2013 m. balandžio 19 d.    
Nr. 16
(2040)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Kardinolo pensijos klausimas

Praėjusią savaitę žiniasklaidai pranešus, kad kardinolo Audrio Juozo Bačkio pensija sieks 324 litus, Vilniaus arkivyskupijos kurija patikslino, kad iš tikrųjų ji bus dar mažesnė – vos 199,27 Lt. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija žiniasklaidai buvo pateikusi informaciją, esą kardinolas A. J. Bačkis „neturi būtinojo stažo“, tačiau gaus šalpos pensijai prilygstančią išmoką – 324 litus per mėnesį. Vilniaus arkivyskupijos kurija patikslino, kad kardinolas šiuo metu iš „Sodros“ gauna mėnesinę 199,27 Lt išmoką. Be to, kardinolui dar 600 Lt kas mėnesį bus mokama iš kunigų šalpos fondo.

Premjeras Algirdas Butkevičius kitą dieną teigė, kad valstybinės pensijos kardinolui skyrimo klausimas bus sprendžiamas, tačiau sakė nieko negalintis pažadėti, bet užgarantavo, kad didesnės pensijos kardinolui klausimas ateityje bus svarstomas. Premjero atstovė spaudai teigė, šiuo metu trūksta reglamentų, kuriuose būtų išaiškinta, kokiu būdu valstybė turėtų pasirūpinti jai nusipelniusiais žmonėmis, jei jie nėra buvę valstybės vadovai ar signatarai. Ji sakė, kad šiuo klausimu turėtų pasirūpinti Socialinės apsaugos ministerija, kuri turėtų inicijuoti koncepcijos sukūrimą. Praėjusį penktadienį A. Butkevičius apsilankė Vilniaus arkivyskupijos kurijoje ir susitiko su paskirtuoju Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu ir iš šių pareigų atsistatydinusiu kardinolu A. J. Bačkiu.

Kairieji politikai pareiškia mintį, kad valstybinių pensijų skyrime išimtys neturėtų būti taikomos, tačiau kai kurie jų mano, kad Vyriausybė galėtų priimti sprendimus, jog Lietuvai nusipelniusio kardinolo pensija būtų prilyginta Kovo 11-osios Akto signataro rentai (šiuo metu ji dėl Andriaus Kubiliaus įvestos krizės sudaro per 2 tūkst. litų, t.y. dvigubai mažiau nei buvo iki „antikrizinių“ priemonių įvedimo). TS-LKD pirmininkas A. Kubilius savo nuomonės dėl kardinolui skiriamos pensijos nepareiškė.

Kardinolas A. J. Bačkis įsikurs vienuolyne netoli Vilniaus kunigų seminarijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija