2012 m. lapkričio 9 d.    
Nr. 42
(2017)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Etnografija

Kad neišnyktų kantičkinės giesmės

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Renginio svečiai (iš kairės): profesorius
Alfonsas Motuza; vargonininkas Ipolitas
Petrošius, Šiauduvos kaimo bendruomenės
pirmininkė Sigita Laurinavičienė,
meras Jonas Gudauskas, projekto autorė
Jolanta Kasputytė ir kunigai –
Šilalės klebonas dekanas kan. dr. Algis
Genutis, rezidentas Antanas Saunorius,
Laukuvos klebonas Virgilijus Pocius

Projekto rezultatą vertina
svečias iš Vilniaus,
vargonininkas Ipolitas Petrošius

Šilalės rajono savivaldybės
meras Jonas Gudauskas
ir folkloristė Jolanta Kasputytė
Šiauduvos kaimo giedoriams
įteikia kompaktines plokšteles

Šiauduvos kaimo kantičkinių
giesmių giedoriai

Šilalės kultūros centro folkloristę Jolantą Kasputytę žavi ne tik įvairaus žanro folklorinės lietuvių dainos, bet ir senovinių kantičkinių giesmių giedojimas. Ją ypač domino Žemaičių Kalvarijos Kalnų, įvairių šermeninių giesmių įvairiose skirtingose vietose skirtingas giedojimas. „Kodėl visos religinės giesmės savo turiniu bei natų užrašymu yra lyg ir vienodas, bet kiekvieno rajono, netgi kiekvienos parapijos giedotojai jas atlieka skirtingai?“ – ne sykį mąstė folkloristė Jolanta. Šią „mįslę“ įminti jai pasiūlė Vytauto Didžiojo universiteto teologijos fakulteto profesorius, Lietuvos Katalikų Bažnyčios istorijos centro direktorius, vyriausias mokslo darbuotojas, menotyros mokslų daktaras, habilituotas etnologijos mokslų daktaras Alfonsas Motuza, paakinęs drauge su Šilalės rajono savivaldybės kultūros centru, padedant minėtai savivaldybei bei paremiant Kultūros rėmimo fondui, paruošti projektą. Buvo pasirinkta tema „Kad neišnyktų kantičkinės giesmės“, nes pasak folkloristės J. Kasputytės, senovinių autentiškų kantičkinių giesmių giedotojai jau baigia savo amželį, o su juo nutils ir senovinių giesmių giedojimas. Kad šitaip neatsitiktų, būtina visa tai išsaugoti kompaktinėse plokštelėse su „gyvais“ giedotojais ir jų giedamomis kantičkinėmis giesmėmis ir palikti ateinančiai kartai. Kadangi Šilalės rajono Laukuvos seniūnijoje esantis Šiauduvos kaimas, prigludęs prie Maironio apdainuoto Dyvičio piliakalnio ir to paties pavadinimo ežero, yra senovinių giesmių giedojimu išgarsėjęs, todėl ir minėtam projektui buvo pasirinkti Šiauduvos kaimo giedoriai, ypač gražiai, bet savitu giedojimu giedantys senovines giesmes. Minėtas projektas – „Kad neišnyktų kantičkinės giesmės“ – buvo pradėtas šių metų kovą ir bus užbaigtas lapkritį.

Projekto įgyvendinimui teko daug įvairiausių darbų nuveikti: susitikti su Šiauduvos kaimo giedoriais, juos įtikinti ir išaiškinti, kokią neįkainojamą vertę turės jų kantičkinių giesmių giedojimo įrašymas ir kompaktinės plokštelės išleidimas jaunajai kartai bei jų pačių prisiminimui, suderinti visus finansinius reikalus su įrašų studija, įrašyti bei išleisti kompaktinę plokštelę. Visą gegužę vyko filmavimo ir įrašymo darbai. Šie sunkumai gulė ant folkloristės J. Kasputytės pečių. Ji džiaugiasi, kad jai nuoširdžiai padėjo rajono savivaldybė ir pačių šiauduviškių giedorių entuziazmas įsiamžinti giedant ir visa tai paliekant sau ir ateinančioms kartoms.

Po šio nelengvo projekto folkloristė J. Kasputytė džiaugiasi, kad senovinės giesmės, tradicinis ir savitas, bet be galo gražus šiauduviškių religinių giesmių giedojimas dabar išliks kaip istorinė folklorinė giedojimo vertybė, apimanti ne tik Žemaičių Kalvarijos Kalnų, šermenų giesmių giedojimą, bet ir gegužę šiame kaime giedamos „mojavos“ giesmes, kurias šiauduviškiai jau daug metų, susirinkę vienon krūvon, gieda, kad net visas kaimas skamba. Visa tai užfiksuota kompaktinėje plokštelėje „Būk visada Žemaitijoj“.

Ir štai spalio 3-iosios vakarą Šiauduvos bendruomenės salėje gražaus ir vertingo projekto „Kad neišnyktų kantičkinės giesmės“ galutinis įgyvendinimas virto didele ir įspūdinga švente. Šiauduvos kaimo bendruomenės salėje įvyko kompaktinės plokštelės „Būk visada Žemaitijoj“ pristatymas. Nepailstanti, visuomet pritarianti visiems sumanymams bei naujovėms Šiauduvos kaimo bendruomenės pirmininkė Sigita Laurinavičienė, pasitelkusi savo pagalbininkus, padarė viską, kad šis šventinis vakaras būtų itin įspūdingas. Į jį atvyko ne tik Šiauduvos kaimo giedoriai, bet ir daugelis šiauduviškių, jaunimas, garbūs svečiai.Vytauto Didžiojo universiteto teologijos profesorius A. Motuza pasidžiaugė gražiai įgyvendintu projektu, ypač Šiauduvos kaimo giedoriais, o apie išleistą kompaktinę plokštelę pasakė: „Tokio perlo, kokį dabar turi šiauduviškiai, neturi nei Tauragė, nei Šilutė, nei Plungė. Tai nuostabus ir neįkainojamas palikimas ateinančioms kartoms!“ Šioje šventėje dalyvavęs Vilniaus Žemaičių draugijos tarybos narys, Vilniaus Šv. Onos bažnyčios vargonininkas, Žemaičių Kalvarijos giesmių redaktorius Ipolitas Petrošius pasidžiaugė, kad šiauduviškiai, giedodami sakralines giesmes, netgi Žemaičių Kalvarijos Kalnus, nėra „įsikibę“ į natas, o laikosi savo giedojimo intonacijos. Šiauduviškiams jis palinkėjo: „Nors jūs giedate ir kitaip, t. y. savaip, „nesukaustyti“ nurodytų natų, tai šitaip giedokite ir toliau, nes savitas giedojimas turtina giesmyną ir puošia pačias giesmes. Juolab, kad jūsų giedojimas neleis giesmėms šiuolaikiškai sumodernėti... Jūs laikotės savo tėvų, senelių ir prosenelių giedojimo“. Šio projekto sumanymą bei įgyvendinimą šiltai įvertino Šilalės dekanato dekanas kan. dr. Algis Genutis, Laukuvos parapijos kunigai (klebonas Virgilijus Pocius, kun. rez. Antanas Saunorius), Šilalės rajono savivaldybės meras, Šiauduvoje gimęs ir užaugęs Jonas Gudauskas. Šį projektą nuoširdžiai parėmė Šiauduvos kaimo bendruomenė, jos pirmininkė S. Laurinavičienė, Kristina ir Antanas Dambrauskai, meras Jonas Gudauskas bei kiti rėmėjai, nepanorėję skelbtis.

Po oficialiosios šventės dalies visiems drauge pagiedojus keletą giesmių, didžiulį darbą, įgyvendinant projektą, nuveikusi Šilalės kultūros centro folkloristė J. Kasputytė visiems Šiauduvos kaimo giedoriams įteikė po kompaktinę plokštelę su jų įgiedotomis giesmėmis. Kompaktinėmis plokštelėmis buvo apdovanoti ir šventės svečiai.

Vėliau buvo vaišinamasi virtomis bulvėmis su žemaitišku kastiniu, kugeliu ir kitais šiauduviškių paruoštais patiekalais.

Šiauduviškiai džiaugėsi puikiu renginiu. Juk įsiamžinti plokštelėje visiems šiauduviškiams drauge giedant – ne toks jau paprastas reikalas. „Tai mūsų daugelio metų savotiško giedojimo „uždarbis“... – juokavo šiauduviškiai, glausdami prie širdies jiems padovanotas kompaktines plokšteles...

Šiauduva, Šilalės rajonas
Aurelijos Bacevičienės,
Valdo Arlausko
ir autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija