2012 m. gruodžio 21 d.    
Nr. 48
(2023)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Maironio pėdsakais

Maironio take – poeto atminimo ženklas

Bronius VERTELKA

Taip atrodo Maironio takas

Prel. Jono Mačiulio-Maironio
atminimo ženklas

Panevėžys. Spalio 23-ąją Respublikinę Panevėžio ligoninę ir V. Žemkalnio gimnaziją skiriančiame Maironio take buvo atidengtas atminimo ženklas, pastatytas miesto savivaldybės lėšomis ir skirtas poeto prelato Jono Mačiulio-Maironio 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Iškilmėje dalyvavo miesto vadovai, bendruomenės nariai, moksleiviai, maironiečiai. Buvo skaitomos poeto eilės, dainuojamos pagal jo žodžius sukurtos dainos. Prižiūrėti atminimo ženklą prisiekė V. Žemkalnio gimnazijos maironiečiai.

1930-aisiais prelatas šventino Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedrą, sukūrė jai himną.

Įamžinti Maironio atminimą Aukštaitijos sostinėje mintis kilo ilgamečiam Lietuvos maironiečių draugijos vadovui Eugenijui Urbonui. Tokią idėją jis subrandino dar dirbdamas V. Žemkalnio gimnazijos direktoriumi. Paversti tai tikrove padėjo E. Urbono bendramintis, įžymių žmonių ir įvykių įamžinimo Panevėžio mieste komisijos pirmininkas Julius Beinortas – kelias kadencijas buvęs Seimo narys ir didis lietuvybės puoselėtojas.

Dabar dažnas panevėžietis ar miesto svečias stabteli prie Maironio atminimo ženklo, kuris verčia susimąstyti, kad tai buvo reto talento kūrėjas ir dvasininkas.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija