2012 m. lapkričio 30 d.    
Nr. 45
(2020)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Tvarkomas vyskupo M. Valančiaus paminklas ir jo prieigos

Kauno senamiestyje, visiškai šalia Kauno kunigų seminarijos ir Rotušės aikštės, lapkričio pradžioje pradėti čia prieš kelerius metus pastatytos vyskupo Motiejaus Valančiaus skulptūros aplinkos tvarkymo darbai, formuojama apžiūros aikštelė. Per kelias savaites darbininkai spėjo nupoliruoti daugiau kaip pusę skulptūros, pradėjo formuoti apžiūros aikštelę bei kaldinti autentišku vyskupo raštu papuoštą plokštę. Darbai atliekami Vyriausybės ir savivaldybės lėšomis.

Prieš septynerius metus paminklo autoriaus Leono Žuklio, mecenato Rimvydo Sidrio ir Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus iniciatyva pastatytas paminklas stovi prie pat važiuojamosios kelio dalies. 1864–1875 metais šis uolusis ganytojas gyveno Kaune caro valdžiai iš Varnių perkėlus Žemaičių vyskupijos centrą. Palaidotas Arkikatedros Bazilikos kriptoje. Gausiai aikštę lankantiems turistams ir miestiečiams buvo nesaugu ir nepatogu prie jo prieiti. Neretai miestiečiai prie paminklo palikdavo savo transporto priemones.

Šiuo metu yra formuojama speciali pusapvalė apžiūros aikštelė, kuri nuo gatvės skirsis kitokiu grindinio akmenų raštu ir leis miestiečiams bei turistams saugiau apžiūrėti paminklą. Formuojant aikštelę bus panaudota ir nedidelė dalis autentiškų A. Juozapavičiaus prospekto grindinio akmenų. Tuo pačiu metu vyksta ir paties paminklo poliravimo darbai, gaminami tvorelės stulpeliai, kaldinama speciali granitinė plokštė. Paminklo užnugaryje bus įrengta tokio pat kaip ir paminklas akmens lenta, kurioje autentišku vyskupo braižu įkaltas M.Valančiaus apie 1875 metais parašytas testamentinio laiško fragmentas.

Sutvarkius paminklo prieigas, numatyta pastatyti informacinį stendą apie vyskupą M. Valančių lietuvių ir anglų kalbomis. Visiems darbams Vyriausybė yra skyrusi 50 tūkst. Lt. Dar 30 tūkst. Lt skyrė Kauno miesto savivaldybė. Prieigas planuojama sutvarkyti iki 2013-ųjų, kai bus švenčiamas Žemaitijos krikšto 600 metų jubiliejus.

Žemaičių vyskupas, kovotojas už lietuvišką spaudą ir tautos blaivybę, rašytojas, „Palangos Juzės“ autorius Motiejus Valančius savo paskutiniuosius gyvenimo metus praleido Kaune (1864–1875). Čia jis vienuolika metų rezidavo, aktyviai užsiėmė ne tik ganytojiška, bet ir lietuvybės saugojimo veikla. Savo 25 vyskupystės metus M.Valančius uoliai ugdė katalikų tikėjimą, dorą, tautinę savimonę, gynė nuo rusifikacijos ir nutautinimo. Pradėjo sėkmingą blaivybės sąjūdį. Spaudos draudimo metais rūpinosi lietuviška raštija ir slaptosiomis mokyklomis.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija