2012 m. spalio 26 d.    
Nr. 40
(2015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Kauno valstybinis choras Makao muzikos festivalyje

Rimantas Klevečka

Spalio 21 dieną Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Petro Bingelio, išvyko į dviejų savaičių trukmės gastroles tolimojoje Kinijoje. Choras pakviestas dalyvauti Makao tarptautiniame muzikos festivalyje, praėjusiais metais minėjusiame sidabrinę sukaktį. Pietinėje Kinijos pakrantėje įsikūręs ir šiandien jai priklausantis Makao (Aomenas) – seniausia europiečių kolonija Kinijoje, kurią iki 1999 metų administravo Portugalija. Tai vieta, kurioje glaudžiai persipynusios įvairių tautų, religijų įtakos, tikra Rytų ir Vakarų kultūrų kryžkelė. Keliautojo akį šioje tolimoje rytų pakrantėje stebina į dangų kylantys barokinių Romos katalikų bažnyčių bokštai ir frontonai, primenantys kito vandenyno – Atlanto – pakrantę ir pačiuose Europos vakaruose nusidriekusios Portugalijos architektūrinį peizažą. Įstabaus grožio Makao senamiestis, menantis kolonijinį portugalų valdymo laikotarpį, 2005 metais įtrauktas į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Atmintyje tebeskambant sidabrinio jubiliejaus garsams, festivalio rengėjai ir vėl kviečia į vieną įspūdingiausių regiono muzikinių renginių, kurio pagrindinis tikslas – į festivalio sceną pritraukti žymiausius atlikėjus, plėsti klausytojų muzikinį akiratį. Šiemetinio – jau XXVI – festivalio sezonas darniai jungia įvairius muzikos žanrus: operinę, simfoninę, chorinę ir kamerinę muziką, miuziklą, spektaklius, apima tiek senąją, tiek ir šiuolaikinę muziką, kviečia publiką dar vienam įsimintinam Rytų ir Vakarų kultūrų susitikimui bei pokalbiui. Oficialus renginio tinklapis internete intriguoja tuo, jog šiemet publikos laukia keletas siurprizų. Klasikinius kūrinius pagyvins nauji elementai, tokie, kaip džiazas. Festivalio metu bus parodyta daugiau nei dvi dešimtys skirtingų programų, kurias pristatys atlikėjai iš Vokietijos, Austrijos, Portugalijos, Jungtinės Karalystės, Italijos Vengrijos, Rusijos, JAV, Honkongo, Kinijos, Makao ir Lietuvos. Festivalis prasidės Brodvėjaus miuziklu „Piteris Penas“, bus parodyta Giovanni Battista Pergolesi komiškoji opera „Tarnaitė Ponia“ („La Serva Padrona“).

Kauno valstybinis choras Kinijoje debiutuoja Giacomo Puccini operos „Tosca“ pastatyme drauge su Makao simfoniniu orkestru, diriguojamu Lü Jia. Makao sakraliose erdvėse choras pristatys ir lietuvių kompozitorių muziką. Festivalio tinklapyje skelbiama, jog visi bilietai jau išplatinti, ir siūloma nepraleisti garsaus Lietuvos choro pasirodymo.

Choro vadovas P. Bingelis pabrėžė, jog kvietimas dalyvauti festivalyje – reikšmingas įvykis kolektyvo koncertinės veiklos kalendoriuje, o tokios išvykos žymiai prisideda plečiant ir stiprinant kultūrinius ryšius tarp skirtingų valstybių. „Labai svarbu, kad Kinijos publikai galėsime pristatyti mūsų mažos valstybės muzikinę kultūrą ir patys susipažinsime su šios šalies, konkretaus jos regiono – Makao – kultūra ir papročiais. Stengsimės parodyti tai, ką geriausio turime sukūrę. Atliksime klasiką ir šiuolaikinius kūrinius“, – sakė P. Bingelis.

Trijų veiksmų italų kompozitoriaus Giacomo Puccini opera „Tosca“, kurioje dainuos Kauno valstybinis choras – svarbiausias festivalio akcentas. Tai kūrinys, neabejotinai priklausantis itališkos operos klasikos lobynui, atspindintis šio žanro didybę ir eleganciją. Jaudinančios ir niekuomet nesenstančios operos arijų melodijos teikia klausytojams tyrą muzikinę palaimą. Šis „Toscos“ pastatymas – ne tik puikus muzikinis, bet ir įspūdingas teatralizuotas pasirodymas. Glaudus muzikos ir vaidybos ryšys – vienas išskirtinių Makao festivalio elementų. Šioje srityje Kauno valstybinis choras nėra naujokas. Vienas ryškesnių kolektyvo atliktų teatralizuotų kūrinių – R. Leoncavallo opera „Pajacai“ („I Pagliacci“).

Makao muzikos festivalio publika operą „Tosca“ Makao kultūros centro didžiojoje salėje išvys lapkričio 1, 3 ir 4 dienomis. Savaitę iki pasirodymo Kauno dainininkai repetuos kartu su Makao simfoniniu orkestru ir solistais iš viso pasaulio. Tai dramatiškas vengrų sopranas Ksila Boros, atliksianti Florios Toscos vaidmenį. Vienas ryškesnių naujausių jos vaidmenų – Abigailė G. Verdi operoje „Nabukas“ („Il Nabucco“) Romos operos ir baleto teatre. Italų tenoras Roberto Aronica, atliksiantis dažytojo Mario Cavaradossio vaidmenį, 2006 metais itin aukštai įvertintas už debiutą Ch. Gounod operoje „Faustas“ Parmos teatre. Įdomus ir dar vienas solistas – italų baritonas Giovanni Meoni, kuriam teko barono Skarpios vaidmuo. Solistas yra gavęs daugybę apdovanojimų, sukūręs įsimintinus vaidmenis tokiose operose, kaip „Rigoletto“, „Nabucco“, „Otello“, „Aida“, „Madame Batterfly“ ir kitose.

Festivalio pabaigos koncerte pirmą kartą šiame renginyje pasirodys legendinis ir prestižinis San Francisko (JAV) simfoninis orkestras. Kaip ir kasmet, festivalio metu bus surengti muzikinio meistriškumo kursai, kuriuose savo patirtimi dalinsis žymiausi muzikos atlikėjai iš viso pasaulio. Tai reta galimybė Makao aukštųjų mokyklų muzikos specialybės studentams, realizuojanti ilgalaikį festivalio tikslą, – ugdyti vietinius talentus ir palaikyti aukštą muzikinę kultūrą.

Kauno valstybinis choras, baigęs viešnagę Kinijoje ir grįžęs į Lietuvą, kibs į naujus darbus: lapkritį Kauno valstybinėje filharmonijoje atliks Benjamino Britteno „War Requiem“ ir Gabriel Fauré „Requiem“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija