2012 m. spalio 26 d.    
Nr. 40
(2015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Prisiminimo mėnuo – režisierei

Trečiasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis

Rūta Averkienė

Aktorius Remigijus Vilkaitis
dalijasi prisiminimais apie
buvusią savo mokytoją režisierę
Dalią Tamulevičiūtę

Apie D. Tamulevičiūtės premija
apdovanotą spektaklį „Liūdnas Dievas“
kalba jame pagrindinį vaidmenį
atlikęs aktorius Egidijus Stancikas.
Kairėje – jį režisavusi aktorė
Inesa Paliulytė, dešinėje –
Kultūros viceministras Deividas
Staponkus ir Kultūros ministerijos
vyriausioji specialistė Rasida Žygienė

Varėnoje prasmingai įamžinamas iš čia kilusios ir amžinojo poilsio į gimtinę sugrįžusios žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės Dalios Tamulevičiūtės atminimas. Spalio 1-ąją Varėnoje įvyko analogų neturinčio trečiojo D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio atidarymas.

Prieš šešerius metus mirusi D. Tamulevičiūtė – režisierė, nusipelniusi meno veikėja, Lietuvos muzikos akademijos Vaidybos ir režisūros katedros vedėja, docentė. Baigusi teatro režisūros studijas A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje, ji režisavo spektaklius Lietuvos valstybiniame jaunimo ir Kauno valstybiniame dramos teatruose, daugiau nei 30 metų dėstė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, vėliau – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, išleido aštuonias dramos teatro aktorių laidas. 2003 metais D. Tamulevičiūtė įvertinta Vyriausybės premija už Lietuvos menui ir kultūrai reikšmingus darbus.

Festivalio atidarymo renginiai prasidėjo D. Tamulevičiūtės minėjimu jos gimtinėje, Senojoje Varėnoje. Aplankę režisierės kapą Senosios Varėnos kapinėse, jos mokiniai, bendradarbiai, bendražygiai, giminės ir visi ją gerbiantys skubėjo į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią, kur šv. Mišias už jos šviesų atminimą aukojo klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Šv. Mišių metu ir po jų iškilmingo renginio dalyviams giedojo solistai Deividas Staponkus ir Rasa Juzukonytė.

Pagerbti režisierės atvyko Vilniaus „Lėlės“ teatro direktorius Juozas Marcinkevičius, teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė, režisierius Algimantas Pociūnas, bei buvę jos mokiniai, žymūs aktoriai – Remigijus Vilkaitis ir Dalia Storyk.

Aktorius Remigijus Vilkaitis, kuris, būdamas Kultūros ministru, inicijavo Dalios Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, dalindamasis prisiminimais apie buvusią savo mokytoją, sakė: „Dėkoju visiems, kurie kuria gražią tradiciją organizuodami šiuos Dalios Tamulevičiūtės vardo festivalius. Ji to verta...“

Ne vieną režisierės asmeninio gyvenimo akimirką iš atminties „prikėlė“ jos draugė, kraštietė, teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė. „Ištirpti“ aktoriuje – didžiausia režisieriaus vertybė, o Dalia tokia ir buvo...“, – sakė E. Savukynaitė.

Prisiminimais apie buvusią kolegę pasidalino režisierius Algimantas Pociūnas.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas dėkojo visiems, kurie surado laiko atvykti į režisierės atminimui skirtą renginį, ypač D. Tamulevičiūtės mokiniams. Jų buvimas čia labai svarbus. Dėkoju Jums visiems už neįkainojamą dovaną varėniškiams – visą mėnesį galimybę lankyti spektaklius.

Popiet Varėnos kultūros centre buvo įteikta trečioji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigta D. Tamulevičiūtės premija scenos meno kūrėjams, šalies teatruose puoselėjantiems lietuvių literatūros autorių kūrybą. Ja buvo apdovanotas Kauno dramos teatras už spektaklį „Liūdnas Dievas“. Spektaklio kūrybinei grupei paskirta 70 tūkst. litų premija ir Sauliaus Vaitiekūno sukurtas atminimo ženklas. Aktorės, dramaturgės, režisierės Inesos Paliulytės spektaklis pasakoja apie 1942 metais nacių koncentracijos stovykloje žuvusį lenkų rašytoją humanistą Janušą Korčaką. Spektaklyje „Liūdnas Dievas“ kartu su profesionaliais aktoriais vaidina 200 teatro mokyklėlės „Mano teatras“ auklėtinių.

Šio teatro vadovui Egidijui Stancikui apdovanojimą įteikė Kultūros viceministras Deividas Staponkus ir Kultūros ministerijos vyriausioji specialistė Rasida Žygienė. Viceministras pasveikino varėniškius su teatrų švente, Varėną paversiančia Lietuvos teatrų sostine, ir padėkojo rajono vadovams, kurie puoselėja šį teatrų festivalį.

Kauno dramos teatro direktorius E. Stancikas, dėkodamas už šį įvertinimą, sakė, kad jo vertas kiekvienas Lietuvos teatras. Jis padėkojo ir buvusiam kultūros ministrui, aktoriui R. Vilkaičiui, įdėjusiam daug pastangų, kad režisierė D. Tamulevičiūtė turėtų savo vardo teatrų festivalį ir kad jis būtų rengiamas būtent čia, režisierės gimtinėje. „Dėkoju tiems, kurių dėka visi atsigręžiame į savo didžiuosius tautos kūrėjus, į tuos, kuriems išėjus, jų kūryba ne nutolsta, o dar labiau suspindi“, – sakė E. Stancikas. Teatro vadovas, kalbėdamas apie spektaklį „Liūdnas Dievas“, kuriame pats vaidina pagrindinį vaidmenį, sakė, kad į jį einama kaip į tam tikrą laboratoriją patikrinti savo žmogiškumo. „Labai norėčiau, kad šis spektaklis šiandien būtų suvaidintas Varėnoje, deja, to padaryti neįmanoma, nes jame vaidina 200 vaikų nuo 2 iki 18 metų. Bet kviečiu visus atvažiuoti jo pasižiūrėti į Kauną, nes jis to vertas.“, – kvietė E. Stancikas.

Šį spektaklį režisavusi aktorė Inesa Paliulytė kalbėjo apie jo siužetą, kuris yra sukrečiantis, nes kalbama apie koncentracijos stovykloje žuvusį lenkų rašytoją Janušą Korčaką bei 200 jo mokinių. „J. Korčakas buvo žydas, bet užaugęs Lenkijoje ir auklėtas lenkų romantikų dvasia. Jis turėjo galimybę išvengti mirties, tačiau pasiliko žūti su vaikais, savo mokiniais, nes labai juos mylėjo. Šio žmogaus propaguota pedagogika gyvuoja visame pasaulyje, nes deklaruoja begalinę, besąlygišką meilę vaikui. J. Korčakas yra pasakęs: „Nemylintis vaiko neturi teisės jo net paglostyti“. Jis buvo ta reta asmenybė kaip Motina Teresė, kaip popiežius Jonas Paulius II. Tad dėkoju, kad kažkas pastebėjo mūsų širdies darbą ir mus įvertino. Labai norėjosi prie šio darbo prisiliesti matant, kad po Antrojo pasaulinio karo pasaulis, deja, nepasimokė. Vaikai ir šiandien žūsta Čečėnijoje, kitur pasaulyje... Prisimindama Dalią, noriu pasakyti, kad ji buvo labai reta režisierė, kuri ateidavo pas aktorius po spektaklių pabūti su jais. Dėkojame jai už tai...“, – kalbėjo aktorė.

Vėliau žiūrovai turėjo progą pamatyti režisierės D. Tamulevičiūtės režisuotą spektaklį „Viskas apie moteris“, kurį suvaidino Klaipėdos dramos teatro aktoriai. Šis spektaklis buvo rodomas paskutinį kartą.

Pirmasis festivalis, įvykęs prieš dvejus metus, buvo skirtas legendinės režisierės 70-mečiui ir sukvietė į Dzūkijos širdį visus neabejingus scenos menui. Šiųmetis festivalis tęsis visą mėnesį, jo programoje – aštuoniolika įvairių Lietuvos teatrų spektaklių.

Festivalio uždarymas vyks spalio 29-ąją. Tądien žiūrovams bus parodytas teatro laboratorijos „Atviras ratas“ spektaklis „Brangioji mokytoja“ pagal Liudmilos Razumovskajos pjesę, kurią režisavo režisierė Ieva Stundžytė. Po spektaklio bus įteikti apdovanojimai festivalio nominacijų „Geriausias spektaklis“, „Geriausias režisierius“, „Geriausia aktorė“, „Geriausias aktorius“, „Žiūrovų spektaklis“ laureatams.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija