2013 m. vasario 1 d.    
Nr. 5
(2029)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Gamtos fotografijos

Alytus. Rajono viešojoje bibliotekoje veikia Juozo Padolskio fotografijų paroda. Parodoje eksponuojama septyniasdešimt darbų, nemaža jų dalis fotografuota net prieš 30 metų. Jose meistriškai užfiksuoti Lietuvoje gyvenantys gyvūnai, daugelis iš jų įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą.

J. Padolskis gimė Vilkaviškio rajone, Dugnų kaime. Būsimasis fotografas mokėsi Pilviškių vidurinėje mokykloje, vėliau studijavo Kaune ir Vilniuje. Gyvenimas jį buvo nubloškęs ir į Sovietų Sąjungos gilumą – dalyvavo geologijos ekspedicijose.

„Pamatęs didingus kalnus, saulės iškepintas dykumas, neaprėpiamus miškus staiga suvokiau, kokia skirtinga yra gamta. Kaip visa tai skyrėsi nuo Suvalkijos lygumų, kur sode stirnos grikšėdamos kramtydavo pašalusius obuolius, kur kiškiai pasišokėdami lupdavo žievę nuo jaunų medelių, o pavasarį prie Šešupės liūdnai girgždėdavo griežlės... Panorau tą grožį įamžinti, nes viskas greitai keičiasi, – sako gamtos fotografas. – Fotografuoti išmokau pats, dar gyvendamas Pilviškiuose. Ėmiau studijuoti gamtą, bandžiau ją perprasti. Tai buvo tikrai nelengva, negalėjau konkuruoti su gamtininkais, kurie viso to mokėsi universitete, ir su fotografais, kurie iš gamtininkų gaudavo daug informacijos, būdavo nuvežami tiesiai prie lizdų ar gyvūnų olų, kad tik nuspaustų fotoaparato mygtuką. Man nepadėjo niekas. Vienintelis draugas, kuris patardavo, buvo prieš kelis metus Amžinybėn išėjęs miškininkas, fotografas ir dokumentinių filmų apie gamtą kūrėjas Kęstutis Verbickas“, – prisipažįsta Juozas. Jis teigia, kad gamta niekada neatskleidžia visų paslapčių, nors studijuotum ją visą gyvenimą.

J. Padolskio nuotraukos puošia leidinių serijos apie miškus „Miškas ir mes“, „Lietuvos valstybiniai miškai“, apie Rietavo, Tauragės, Ukmergės, Vilniaus ir kitas miškų urėdijas puslapius. Jos spausdinamos leidiniuose „Lietuvos rytas“, „Valstiečių laikraštis“, „Lithuania in the World“ („Lietuva pasaulyje“ anglų kalba), „Veidas“. Naminių gyvūnų nuotraukos skelbiamos žurnaluose „Didysis šuo“, „Didysis šuo ir jo draugai“, „Mano zoohobis“ ir kt.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija