2012 m. lapkričio 9 d.    
Nr. 42
(2017)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Išrinktas koptų popiežius

118-asis Koptų Stačiatikių
Bažnyčios popiežius vyskupas
Tavadrosas, pasivadinęs Teodoru II

Lapkričio 4 dieną, sekmadienį, surengtos ceremonijos metu Egipto sostinėje Kaire buvo išrinktas 118-asis Koptų Stačiatikių Bažnyčios popiežius. Juo tapo vyskupas Tavadrosas (arba Teodoras), kuris koptų popiežiaus tarnystę pradės nuo lapkričio 18 dienos, pasivadindamas Teodoru II. Beje, jo išrinkimas popiežiumi sutapo su jo 60-uoju gimtadieniu.

Vyskupui Anbai Tavadrosui, Aleksandrijos popiežiui ir šv. Morkaus sosto patriarchui, sveikinimo laišką atsiuntė Benediktas XVI. Jame sakoma: „Nudžiugau išgirdęs apie Jūsų išrinkimą, (...) Jums, visai koptų dvasininkijai ir tikintiems, – rašo Šventasis Tėvas, – išreiškiu gerus linkėjimus ir maldingą solidarumą, prašydamas Viešpatį gausiai laiminti tarnystę, kurią Jūs pradedate. Esu įsitikinęs, kad, kaip ir Jūsų pirmtakas popiežius Šenuda III, būsite tikras dvasinis tėvas savo žmonėms ir geras partneris kitiems bendrapiliečiams, kuriant Egiptą taikoje ir harmonijoje, tarnaujant bendrajam gėriui ir visų Artimųjų Rytų naudai.  Šiais nelengvais laikais svarbu, kad krikščionys liudytų tarpusavio meilę ir draugystę, atsimenant Viešpaties troškimą: „Tegu visi būna viena, kad pasaulis įtikėtų“. Dėkoju Visagaliui, – tęsia Benediktas XVI, – už didelę pažangą, kuri buvo padaryta Jūsų pirmtako vadovavimo metu Koptų Bažnyčios ir Katalikų Bažnyčios santykiuose, iš anksto viliuosi ir meldžiu, kad mūsų draugystė ir dialogas, vadovaujant Šventajai Dvasiai, teiktų vaisių solidarume ir susitaikyme. Tegu dangiškasis Tėvas pripildo Jus ramybe ir stiprybe Jūsų laukiančiame kilniame uždavinyje“.


Pasaulio vyskupų naujosios evangelizacijos programa

Mindaugas BUIKA

Vyskupų Sinodo asamblėjos posėdis

Iššūkiai tikėjimo sklaidai

Pasibaigus Vyskupų Sinodo 13-ajai eilinei asamblėjai, nagrinėjusiai temą „Naujasis evangelizavimas tikėjimo perdavimui“, kaip įprasta, ją sušaukusiam popiežiui Benediktui XVI buvo perduotas balsavimu patvirtintas beveik 60 siūlymų sąrašas. Jo pagrindu Šventasis Tėvas, talkininkaujant Sinodo sudarytai tarybai, parengs ir paskelbs baigiamąjį dokumentą – Posinodinį apaštalinį paraginimą. Tačiau spalio 7–28 dienomis Vatikane vykusios Sinodo asamblėjos dalyviai – daugiau kaip pustrečio šimto kardinolų, arkivyskupų ir vyskupų, atvykusių iš viso pasaulio – ir patys paskelbė tradicinį dokumentą, vadinamąjį „Kreipimąsi į Dievo tautą“. Jį galima vadinti ganytojiška programa arba gairėmis naujojo evangelizavimo siekiams. Šiuo kreipimusi pateikiamos rekomendacijos visai globalinei tikinčiųjų bendruomenei ir kiekvienam jos struktūriniam elementui: katalikiškai šeimai ir vienuolijai, parapijai ir charizmatiniam sąjūdžiui, diecezijai ir jaunimo maldos grupei. Spalio 26 dieną paskelbtajame dokumente Vyskupų Sinodo tėvai pripažįsta daugelio iššūkių dabartinei tikėjimo sklaidai buvimą, ypač dėl tradicinės krikščioniškos aplinkos perdėtos sekuliarizacijos pasekmių. Bet jie nepasiduoda pesimizmui ar rezignacijai, pabrėždami, jog reikalingas atnaujintas sielovadinis entuziazmas, pasitikėjimas Dievo pagalba ir tikrumas dėl misijų veiklos sėkmės.


Dosnioji našlė – tai persirengęs Kristus

Kun. Vytenis Vaškelis

Marko Tveno knygoje yra pasakojama, kaip princas Edvardas 1547-aisiais susipažįsta su labai panašiu į jį elgeta Tomu ir apsikeičia su juo drabužiais. Tomas  apsigyvena Anglijos karaliaus Henrio VII rūmuose, o Edvardas tampa benamiu. Šių jaunuolių persirengimas ir apsikeitimas vietomis nėra tik išorinis dalykas, bet tai daro  tiesioginę įtaką jų mąstymui, emocijoms ir gyvenimo būdui. Kas ragauja išmėginimus pakeliančio žmogaus duonos, tas yra mokomas nuolankumo dorybės, idant nuo jį užgriuvusių bėdų vidinį žvilgsnį kreiptų į Tą, kuris būdamas turtingas dėl mūsų tapo vargdieniu, kad mes per Jo neturtą taptume turtingi (plg. 2 Kor 8, 9).


Popiežius meldėsi už mirusius kardinolus ir vyskupus

Vėlinių penktadienio vakarą, kaip kasmet, popiežius Benediktas XVI aplankė Šv. Petro bazilikos kriptoje palaidotų popiežių kapus, o šeštadienio rytą vadovavo šv. Mišioms už kardinolus ir vyskupus, kurie per pastaruosius metus mirė visame pasaulyje. Nuo praėjusių metų Vėlinių iki šių metų Vėlinių mirė dešimt kardinolų ir beveik pusantro šimto vyskupų, tarp jų – ir buvęs Vilniaus augziliaras vysk. Juozas Tunaitis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija