2013 m. kovo 22 d.    
Nr. 12
(2036)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Tikėjimą stiprina ir kelionės

Šiemet katalikiškasis pasaulis gyvena didelių religinių įvykių sūkuryje. 2013 metai yra paskelbti Tikėjimo metais. Žemaičių krašto krikščionys šiais metais mini protėvių krikštijimo pradžios 600 metų sukaktį. Popiežius Benediktas XVI visą vasarį kvietė melstis, kad migrantų šeimos, ypač motinos, būtų remiamos, o patirdamos sunkumus, neliktų vienos. Kita vasario misija, – kad kariaujančios ir konfliktuojančios tautos tiestų kelią taikingai ateičiai kurti. Ir štai popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimas. Į paskutinį susitikimą su Benediktu XVI šventadienio vidurdienio „Viešpaties Angelas“ maldai į Romos Šv. Petro aikštę susirinko apie 200000 piligrimų iš viso pasaulio. Šio jaudinančio įvykio metu, kurie negalėjome nuvykti į Romą, prigludome prie televizorių ekranų. Dėkojame Rūtai Tumėnaitei, mons. Robertui Šalaševičiui, Žemaičių krašto kunigui Dariui Trijoniui už išsamų ir gražų šio nepaprasto įvykio komentavimą televizijos transliacijos metu tiesiogiai iš Romos.

Nors yra sakoma, jog žemaičiai – nerangūs žmonės, tačiau į šiuos dvasinius šių metų įvykius Žemaitija įsitraukė gana aktyviai. Net iš 20 Telšių vyskupijai priklausančių savivaldybių, atsiliepiant į Telšių vyskupijos raginimą nunešti pasauliui žinią apie Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejų, iš Tauragės apskrities išvyko 140 piligrimų, iš Šilalės dekanato – 49. Kartu su šilališkiais vyko Šilalės vikaras kun. Justinas Palubinskas. Ši piligriminė kelionė užtruko 10 dienų. Į šią kelionę neišvykę Šilalės parapijos kunigai – klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis ir vikaras kun. Mindaugas Alekna – kas vakarą su bažnyčion susirinkusiais tikinčiaisiais pasimeldė už Romon išvykusius piligrimus. Kaip jiems tenai sekėsi, informavo kan. A. Genutis, palaikęs su išvykusiaisiais glaudų ryšį. Jo dėka Šilalės parapijos tikintiesiems buvo išsamiai išaiškintas popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimo sprendimas.

Įžengus į Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejų jau pradėti pirmieji renginiai didesnėse ir mažesnėse Šilalės dekanato parapijose. Rajono laikraštis „Šilalės žinios“ šiai progai pradėjo rašinių ir pasakojimų ciklą apie dekanato parapijas, jose atliekamus bei jau nuveiktus darbus. Itin gražiai pristatyta Šilalės parapija su jos kunigų aptarnaujamomis Tūbinių ir Vaitimėnų parapijomis. Po šio išsamus rašinio „Šilalės žinios“ plačiai aprašė Pajūrio, Tenenių ir Didkiemio parapijas, kuriose, padedant parapijiečiams, milžinišką darbą atliko jau vienuoliktus metus šias visas tris parapijas aptarnaujantis klebonas kun. Mykolas Petrauskas. Pasak šių parapijų tikinčiųjų, klebonas kun. M. Petrauskas ne tik atnaujino bažnyčias, bet ir pastatė bei renovavo prie jų esančius parapijų namus, gražiai sutvarkė šių šventovių aplinką, pastatė Pajūryje Lurdo grotą, Didkiemyje ir Teneniuose – kryžius ir koplytėles, atliko kitus darbus.

Taigi, sukruto, sujudo žiemaičiai, švęsdami savo krikšto 600 metų jubiliejų. Piligriminėmis kelionėmis bei įvairiais renginiais jie dar labiau stiprina savo tikėjimą.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija