2012 m. rugsėjo 14 d.    
Nr. 34
(2009)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Hanzos dienų šventę papuošė „Vytauto karūna“

Skulptoriaus Donato Mockaus
prie Nemuno pastatyta smėlio
skulptūra „Vytauto karūna“

Kauno senamiestyje rugsėjo 8–9 dienomis vėl šurmuliavo tradicinė Kauno viduramžių šventė „Hanza Kaunas“. Aštuntą kartą surengtos Hanzos dienos šiemet buvo ne tokios įspūdingos kaip pernai, tačiau staigmenų netrūko. Kaip ir kasmet, šventės lankytojus pasitiko amatininkų mugė, viduramžių miestas prie Nemuno: senųjų amatų kiemas, indulgencijų kioskas, viduramžių žaidimų aikštelė, riterių rajonas, viduramžių maisto restoranas, kartuvės, kankinimo kuolai, raganų gojelis, kojūkininkai, renginį vainikavo ugnies spektaklis ir šventiniai fejerverkai. Iš Trakų į Kauną persikėlė Tarptautinis viduramžių riterių turnyras Lietuvos kariuomenės vado kalavijui laimėti. Hanzos dienomis Nemune vyko tradicinė Kauno aukštųjų mokyklų irklavimo senoviniais laivais regata. Pirmą kartą į viduramžių kaimą atkeliavo pirkliai iš Rytų, ypač patraukli buvo piratų sala.

Pagrindinis šventės akcentas šiemet buvo skulptoriaus Donato Mockaus darbas. Skulptorių Hanzos šventės gerbėjai turėtų prisiminti iš praėjusių metų. Būtent jo vadovaujama lietuvių ir latvių skulptorių komanda Nemuno ir Neries santakoje pastatė septynias milžiniškas skulptūras iš medžio ir šiaudų, kurios vėliau buvo sudegintos. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto karūnavimo dienos proga, rugsėjo 8-ąją, skulptorius D. Mockus pastatė smėlio skulptūrą „Vytauto karūna“. Ji yra laikina, trapi – iš smėlio, nes karūnos valdovas taip ir nesulaukė. Beje, pačią karūną sudaro Kauno miestą reprezentuojantys pastatai: Vytauto bažnyčia, Arkikatedra, Įgulos ir Prisikėlimo bažnyčios, Perkūno namas.

Vytauto karūnavimo proga visus viduramžių damų ir riterių gerų manierų mokyklėlės auklėtinius į miesto riterius ir damas „šventino“ ne tik Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, bet ir Lietuvos kariuomenės kapitonas Donatas Mazurkevičius, kuris, minint 600-ąsias Žalgirio mūšio metines, atliko Vytauto Didžiojo vaidmenį. Per Hanzos šventę jis ir vėl buvo pasipuošęs viduramžių drabužiais bei tapo Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija