2012 m. gruodžio 14 d.    
Nr. 47
(2022)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Seimas turi skiriamąjį ženklą

Dailininkas Arvydas Každailis
prie Seimo naujojo logotipo

Gruodžio 10-ąją Parlamento galerijoje buvo pristatytas naujasis Lietuvos Respublikos Seimo logotipas, kurį sukūrė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, heraldikos dailininkas Arvydas Každailis. Logotipą pristatė Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas. „Po daugiau kaip 20 metų trukusių diskusijų Seimas pagaliau turės savo skiriamąjį ženklą – logotipą – ir taps atpažįstamas. Tai itin svarbu, nes kitais metais Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, o parlamentinis matmuo yra vienas svarbiausiųjų pirmininkavimo aspektų“, – sakė G. Kirkilas.   

Kaip praneša Seimo Ryšių su visuomene skyrius, renginio metu logotipo autoriui A. Každailiui buvo įteiktas pirmasis dokumentas su naujuoju Seimo simboliu – Seimo Pirmininko Vydo Gedvilo padėka. „Šiuolaikinė Lietuvos valstybės heraldika yra tiesiog neįsivaizduojama be Jūsų atkurtų istorinių ir sukurtų naujų herbų bei vėliavų. Įspūdingą Jūsų kūrinių sąrašą galima pradėti nuo pamatinių kiekvienos valstybės simbolių – Lietuvos valstybės herbo, Lietuvos valstybės istorinės ir Lietuvos Respublikos Prezidento vėliavų. Jums teko kurti ir regionų, apskričių, savivaldybių centrų, rajonų savivaldybių, miestelių herbus ir vėliavas. Jūsų sukurti darbai – valstybės veido, susiformavusio per ilgus šimtmečius, atspindys, kuris pasakoja šalies, miestų ir miestelių, atskirų vietovių istorijas, liudija, kuo galime būti įdomūs ne tik sau, bet ir aplinkiniams“, – rašoma Seimo Pirmininko padėkoje.

A. Každailio sukurtame Seimo logotipe panaudotos trys idėjos – odeono, nacionalinės vėliavos ir vienos iš istorinių formų stilizuoto valstybės herbo simbolio Vyčio. Pasak autoriaus, odeonas antikos pasaulyje buvo naudojamas kaip senato susirinkimų vieta, taip pat kaip amfiteatras. Kadangi odeono planas labai artimas Lietuvos Respublikos Seimo posėdžių salės planui, tokio simbolio panaudojimas Seimo logotipe simbolizuoja Tautos atstovų posėdžių salę. Istorinės Vyčio formos panaudojimas Seimo logotipe simbolizuoja valstybingumo išlaikymą kaip nacionalinį tikslą. Demokratinėse valstybėse parlamentas renkamas piliečių ir atstovauja jų interesams, todėl Seimo logotipe prasmingos nacionalinės vėliavos spalvos. „Linkiu šiam ženklui sėkmingai įsiterpti į valstybės ženklų sistemą“, – renginyje linkėjo A. Každailis.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija