2012 m. spalio 12 d.    
Nr. 38
(2013)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Išpuoliai bažnyčiose

Spalio 1-ąją į Kauno miesto Panemunės policijos komisariatą kreipėsi Vilkaviškio vyskupijos Aukštosios Panemunės Švč. Mergelės Marijos Vardo parapijos klebonas kan. Deimantas Brogys ir pranešė, kad per savaitgalį suniokoti du bažnyčios šventoriaus atvirose koplyčiose buvę paveikslai. Suplėšyti „Švento Kazimiero“ ir „Jėzaus širdies“ paveikslai. Padarytą žalą klebonas įvertino 500 litų. Aiškiai matėsi, kad Šv. Kazimiero paveikslas keliose vietose perrėžtas kažkokiu aštriu daiktu. „Jėzaus širdies“ paveikslą išsivežė ikiteisminio tyrimo pareigūnai. Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios teritorijoje yra keturios koplytėlės. Arčiau gatvės esančių koplytėlių vandalai nedrįso liesti. Nei prie gatvės, nei toliau nuo jos bažnyčios šventoriuje stovinčios koplyčios nebuvo rakinamos, nors varteliai prie jų yra. „Man atrodė, kad negražu, kai žmogus ateina pasimelsti ir randa užvertus vartus, kabančias spynas“, – dienraščiui „Kauno diena“ aiškino klebonas kan. D. Brogys. – Parapijiečiai mėgdavo apeiti visas keturias koplytėles ir kiekvienam šventajam atskirai pasimelsti“. Klebonas priminė, kad visai neseniai buvo išdaužyti keli bažnyčios langai, o rugpjūtį suniokotas Palaimintojo Jurgio Matulaičio plakatas, kuriame buvo užrašytas kunigo J. Matulaičio gyvenimo šūkis: „Nugalėk blogį gerumu“. Po šio išpuolio klebonas kan. D. Brogys paragino parapijiečius pasimelsti už tą žmogų, ar žmones, kurie šitaip pasielgė. Klebonas tikriausiai ir dabar taip elgsis: „Yra nuostata, kad blogį reikėtų užgesinti blogiu, tačiau dar nesu girdėjęs, kad kas nors ugnį būtų užgesinęs žibalu“.

Beje, išpuolių prieš bažnyčias pastaruoju metu būta ir daugiau.

Kaune, Dainavos Gerojo Ganytojo bažnyčios langai šią vasarą buvo išdaužti kelis kartus. Paskutinį – ketvirtą kartą – incidentas užfiksuotas spalio 3-osios naktį.

Rugpjūtį išdaužtas Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios langas. Vyko statybos ir lauke buvo plytgalių. Vienu jų ir išdaužta.

Rugsėjį perpjautas prie Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedros Bazilikos kabantis Palaimintojo Jurgio Matulaičio plakatas su jo šūkiu „Nugalėk blogį gerumu“.

Spalio 1 dieną pastebėta, kad dažais išterliota Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčia. Piešiniais subjaurotos išorinės sienos bei Palaimintojo Jurgio Matulaičio plakatas.

Spalio 2-osios rytą pastebėta, kad nuo vandalų nukentėjo Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčia Kauno rajone, Raudondvaryje – išdaužyti du bažnyčios langų stiklai, lauke prie pagrindinių didžiųjų bažnyčios durų nuversta ir apgadinta baltos spalvos marmurinė skulptūra. Į bažnyčios patalpas patekta nebuvo, materialinis nuostolis tikslinamas, turtas nedraustas. Bažnyčios klebonas dekanas kun. Augustinas Paulauskas ryte atėjęs su jaunavedžiais aptarti apeigų pamatė bažnyčią pilną stiklų, o kiek toliau, prie altoriaus, rado kumščio dydžio akmenį.

Plungės rajono policija tiria Stalgėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios padegimo aplinkybes. Ant pastato padegėjai užmetė degantį deglą. Vietos gyventojams pastebėjus ugnies pliūpsnius, laiku iškviesti ugniagesiai spėjo numalšinti liepsnas, tačiau ugnis spėjo apgadinti medinį pastatą. Nuostolis siekia 500 litų. Prieš kelias savaites vandalai raudonais dažais apipurškė Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią.

Kai išpuolių prieš bažnyčias vienu metu tiek daug, pagrįstai kyla klausimas, ar tokius darbus daro tokie su ateiviais „bendraujantys“ piliečiai kaip Paštuvos ir Kulautuvos bažnyčias padegęs Darius Burneikis, ar tai yra kokios nors Katalikų Bažnyčios nekenčiančių žmonių, gal net sektos, darbas?

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija