2012 m. lapkričio 9 d.    
Nr. 42
(2017)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Išrinktas koptų popiežius

118-asis Koptų Stačiatikių
Bažnyčios popiežius vyskupas
Tavadrosas, pasivadinęs Teodoru II

Lapkričio 4 dieną, sekmadienį, surengtos ceremonijos metu Egipto sostinėje Kaire buvo išrinktas 118-asis Koptų Stačiatikių Bažnyčios popiežius. Juo tapo vyskupas Tavadrosas (arba Teodoras), kuris koptų popiežiaus tarnystę pradės nuo lapkričio 18 dienos, pasivadindamas Teodoru II. Beje, jo išrinkimas popiežiumi sutapo su jo 60-uoju gimtadieniu.

Vyskupui Anbai Tavadrosui, Aleksandrijos popiežiui ir šv. Morkaus sosto patriarchui, sveikinimo laišką atsiuntė Benediktas XVI. Jame sakoma: „Nudžiugau išgirdęs apie Jūsų išrinkimą, (...) Jums, visai koptų dvasininkijai ir tikintiems, – rašo Šventasis Tėvas, – išreiškiu gerus linkėjimus ir maldingą solidarumą, prašydamas Viešpatį gausiai laiminti tarnystę, kurią Jūs pradedate. Esu įsitikinęs, kad, kaip ir Jūsų pirmtakas popiežius Šenuda III, būsite tikras dvasinis tėvas savo žmonėms ir geras partneris kitiems bendrapiliečiams, kuriant Egiptą taikoje ir harmonijoje, tarnaujant bendrajam gėriui ir visų Artimųjų Rytų naudai.  Šiais nelengvais laikais svarbu, kad krikščionys liudytų tarpusavio meilę ir draugystę, atsimenant Viešpaties troškimą: „Tegu visi būna viena, kad pasaulis įtikėtų“. Dėkoju Visagaliui, – tęsia Benediktas XVI, – už didelę pažangą, kuri buvo padaryta Jūsų pirmtako vadovavimo metu Koptų Bažnyčios ir Katalikų Bažnyčios santykiuose, iš anksto viliuosi ir meldžiu, kad mūsų draugystė ir dialogas, vadovaujant Šventajai Dvasiai, teiktų vaisių solidarume ir susitaikyme. Tegu dangiškasis Tėvas pripildo Jus ramybe ir stiprybe Jūsų laukiančiame kilniame uždavinyje“.

Naujasis Koptų Stačiatikių Bažnyčios vadovas vadovaus maždaug dešimčiai milijonų Egipto koptų, rūpinsis kitose valstybėse gyvenančiais koptais, kurių, kaip manoma, yra dar du trys milijonai. Jam teks sunkus uždavinys vesti apie dešimt procentų bendros Egipto populiacijos sudarančius koptus dabartinių permainų kontekste, po ilgamečio prezidento H. Mubarako režimo žlugimo į valdžią atėjus islamiškoms partijoms, kuriose egzistuoja ir radikalus sparnas, svajojantis apie griežtai islamišką valstybės tvarką. O tai reiškia mažiau laisvės koptams.  Koptų popiežiaus išrinkimo procedūra yra pakankamai ilga. Dabartiniams rinkimams pirmiausia buvo sudarytas elektorių, kandidatų į popiežius rinkėjų, sąrašas. Jam priklausė net 2400 asmenų – dvasininkų, vienuolių, pasauliečių. Elektoriai siūlė kandidatus arba išsakė priekaištus jų atžvilgiu. Praėjus nustatytam diskusijų laikui, koptų vyskupų sinodas paskelbė 17 daugiausiai palaikymo sulaukusių kandidatų sąrašą: septyni vyskupai ir dešimt vienuolių. Visiems kandidatams galioja ir bendri kriterijai: turi būti ne jaunesni kaip  40 metų amžiaus, niekada nevedę ir bent penkiolika metų praleidę vienuolyne.

Po trumpų diskusijų, argumentų už ir prieš, buvo atrinkti septyni asmenys, už kuriuos vėl balsavo elektoriai. Tačiau kuris iš trijų daugiausiai palaikymo sulaukusių – vyskupas Rafaelis, vyskupas Tavadrosas ar vienuolis Rafaelis Afamena – taps popiežiumi, nuspręsta burtų keliu: mažas berniukas, vardu Jurgis, užrištomis akimis ištraukė iš urnos lapelį su kandidato vardu. Ir tai buvo vyskupo Tavadroso vardas. Jį plojimais sveikino sausakimša Šv. Morkaus katedra.

Vyskupas Tavadrosas prieš stodamas į vienuolyną įgijo vaistininko specialybę. Vėliau jis priklausė Vadi al-Natrun vienuolyno bendruomenei. Tai labai senas ir garbias tradicijas turintis koptų ortodoksų vienuolynas. Jis stovi dykumingoje vietovėje, kur jau pirmaisiais krikščionybės amžiais klestėjo krikščionių atsiskyrėlių bendruomenės.

Romoje reziduojantis koptų vyskupas Barnabas El Soryany, kalbėjęs iš Kairo, dėkojo Dievui už vyskupo Tavadroso išrinkimą, sakydamas, kad tai veiklus žmogus, bet tuo pat metu labai ramus, ieškantis dialogo ir mėgstamas ar mylimas daugelio, kuriems teko su juo dirbti.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija