2013 m. kovo 1 d.    
Nr. 9
(2033)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Pažintis su karpinių pasaulio paslaptimis

DUSETOS. K. Būgos bibliotekoje atidaryta kaimyninio Rokiškio rajono tautodailininkės, karpinių meistrės Gitos Kolosovienės paroda. Autorė yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Baigė dailės mokyklą ir Šiaulių pedagoginį institutą. Dirba Obelių darželyje-mokykloje direktoriaus pavaduotoja ugdymui. 2001 metais pirmą kartą savo karpinius eksponavo Obelių bibliotekoje. Nuo 2002 metų yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos narė. Kiekvienais metais dalyvauja tautodailininkų ataskaitinėse parodose Rokiškyje. Surengė keturias personalines parodas, aktyviai dalyvauja konkursuose ir tarptautinėse parodose. 2012 metais jos kūryba buvo pristatyta Lietuvos Seime.

Autorė šią parodą pavadino „Prisilietimai“. Štai ką ji pasakoja apie savo kūrybą ir šią parodą: „Kiekvienas sukurtas karpinys yra tarsi mano prisilietimas prie to, kas man gražu, tobula, nepakartojama. Karpiniai – mano kalba, kitoks bendravimo būdas su žmonėmis... Tai mano prisilietimas prie to, kas atėję iš labai toli, – prie mūsų senolių būties, kasdienybės, kalendorinių ir šeimos švenčių, tradicijų, prisilietimas prie ŽMOGAUS ir jo širdies. Deja, karpiniai turi trūkumą: jie labai trapūs, nepatvarūs. Vienas netikslus rankos judesys, ir visas karpinio ažūras suyra. Tai panašu į visa tai, prie ko bandau prisiliesti karpydama, – gyvybė, jausmai, gyvenimas...“

Sunku ką nors ir bepridurti prie tokių jautrių, poetiškų, atspindinčių kūrėjos pasaulėjautą, pulsuojančių meile savo kūriniams autorės pastebėjimų, tačiau susirinkę į parodos atidarymą dusetiškiai stebėjosi karpinių įvairove, jų atlikimo subtilybėmis, sunkiai suvokiamu rankos judesių jautrumu, galinčiu sukurti nuostabius raštus, išvingiuoti ploniausias linijas – tiesiog „išmegzti“ gražiausius vingius, sukurti portretus – su žiedais, žmonių veidais, gamtos padovanotais žmonėms stebuklais.

Parodos autorė – labai paprastas, šiltas, atviras žmogus. Todėl viešnia atsakė į visus klausimus, mielai pasakojo apie savo kūrybinius planus ateičiai, apie laimingą gyvenimą šeimoje.

Dusetų K. Būgos bibliotekos vedėja Elena Gaižiuvienė padėkojo mielai viešniai už gražią parodą, apdovanojo puokšte gėlių ir pasidžiaugė, kad užsimezgė draugystė tarp netolimų kaimynų.

Bibliotekos vedėja padėkojo ir dusetiškiui tautodailininkui, medžio drožėjui Erikui Čypui – jis pasistengė, kad jo kolegė G. Kolosovienė atvyktų į Dusetas ir savo šviesą spinduliuojančiais darbais pradžiugintų parodos lankytojus.

Gera pabūti tarp tylos ir svajonių, pajusti talento galybę ir menininko norą įamžinti savo egzistavimą žemėje.

Parodos atidarymą papuošė Dusetų meno mokyklos akordeonistų ansamblio muzikavimas (vadovas Juozas Švedas).

Marija VARENBERGIENĖ

Zarasų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija