2012 m. gruodžio 29 d.    
Nr. 49
(2024)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Šv. Liucijos šventė    

Ieva Petrašiūnaitė

ŠAUKOTAS. Gruodžio 13 dieną čia surengta Šv. Liucijos – šviesos nešėjos – šventė. Seniūnijos gyventojai ją minėjo pirmą kartą. Vakare šaukotiškiai rinkosi į Švč. Trejybės bažnyčią, kur tamsoje spindėjo iš daugybės žvakučių suformuotas saulės simbolis.

Šventę pradėjo kultūros namų mišrusis vokalinis ansamblis, vadovaujamas Egidijaus Lubicko. Saviveiklininkai, atlikę muzikinį kūrinį, pakvietė visus šventės dalyvius prie jau degančių žvakučių padėti ir savo atsineštąsias.

Renginio vedėja Vilma Daujotaitė trumpai pristatė Šviesos dieną, kurios šaknys siekia pagonybę. Gruodį, tamsiausiu metų laiku, žmonės degindavo laužus, aliejines lempeles, žvakes ne vien norėdami pasišviesti – tikėta, kad šviesa atbaido aplink tamsoje slankiojančias piktąsias dvasias. Į Lietuvą atėjus krikščionybei, Šviesos diena sutapatinta su šv. Liucijos varduvėmis. Apie pačią šviesos nešėją – šv. Liuciją – renginio metu papasakojo parapijos klebonas kun. Donatas Grabažis.

Visi šventės dalyviai po renginio buvo vaišinami karšta arbata bei Emilijos Baliutavičienės, Genovaitės Motiečienės ir Onos Rančienės keptais sausainiais.

Kadangi gruodžio 13-oji yra šviesos šventė, šią dieną siūloma daryti kuo daugiau gerų darbų, taigi Šaukoto seniūnui Albinui Augusčiui, klebonui kun. Donatui Grabažiui, šventės sumanytojai Dovilei Baliutavičiūtei bei moterims, kurios sutiko pavaišinti šventės dalyvius savo kepiniais, už pagalbą organizuojant šventę buvo įteikti Julijos Savickienės nerti angeliukai.

Renginio vedėja visiems dėkojo už dalyvavimą šventėje ir linkėjo bent dalelę šviesos parsinešti į savo namus bei puoselėti ją gerais darbais kiekvieną metų dieną. Seniūnas vylėsi, kad ši šventė Šaukote taps tradicija.

Radviliškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija