. Buvo nubaidyti vagys, kurie vieną pavakarį, išplėšę duris, jau buvo susidėję eksponatus išsinešti. Kitą kartą išplėšė langą, bet vėl nieko nenugvelbė. Deja, muziejus neteko trijų vertingų maldaknygių. Jos dingo po vienos jaunuolių grupės apsilankymo.

Muziejaus aplinka atrodo neblogai. Tuo rūpinasi samdomas žmogus. Padeda seniūnija. Šiemet čia turi atsirasti naujos medinės tvoros. Yra automobilių laikymo asfaltuota aikštelė, stovi iš lentų sukaltas tualetas.

Maždaug už kilometro – Maironio gimtinė. Žingsniuojant taku, gerai nuteikia visur gražiai atrodanti aplinka. Pasandravyje, kur gimė poetas, stovi akmeninė arklidė pavalkinė, pastatyta 1825 metais. Išlikę dvarelio pamatai. Yra šulinys, kuris, anot žymaus gamtininko Česlovo Kudabos, – plačiausias Lietuvoje. Yra paminklas Maironiui, kurio pastatymu rūpinosi poetas Justinas Marcinkevičius. Netoliese esantį šaltinėlį, prie kurio mėgo parymoti Maironis, dar šiemet ketinama išvalyti, pagilinti.

Vaikščiojant po bemaž 13 hektarų turinčią Maironio gimtinės ir tėviškės teritoriją, verta pasakyti, kad poeto atminimas saugomas tinkamai.

Bernotai–Pasandravys,
Raseinių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija