2013 m. sausio 18 d.    
Nr. 3
(2027)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Trys Karaliai, skelbdami didžiųjų švenčių pabaigą, keliavo per Lietuvą

Trijų Karalių apsilankymas tampa gražia įvairių Lietuvos vietų tradicija, apdovanojanti gyventojus džiugiomis emocijomis. Tuo galėjo įsitikinti pirmąjį sausio sekmadienį tris išminčius sutikę žmonės. Šiandien – keli trumpi pasakojimai apie Trijų Karalių apsilankymą iš įvairių Lietuvos vietų.   

Džiugino autentiškais apdarais

Trys Karaliai Marijampolės
J. Basanavičiaus aikštėje

MARIJAMPOLĖ. Sausio 6 dieną,  sekmadienį,  per miestą iškilmingai žygiavo Trys karaliai. Marijampoliečiai buvo maloniai nustebinti pamatę ir sutikę didingai per miestą žygiuojančius tris išminčius Kasparą, Merkelį ir Baltazarą. Iš J. Basanavičiaus aikštės „Trys išminčiai iš Rytų“, pagal Bibliją ėję pasveikinti Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus, aplankė miesto centrinėje aikštėje įrengtą Prakartėlę ir nukeliavo prie Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikos, kur sulaukė nuoširdaus marijampoliečių, panorusių pasisveikinti ir įsiamžinti nuotraukoje, dėmesio. Vėliau Trijų karalių šventinė eisena, kurioje kartu su marijampoliečiais keliavo Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys, Seimo narys Albinas Mitrulevičius, nužygiavo prie Šv. Vincento Pauliečio bažnyčios. Pasibaigus šv. Mišioms ir šios parapijos tikintieji buvo pasveikinti ne tik trijų išminčių, bet kartu su jais atkeliavusių mažųjų nykštukų giesmėmis.

Liaudiškos „Trijų Karalių“ vaikštynės yra pokalėdinio laikotarpio sveikintojų, kalėdotojų vaikštynių tąsa, kuri tarsi ir skelbia žiemos švenčių pabaigą. Sakoma, kad nuo Kalėdų iki Trijų karalių diena pailgėja per gaidžio žingsnį. Šių metų Trys Karaliai visus stebino ir džiugino autentiškais apdarais, kuriuos pagamino marijampolietė dailininkė Birutė Labutytė. „Sukurti Tris karalių kostiumus – tai dar vienas gyvenimo iššūkis mano gyvenime, kuriam įgyvendinti reikėjo ne tik kūrybinių galių, fantazijos, bet ir pasisemti „karališkos“ išminties“, – sakė kūrybinga menininkė. Paruošti didingus Trijų karalių kostiumus prireikė daugiau kaip mėnesio. Tačiau pamačiusi džiaugsmingas vaikų ir vyresniųjų marijampoliečių, panorusių susitikti ir pasisveikinti su keliaujančiais karaliais, emocijas, dailininkė yra pasiryžusi kitais metais sukurti ir Trijų karalių palydos personažų kaukes.

Danguolė Micutienė

Filmas apie piligrimų kelią

SIMNAS. Sausio 4-ąją Simno kultūros centre vyko tradicinė Trijų Karalių šventė ,,Dangaus pažadėtas“, kurioje pristatytas filmas „Piligrimų kelias senolių akimis“. Filme įamžinti rajono senjorai, keliavę savivaldybės sukurtu piligrimų kelio maršrutu, įgyvendinus projektą „Piligrimų kelias Lenkija–Lietuva“. Filmo pristatyme dalyvavo filmo kūrėjas ir operatorius Kęstutis Krivas, rajono mero patarėjas Vytautas Mikelionis, savivaldybės administracijos Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Virginija Mačiulienė, skyriaus vyresnioji specialistė Alma Purvinytė, senjorai – piligrimų kelionės dalyviai. Filmas pasakoja apie senjorų aplankytas Punsko valsčiaus (Lenkija), Alytaus rajono bažnyčias, susitikimus su dvasininkais, įdomiais žmonėmis. Pasak K. Krivo, filmas išsiskiria tuo, kad buvo kuriamas be jokios režisūros, jo aktoriai – rajono senjorai. „Filme perteikta žmonių nuotaika, įspūdžiai, paprastas bendravimas“, – sakė K. Krivas.

Po filmo pristatymo renginio dalyviai ir svečiai susipažino su Trijų Karalių istorija, vaišinosi pyragu, pasižadėjo ateinančiais metais padaryti bent po vieną gerą darbą. Trijų Karalių pyrage buvo paslėpta staigmena, kurią radusieji galėjo tapti vakaro karaliumi ar karaliene. Vakaro karaliene tapo Simno „Bočių“ vadovė Aldona Marčiukonienė. Susirinkusieji dar ilgai neskubėjo skirstytis namo, dalijosi įspūdžiais ir prisiminimais apie kelionę, bendravo.

Kaip praneša Alytaus rajono savivaldybė, filmas „Piligrimų kelias senolių akimis“ bus pristatytas kitose rajono vietose.

Alytaus rajonas

Laisvės alėja ėjo su svita

Trys Karaliai Kaune kartu su angelu,
senuoju kriviu ir deglais nešina svita
Zenono ŠIAUČIULIO nuotrauka

KAUNAS. Sausio 6-osios popietę miesto centre susirinkę miestiečiai galėjo stebėti įspūdingą Trijų Karalių eiseną. Kartu su angelu, senuoju kriviu ir deglais nešina svita, Kasparas, Merkelis ir Baltazaras savo kelionę pradėjo prie Laisvės alėjos fontaną puošiančios žaliaskarės. Iškilminga eisena keliavo link Rotušės aikštės. Čia Kauno kultūros centras „Tautos namai“ dovanojo susirinkusiems jau tradicija tapusį renginį „Trys Karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija