2013 m. kovo 15 d.    
Nr. 11
(2035)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Unikali paroda

Teresė Blažiūnienė (dešinėje)
su dukros šeima parodos atidaryme
M. K. Čiurlionio namuose

Kryžių variacijos

Nojaus laivas

Nukryžiuotasis

Vilniuje, M. K. Čiurlionio namuose, tarp genijaus asmeninių daiktų ir paveikslų, natūraliai įsikomponavo šeimyninė, trijų autorių – profesionalios restauratorės Teresės Blažiūnienės, jos dukros menininkės Akvilės Blažiūnaitės ir žento Petro Janoušek (specialiai sugrįžusių su vaikais iš Prancūzijos, kur jie šiuo metu gyvena ir dirba, pagelbėti mamai) paroda „Labanoro vinys“. Darbai be pavadinimų, be pavardžių, nes „sukonstruoti“ iš sudegusios 500-metės bažnyčios likučių, daugiausia – iš išlikusių vinių, skardos gabalėlių, šventųjų paveikslų skiaučių, medžio nuodėgulių, keramikos, krištolo likučių... Pavyzdžiui, šaukštelis, kuris kažkada buvo prie švęsto vandens, nežinomo meistro senosios replės – visa čia atrado naują vietą kaip meno kūriniai.

„Šios parodos bendraautoriai kartu yra ir tie meistrai, kurie įvairiais amžiais bažnyčią statė, kalė šias vinis, tapė paveikslus ar klojo grindinį, – sako Teresė, – o ją surengti padėjo tarsi šventoji dvasia“. „2009 metų gruodžio 21-osios naktį sudegus Labanoro bažnyčiai, parapijos žmonės, kun. Jurgio Kazlausko iniciatyva, surinko tai, kas išliko, o mes, klebono palaiminti, iš to sukūrėme erdvines kompozicijas ir kviečiame Jus pamatyti didžiąją šių kūrinių dalį Vilniuje!“, – rašo parodai parengtame lankstinuke autoriai.

Darbų stilius unikalus, niekada Lietuvoje nebandytas: tai tarsi sakralių simbolių koliažas, pasižymintis savita dvasinga energetika. Juose gali įžvelgti kryžių variacijas, nukryžiuotąjį Jėzų, erškėčių vainikus, Nojaus laivą... Kaip esame rašę, paroda rudenį buvo rodyta Šv. Juozapo kunigų seminarijoje ir klierikams padarė neišdildomą įspūdį. Keli darbai buvo eksponuoti Molėtų krašto muziejaus parodų salėje. Vėliau „Labanoro vinys“ sugrįš į 2011 metais atstatytą ir pašventintą Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčią, kad papuoštų jos sienas ir primintų, jog niekas niekur niekada nedingsta, kad visa, ką bandoma vandališkai sunaikinti, įmanoma prikelti naujam gyvenimui.

Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija