2013 m. sausio 4 d.    
Nr. 1
(2025)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Atlaidai ir sakralinių giesmių šventė

Atlaidų Sumos šv. Mišias aukoja kunigai
Romualdas Vėlavičius ir Kazys Žąsytis

Gieda Šilalės meno mokyklos
Kaltinėnų skyriaus mokinių choras

Gieda Kvėdarnos Prano Liatuko pradinės
mokyklos 1 a klasės mokinių ansamblis

Padėkos žodį renginio dalyviams
tarė Kvėdarnos parapijos
klebonas kun. Juozas Rudys

Gieda ir groja Šilutės rajono Vainuto
vidurinės mokyklos mišrus ansamblis

Gieda kvėdarniškiai

KVĖDARNA. Gruodžio 9-osios sekmadienis Kvėdarnos parapijos tikintiesiems buvo ypatingas ne tik todėl, kad tą dieną šioje šventovėje vyko tituliniai Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo atlaidai, bet dar ir dėl to, kad kvėdarniškiai turėjo laimę pasiklausyti sakralinių giesmių. Kvėdarnos parapijos klebonas kun. Juozas Rudys, pasitelkęs bažnyčios tarnautojus, parapijiečius, jaunimą, padarė viską, kad bažnyčioje būtų jaučiama adventinė nuotaika. Keturių žvakių kompozicija priešais pagrindinį bažnyčioje esantį altorių simbolizuoja keturias Advento savaites ir kas sekmadienį po vieną yra uždegama. Tai priminimas apie užgimsiančio Kūdikėlio Jėzaus šventę – Kalėdas.

Titulinius atlaidus vedė prieš gerą dešimtmetį šioje parapijoje klebonavęs kun. dr. Romualdas Vėlavičius. Šiuo metu jis darbuojasi Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko parapijoje. Jis vadovavo Votyvos ir Sumos šv. Mišių koncelebracijai, kurioje dalyvavo ir Pajūralio klebonas kun. Kazys Žąsytis. Atlaiduose dalyvavo Šilalės rajono savivaldybės vadovai: meras Jonas Gudauskas, jo pavaduotojas Raimundas Vaitiekus, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Rasa Kuzminskaitė, Kvėdarnos mokyklų vadovai, pedagogai, seniūnas Rolandas Toleikis. Kadangi tą dieną po atlaidų vyko Žemaitijos zonos adventinė sakralinių giesmių šventė, į kurią atvyko 14 kolektyvų, giedorėliai dalyvavo atlaiduose. Taigi didžiulė Kvėdarnos bažnyčia buvo sausakimša ne tik dėl gausaus suaugusiųjų dalyvavimo, bet ir dėl šią šventovę „okupavusio“ jaunimo. Atlaidų dalyviams kun. dr. R. Vėlavičius per Votyvą ir Sumą pasakė homilijas.

Po Švč. Mergelės Nekaltojo Prasidėjimo atlaidų visi, netgi žilo plauko sulaukę senoliai, pasuko į Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnaziją. Čia, aktų salėje, įvyko 14-oji Žemaitijos krašto sakralinių giesmių šventė. Nepabūgę žvarbaus vėjo, šaltuko ir sniego suvažiavo net keturiolika kolektyvų iš įvairių Žemaitijos vietovių: Židikų (Mažeikių r.), Kelmės, Vainuto, Žemaičių Naumiesčio (Šilutės r.), Telšių bei iš įvairių Šilalės rajono mokyklų. Atvykusius į sakralinių giesmių šventę dalyvius nuoširdžiai pasveikino gimnazijos direktorius Stasys Norbutas, rajono savivaldybės vadovai, Kvėdarnos parapijos klebonas kun. Juozas Rudys. Kiekvienas kolektyvas atsivežė po dvi sakralines giesmes. Sakralinių giesmių šventę pradėjo Kvėdarnos Prano Liatuko pradinės mokyklos 1 a klasės mokinukų ansamblis su solistu Pauliumi Petkumi (vadovė Angelė Grikšienė), kuris pagiedojo dvi sakralines giesmes – „Dievo Dovanos“ (autorius nežinomas) ir „Santa Marija“ (žodžiai ir muzika R. Mačiulytės). Po to giedojo kiti kolektyvai. Vien iš Kvėdarnos mokyklų šventėje pasirodė net keturi, o juos paruošė A. Grikšienė, Regina Dzendolietienė, Gražina Pameditienė ir Dalia Krasauskienė. Prie Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazijos vokalinio ansamblio ir gitaristų grupės itin gražiai atliekamų giesmių prisijungė Kvėdarnos parapijos klebonas kun. J. Rudys.

Puikiai sakralines giesmes atliko Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos choras „Doremiukai“ (vadovė Natalija Burbienė), Vainuto vidurinės mokyklos mišrus ansamblis (vadovė Loreta Mieliulytė). Vainutiškiai susilaukė audringų aplodismentų. Nuotaikingai pasirinktas sakralines giesmes atliko ir Žemaičių Naumiesčio gimnazijos krikščioniškojo jaunimo grupė, vadovaujama Virginijos Rupainienės. Ji savo kūrinius atliko pritariant instrumentų grupei. Iš toliau atvykusiems svečiams nenusileido Šilalės rajono sakralinių giesmių atlikėjai: Šilalės meno mokyklos Kaltinėnų skyriaus mokinių choras (vadovas Žilvinas Jankus), Žadeikių pagrindinės mokyklos vokalinis ansamblis (vadovė G. Pameditienė), Šilalės meno mokyklos Kvėdarnos skyriaus jaunimo choras (vadovės D. Krasauskienė ir D. Kalikienė), Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazijos 5–8 klasių mokinių ansamblis ir tos pačios gimnazijos vokalinis ansamblis su gitaristų grupe (vadovės G. Pameditienė ir D. Krasauskienė), Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos merginų ansamblis (vadovas Aivaras Šimkus). Sakralinių giesmių šventę užbaigė Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos vokalinis ansamblis „Svajokliai“ ir solistė Ineta Kikilaitė. Beje, šis vokalinis ansamblis išsiskyrė iš kitų savo įdomia kompozicija, choreografija ir dideliu nuoširdumu. Ansamblio vadovė – Elena Martinkienė. 14-oji sakralinių giesmių šventė baigėsi visų dalyvių ir žiūrovų sugiedota giesme „Dieve, laimink Lietuvą...“

Po to kalbėjo rajono vadovai, klebonas kun. J. Rudys, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazijos direktorius S. Norbutas. Jie išsakė padėkos žodžius giedorėliams ir jų vadovams. Buvo įvairių prizų. Sočiai papietavę gimnazijos valgykloje, gražiai atsisveikinę vieni su kitais sakralinių giesmių kolektyvai pasiryžę ir kitąmet tuo pačiu laiku susitikti Kvėdarnoje, 15-oje sakralinių giesmių šventėje.

Už šias gražias ir dvasingas sakralinių giesmių šventes belieka padėkoti jų „krikštatėviams“: dabartiniam Pajūralio klebonui (tuokart dirbusiam Kvėdarnos klebonu), kun. Kaziui Žąsyčiui ir Šilalės rajono Žadeikių pagrindinės mokyklos direktoriui Bronislovui Aleksandravičiui, kurie pirmieji įžiebė vaikų širdelėse meilę sakralinėms giesmėms. Jau keturiolika metų po Kvėdarnoje vykstančių titulinių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo atlaidų suskamba iš įvairių Žemaitijos vietų suvažiavusių vaikų ir jaunimo giedamos sakralinės giesmės, kurios labai tinka Advento metui.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija