2012 m. lapkričio 3 d.    
Nr. 41
(2016)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Išnašos

Žymus kraštietis pristatė savo knygą

Rūta Averkienė

Lietuvos mokslų akademijos akademikas,
Vilniaus universiteto profesorius
emeritas, habilituotas fizikos daktaras
Jonas Grigas kalba kraštiečiams.
Kairėje – leidyklos „Tyto alba“
direktorė Lolita Varanavičienė

Varėniškiai turėjo puikią galimybę pabendrauti su vienu žymiausių mūsų kraštiečių – Lietuvos mokslų akademijos akademiku, Vilniaus universiteto profesoriumi emeritu, habilituotu fizikos daktaru Jonu Grigu.

Prieš keletą mėnesių savo knygą „Kiek trunka sekundė“ pristatęs gausiai kolegų, mokslininkų bei jo mokslo gerbėjų bendruomenei Lietuvos mokslų akademijoje, profesorius antrą kartą ją pristatė Varėnos viešojoje bibliotekoje.

Drauge su autoriumi knygos pristatyme dalyvavo leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė. Ji prisipažino, kad, gavusi profesoriaus knygos rankraštį, abejojo, ar būsima knyga sudomins skaitytojus. Tačiau pradėjus skaityti, abejones nuvijo į šalį, nes tekstas „pagavo“ – lengvai skaitomas, intriguojantis. Leidyklos direktorė sakė, kad neapsigavo pasirinkusi šiems laikams nemažą 2,5 tūkst. leidinio tiražą. Jis buvo kaip mat išpirktas, todėl knyga išleista pakartotinai. Ji pasidžiaugė, kad prof. J. Grigo knyga jau sulaukė didelio susidomėjimo, yra perkama ne tik Lietuvos, bet ir užsienio knygynuose. „Ja domisi ir užsienyje gyvenantys tautiečiai, tuo neseniai įsitikinau viename Londono knygyne“, – kalbėjo L. Varanavičienė.

Akademikas prisipažino, jog šią knygą parašė suprasdamas, kad mokslo žinių sklaida visuomenei yra mokslininko ir Mokslų akademijos pareiga. Beje, ši knyga – tarsi savotiška duoklė Lietuvos žmonėms, nes penkiasdešimt metų jis rašė mokslinius darbus užsienio kalbomis ir publikavo daugelio pasaulio šalių leidiniuose. „Didesnio darbo nesu parašęs lietuvių kalba. Lietuvoje, išskyrus keletą kolegų, nežinoma, ką aš dariau ir ko esu pasiekęs“, – kalbėjo J. Grigas.

Kraštiečio populiariai parašyta knyga „Kiek trunka sekundė“ atveria pažinimo duris į šiuolaikinį pasaulį, suteikia galimybę jį trumpai apžvelgti mokslininko akimis. Knygos autorius populiariai ir suprantamai pasakoja, kaip mokslas atskleidžia pasaulio paslaptis – nuo mažiausių dalelių iki visatos tamsiosios energijos, iki procesų mūsų smegenyse, kaip visa tai susiję, kaip mokslo laimėjimai veikia mūsų gyvenimą. Ypač išsamiai aptariami šiuolaikinių technologijų poveikio mūsų sveikatai klausimai.

„Knygą pavadinau „Kiek trunka sekundė“. Kai kam gali pasirodyti, kad tai yra kvaila, bet iš tikrųjų įvairiose situacijose įvairiems žmonėms sekundė trunka skirtingai. Pavyzdžiui, Vilniaus dangoraižių – jau nekalbant apie Niujorko ar Tokijo dangoraižius – viršutiniuose aukštuose sekundė trunka ilgiau nei apatiniuose. Arba skrisdami lėktuvu per Atlantą mes kiekvienas sutaupome apie 10 nanosekundžių, vadinasi, laikas bėga lėčiau. Pagaliau, sakoma, kuo žmogus laimingesnis, tuo laikas bėga greičiau“, – pasakojo J. Grigas. Knygoje nagrinėjami klausimai – „Kas yra laikas? Kodėl ateitis skiriasi nuo praeities? Kodėl praeitis veikia ateitį, o ne priešingai? Kas yra šviesa? Kas suteikia ypatingą žavesį vaivorykštei, žaibui tamsiame danguje, saulėlydžiui, saulės apšviestų bažnyčių vitražams ar žvakės liepsnos mirgėjimui? Kas yra vanduo? Juk mes iš esmės egzistuojame kaip vanduo! Tad ar žinome, kas esame?“ – ir daug kitų įdomybių. Knygoje kalbama apie mokslinį pasaulio pažinimo metodą, apie mokslo žinių kūrimą, apie mokslo santykį su kultūra, menu, morale, etika ir tikėjimu. „Kalbama apie tai, ar nereikalinga mokslininkui Hipokrato priesaika – panašiai, kaip medikams. Kažkada atrodė, kad daugiausiai žalos žmonėms gali pridaryti medikai, bet dabar chemikai sukūrė šimtus tūkstančių baisiausių chemikalų, fizikai sukūrė įvairiausių ginklų – vadinasi, jiems Hipokrato priesaika dabar reikalinga labiau negu medikams, nes jie žalos visuomenei gali padaryti daugiau“, – trumpai knygos turinį apibendrino jos autorius fizikas.

Knygos pristatyme dalyvavęs Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius akademikui linkėjo, kad šia neabejotinai vertinga knyga susidomėtų kuo daugiau skaitytojų, kad ją perskaitytų kuo daugiau kraštiečių.

Buvusi J. Grigo bendraklasė lituanistė Julija Kavaliauskienė džiaugėsi, kad mokslininkas, nepaisant karjeros aukštumų, liko ištikimas savo tėviškei. „Man labai didelė garbė rankose laikyti savo ne tik klasės draugo, bet ir žymaus Lietuvoje ir pasaulyje mokslininko parašytą knygą. Mes abu esame pokario vaikai, bet mokykloje, nepaisant sunkumų, buvom pilni motyvacijos ir noro mokytis, nes kitu atveju būtų reikėję ganyti karves arba grybauti ir uogauti Čepkeliuose. Ačiū tėvams, kad laimino mūsų pasirinkimą toliau mokytis, o mes, jiems atsidėkodami, nepamiršome savo šaknų...“, – prisiminė J. Kavaliauskienė.

Danutė Valentukevičienė, kilusi iš Kabelių kaimo, sakė, jog čia žmonės mokslininką labai gerbia. Faktas, kad knyga parašyta gimtojo kaimo sodyboje, liudija, kad žymus mokslininkas nepamiršta savo tėviškės.

J. Grigas yra kilęs iš Kabelių kaimo. Penkiasdešimt metų intensyviai mokslinį darbą dirbęs daugelyje pasaulio mokslo įstaigų, dabar jis savo gimtinėje dažnas svečias. Profesorius noriai įsijungia į vietos bendruomenės gyvenimą, yra ne tik įdomus, bet ir paprastas bei nuoširdus pašnekovas. 2007 metais Varėnos viešojoje bibliotekoje vykusioje mokslinėje konferencijoje Jonas Grigas skaitė pranešimą „Varėna, feroelektra ir pasaulis“. Kraštotyros skyriuje kaupiama informacija apie J. Grigo mokslinę veiklą.

Po renginio nusidriekė nemaža eilė norėjusių gauti autoriaus autografą.

Varėnos viešosios bibliotekos direktorius Eitaras Krupovičius pažadėjo, kad artimiausiu metu žymaus kraštiečio J. Grigo knyga „Kiek trunka sekundė“ bus kiekvienoje rajono bibliotekoje, ir ją perskaityti galės kiekvienas susidomėjęs skaitytojas.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija