2012 m. rugsėjo 28 d.    
Nr. 36
(2011)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Vėl gaisras bažnyčioje

Labiausiai nukentėjo
prie Kulautuvos bažnyčios
pamatų buvusios lentos
Modesto PATAŠIAUS
(„Lietuvos rytas“) nuotraukos

Eduardas Jakutis išgelbėjo
Kulautuvos bažnyčią

Pirmadienio rytą Kauno rajono Kulautuvos gyventojas Eduardas Jakutis apie 6 valandą ryto išėjo pasivaikščioti. Jis rytais mankštinasi žingsniuodamas miestelio gatvėmis. Eidamas pajuto dūmų kvapą, kuris artėjant prie Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios vis stiprėjo. Kai priėjo visai arti pastato, išvydo degančią bažnyčios sieną. Žmogus nubėgo į kleboniją, bet joje nerado tą naktį nenakvojusio klebono. Tada maždaug 6.40 val. iškvietė Kulautuvos ugniagesius. Gaisrininkams atvykus, degė bažnyčios siena. Gaisrą pavyko užgesinti greitai. Apdegė ir nuardyta apie 3 kvadratiniai metrai lauko sienos apdailos ir rąstų. Prie bažnyčios pamatų buvusios lentos apdegė labiausiai. Per gaisrą nė vienas žmogus nenukentėjo. Bažnyčia pastatyta iš medinių rąstų, apkalta dailylentėmis, stogas dengtas skarda. Neabejojama, kad ji buvo padegta, nes gaisras kilo iš lauko pusės, o prie sienos aptiktas nuo kaitros išsilydęs plastikinis bakelis. Juo nusikaltėliai turbūt atsinešė benzino ar kito degaus skysčio ir šliūkštelėjo ant sienos.

Beje, vos prieš keturis mėnesius sudegė Paštuvos Šv. Barboros bažnyčia. Būtent tas pats Kulautuvos klebonas yra ir į Paštuvos bažnyčią šv. Mišių aukoti atvykdavęs kun. Šarūnas Petrauskas. Taigi jam tai antras išgyvenimas dėl gaisro šiais metais. Po šio išpuolio Kulautuvos bei Paštuvos klebonas jaučiasi labai nesaugiai ir nežino, kokio smūgio dar galima tikėtis. Laimė, kad šįkart labai greitai buvo pastebėtas gaisras ir jį spėta užgesinti, nes rajono ugniagesių komanda buvo visai šalia, tad rimtų nuostolių Kulautuvos bažnyčiai nepadaryta. Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ir sugadinimo visuotinai pavojingu būdu.

Kai sudegė Paštuvos bažnyčia, spėliota, kad galbūt gaisras buvo sukeltas tyčia siekiant paslėpti įvykdytą vagystę. Šįkart Kulautuvoje net nebandyta įeiti į bažnyčios vidų. Tvirtinasi versija, kad ir Paštuvos bažnyčia buvo padegta. Taigi jau abejojama, kad abiejų netoliese esančių bažnyčių padegimas yra tik sutapimas. Gal tai kerštas už ką nors, o gal psichikos ligonis siautėja?

1932 metais pastatyta Kulautuvos Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčia nėra įtraukta į Kultūros paveldo vertybių registrą. Joje taip pat nėra ir vertingų paveikslų. Tačiau nedidelė ir jauki bažnytėlė išsiskyrė medine ornamentika.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija