2013 m. kovo 1 d.    
Nr. 9
(2033)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Vieno lito premija – dirbančiam be išeiginių

Kauno poeto, dažnai dar vadinamo Laisvės alėjos kavinių gyventoju, Gintaro Patacko kūryba įvertinta dar vienu – „Vieno lito“ – apdovanojimu. Jis Kauno Menininkų namuose įteiktas vasario 11-osios vakarą. Nors prieš 14 metų tuometinio Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) Kauno skyriaus pirmininko Petro Palilionio iniciatyva įsteigta „Vieno lito“ premija į ją pretendavusių kūrėjų buvo priimta gana skeptiškai, dabar apdovanojimas jau laikomas solidžiu bei trokštamu pripažinimu.

Pirmą kartą šįmet apdovanojimas įgavo ir fizinį pavidalą – jį sukūrė skulptorius Stasys Žirgulis. Antrus metus laureatui įteikiamas ne tik vienas litas, bet ir 999 litų piniginė premija.

LRS Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas-Elmiškis sakė, jog iš visų miesto kūrėjų, pernai išleidusių knygas, išrinkti nugalėtoją nebuvo lengva. Į titulą pretendavo 39 knygų autoriai. Vis dėl to laurai už savitumą atiteko G. Patackui. Teikiant apdovanojimą pabrėžta, jog išskirtinė yra ne tik poeto kūryba, bet ir tai, kad jis yra tapęs gyvu Laisvės alėjos simboliu.

Kalbėdamas susirinkusiesiems ir gavęs daug gėlių bei išklausęs jam skirtų eilių, G. Patackas priėmė sveikinimus iš Kauno valdininkų.

Vieno lito premijos nuostatuose yra užfiksuota, kad rašytojai gali būti apdovanojami už grušišką kūrybingumą, kudirkišką pilietiškumą, vaižgantišką kalbos sodrumą ir maironišką tautiškumą, tačiau įvardijimų daugėja. Laureato G. Patacko diplome bus įrašyta – „Gintarui, kuris yra Poezijos ir Laisvės alėjos Gintaras Patackas. Ir kas galėtų dėl to prieštarauti?“ „Turiu bene didžiausią kabinetą Kaune, jis prasideda nuo Soboro ir tęsiasi iki Vilniaus gatvės“, – visai rimtai apie savo darbo vietą kalba G. Patackas, o tame darbo kabinete jį rasi praktiškai kasdien, poetas dirba be išeiginių.

Kauno rašytojų įsteigtą „Vieno lito premiją“ anksčiau pelnė 13 Kauno rašytojų: Jurgis Gimberis, Markas Zingeris, Tautvyda Marcinkevičiūtė, Jonas Laucė, Violeta Šoblinskaitė, Aldona Ruseckaitė, Donaldas Kajokas, Vladas Vaitkevičius, Rimantas Marčėnas, Zita Gaižauskaitė, Vladas Kalvaitis, Aldona Elena Puišytė ir Gintautas Dabrišius.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija