2013 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2042)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Menų oazė – vienoje vietoje

Bronius VERTELKA

Naujasis Dusetų kultūros židinys

Dusetos. 2012 metų balandį įkurtuves šventė Dusetų kultūros centras-dailės galerija. Tai, kad nedideliame provincijos miestelyje iškilo beveik 1,5 tūkstančio kvadratinių metrų ploto dviaukštis statinys, itin reikšmingas įvykis. Senųjų kultūros namų vietoje išaugo kone keturgubai didesni rūmai.

Kad Dusetos turi tokią rimtą kultūros įstaigą, didelis rajono savivaldybės nuopelnas. Meras Arnoldas Abramavičius lanko parodas, yra neabejingas menui. Naujasis kultūros židinys koordinuos ne tik Dusetų, bet ir Antalieptės bei Antazavės seniūnijų kultūrinį gyvenimą. Dusetose veikia moterų choras ir moterų ansamblis „Svaja“, etnografinis moterų ir vaikų ansamblis, kaimo kapela „Sadūnai“. Antalieptėje gyvuoja kaimo kapela ir etnografinis ansamblis, o Antazavėje – kaimo kapela bei jaunimo folkloro ansamblis „Ramtatūris“.

Į didžiulį, akį maloninantį pastatą persikėlė ir jau 17 metų miestelyje gyvuojanti dailės galerija, kuri prieš tai glaudėsi seniūnijoje. Šios galerijos darbuotojai, ruošia rajonines, respublikines ir tarptautines parodas, užsiima leidyba, rengia projektus.

Greta išvaizdaus statinio – meno mokykla. Lygiai prieš 40 metų mokytojo Raimondo Gapšio iniciatyva buvo įvestas sustiprintas dailės mokymas vietos vidurinėje mokykloje. Ją reorganizavus į gimnaziją, profiliuojant klases, sumažėjo poreikis dailei, užtat atsirado grėsmė tapti bedarbiais net šešiems dailės mokytojams. Dusetos jau turėjo muzikos mokyklą. Valdžiai pritarus, joje buvo atidarytas dailės skyrius, kuris išaugo į meno mokyklą. Taigi dabar greta kultūros centro-dailės galerijos – ir gimnazija, ir meno mokykla. Netgi per pertraukas tarp pamokų moksleiviai gali atbėgti pasižiūrėti čia veikiančių parodų. Aplinką šalia gimnazijos ir meno mokyklos ruošiamasi renovuoti, todėl iš miestelio centro (čia irgi vyks panašūs darbai) ketinama perkelti paminklą Kazimierui Būgai. Taigi ši miestelio vieta taps tikru kultūros ir švietimo centru.

Dailės galerijos direktoriui Alvydui Stauskui vidurinėje mokykloje dailę nuo penktos klasės dėstė Romualdas Pučekas, tuomet jaunas pedagogas, kilęs iš Pasvalio krašto. Neabejotina, kad mokytojas turėjo didžiulės įtakos jaunuoliui, kad šis siektų meno aukštumų, taptų žinomu dailininku. A. Stauskas džiaugėsi sužinojęs, kad R. Pučekas pelnė „Metų mokytojo 2011“ titulą.

Dusetos garsėja profesionaliais menininkais. Čia nuolatiniais gyventojais tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Šarūnas Sauka su žmona Nomeda, irgi žinoma dailininke. Sartų ežeras, jausmingi, akį traukiantys vaizdai – puiki vieta kūrybai, todėl aplinkui graibstomos sodybos. Netrūksta ir mėgstančių atvykti į Dusetas šiaip paatostogauti.

Prieš keletą metų erdvėje šalia dailės galerijos (tuomet ji buvo seniūnijos pastate) ėmė dygti skulptūros. Net trys iš jų – įžymaus panevėžiečio skulptoriaus Juozo Lebednyko kūriniai. Skulptūrų parke yra jau trylika plenerų metu sukurtų meniškų darbų.

Neseniai pradėjusią veikti suaugusiųjų dailės studiją galės lankyti bandantys piešti, tapyti ar šiaip linkę prie meno. Tai – savotiška meno terapija, kada po sunkaus darbo, nuo didelių rūpesčių namuose pabėgus, bus galima pasinerti į dailės pasaulį, susiburti bendraminčiams. Be to, atsiras galimybė rengti parodas, bendrauti su menininkais. Praskaidrinti dienas ypač galės pensinio amžiaus sulaukę žmonės.

Dusetose visada laukiama Vilniaus Jaunimo teatro apsilankymo. Teatro režisierius Algis Latėnas kilęs iš Dusetų. Didžiulė, puikią akustiką turinti salė yra tinkama vieta profesionalaus meno sklaidai Dusetų krašte.

Pernai vasarą, rugpjūčio 5–14 dienomis, lietuviškojoje Šveicarijoje vyko tarptautinis tapybos pleneras „Zarasai – ežerų kraštas“, kuriame dalyvavo Lietuvos, Latvijos ir Rusijos menininkai. Tai irgi Dusetų dailės galerijos projektas. Plenero metu sukurti paveikslai rodomi Zarasų krašto muziejuje.

Zarasų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija