2012 m. lapkričio 23 d.    
Nr. 44
(2019)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Nuotraukose – vien arkliai

Bronius VERTELKA

Fotomenininkas Stasys Povilaitis
Panevėžio dailės galerijoje

Bene vienintelio Lietuvoje fotojuostoje arklius įamžinančio, respublikiniais ir tarptautiniais prizais pagerbto menininko Stasio Povilaičio kūrybos paroda „91“ atidaryta rugsėjo 27-ąją Panevėžio dailės galerijoje. Žinomą fotomenininką sveikino apie 40 metų jį pažįstantis Seimo narys Julius Dautartas, miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė. Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė perskaitė Lenkijos fotomenininkų sąjungos viceprezidento Andžejaus Zigmuntovičiaus atsiliepimus apie kūrėją iš Panevėžio, taip pat supažindino su Lenkijoje gyvenančio pasaulinio garso dailininko Stasio Eidrigevičiaus sveikinimo turiniu.

Žodį tarė ir S. Povilaitis. Pirmoji jo fotodarbų paroda Dailės galerijoje buvo surengta 1993 metais. Joje eksponuota per 30 nuotraukų. Artėjant šiam rudeniui, apie naują parodą užsiminė pati dailės galerijos direktorė. Fotomenininkas ilgai nesvarstė: spalį sukako pirmosios metinės po mamos išėjimo į amžinybę. Tai buvo ir proga pagerbti jos atminimą. Artimiausias jam žmogus domėjosi fotografija, netgi kartais patardavo, kaip fotografuoti arklius. Taip išsivystė parodos „91“ koncepcija, kiekvieniems mamos metams skiriant po vieną nuotrauką (ji nesulaukė 91-erių, tačiau tarsi yra šalia).

Fotomenininkas dėkojo galerijos kolektyvui, kuris tris dienas vargo iškabinėdamas nuotraukas. Nuoširdžią padėką išreiškė gražų parodos plakatą padariusiam fotomenininkui Evaldui Ivanauskui, parodos dailininkui Ramūnui Grikevičiui (tą pačią dieną Berlyne buvo atidaryta jo tapybos darbų paroda). S. Povilaitis sulaukė gausybės sveikinimų ir gėlių.

„XXI amžiaus“ kalbintas beveik prieš 50 metų Panevėžyje įkurto fotografijos klubo, kurį lankė ir S. Povilaitis, sumanytojas Lionginas Skrebė apie parodos autorių atsiliepė: „Kietas riešutėlis fotografijoje, nemėgsta pasigirti, nesipuikuoja prieš kolegas ir nepavydi kitiems“.

S. Povilaičio nuotraukos yra didelio formato ir juodai baltos.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija