2013 m. gegužės 17 d.    
Nr. 20
(2044)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Tegu pjesė niekada nesibaigia...

Rasa Masaitienė

Muzikos mokyklų filialų
jaunųjų pianistų festivalio
„Skambioji pjesė – 2013“
dalyviai ir vadovai

Tarp festivalio žiūrovų –
Ariogalos klebonas
kun. Gintautas Jankauskas

Graži, skambi, nuostabi pasaka – taip norisi apibūdinti renginį, neseniai vykusį Raseinių meno mokyklos Ariogalos filialo salėje. Čia tądien pirmąkart vyko respublikinis meno muzikos mokyklų filialų jaunųjų pianistų festivalis „Skambioji pjesė – 2013“.

Į jį atvyko jaunieji pianistai ir jų mokytojai iš Lazdijų, Raseinių, Šakių meno mokyklų, Garliavos meno mokyklos Raudondvario ir Babtų filialų, Raseinių meno mokyklos Girkalnio, Viduklės ir Ariogalos filialų. „Labai džiaugiuosi, kad išsipildė mano ir mūsų mokyklos mokytojų lūkesčiai savo mokykloje surengti didelį renginį, festivalį, kuris paskatintų meno ir muzikos mokyklų filialų fortepijono instrumento mokytojus susiburti į vieną būrį, bendrauti, dalintis gerąja darbo patirtimi, o mokinius – įgauti sceninės patirties, drąsos, pasitikėjimo savimi, koncertuoti laisvai, džiugiai ir, žinoma, surasti naujų draugų, naujo bendravimo“, – kalbėjo festivalio pirmininkė, organizatorė, vyresnioji fortepijono klasės mokytoja Džiuljeta Banienė.

Festivalio užuomazga buvo 2010 metų rudenį fortepijono pjesių popietė „Skambioji pjesė“ bei 2012 metais vykęs pjesių konkursas, kuris šiandien įgavo festivalio statusą. Tikimasi, kad jis taps tradiciniu kasmetiniu renginiu. Po sveikinimo kalbos, padėkos renginio rėmėjams, buvo pristatytos renginio vedėjos, kūrybingos šios mokyklos fortepijono klasės absolventės Gintarė Banytė ir Austėja Jurkšaitytė. Jos pakvietė visus jaustis tarsi pasakoje, kuri prasidėjo pirštukų mankšta... Šurmulys ir juoko banga nuvilnijo per visą salę ir tai buvo pačių gražiausių jausmų pradžia muzikinėje pasakoje. Tarp garbingų svečių jaunųjų atlikėjų muzikine pasaka grožėjosi ir Ariogalos Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Gintautas Jankauskas.

Pirmąjį kūrinį „Šokinėjanti pupelė“ pagrojo pirmokė iš Garliavos meno mokyklos Babtų filialo Milda Eirošiūtė. Vėliau skambėję linksmi ir lyriški įvairių žymių kompozitorių kūriniai, atliekami jaunųjų talenčiukų pirščiukais, tarsi įsiliejo į sielos gilumą pačiais šilčiausiais pojūčiais. Tarsi upės tėkmė skambėjusi muzika vedė mus į pasaką ir norėjosi, kad ji niekad nesibaigtų... Tačiau nuskambėjo paskutinis kūrinys „Teka upė“, kurį atliko renginio dalyvė iš Raudondvario Arūnė Žičkevičiūtė. Po nuostabių muzikos garsų laukė svarbi šventės akimirka – apdovanojimai. Juos festivalio dalyviams ir padėkas jų mokytojams, svečiams įteikė Ariogalos filialo direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danutė Nedzinskienė ir festivalio pirmininkė Džiuljeta Banienė.

Šiltais žodžiais, atminimo dovanėlėmis ir prisiminimais apie draugystės pradžią dalijosi viešnia iš Lazdijų Valė Stumbrienė. Šilti žodžiai liejosi iš visų šventėje dalyvavusių mokytojų lūpų. Po apdovanojimų renginio dalyviai ir svečiai buvo pakviesti prie vaišių stalo, o vėliau – pas tautodailininkę Editą Kruvelienę, kuri vedė edukacinį užsiėmimą „Velykiniai muiliukų margučiai“. Tai – nuostabios bendravimo, naujų įspūdžių akimirkos, nes dauguma pirmąkart ne tik pamatė, kaip muilas pavirsta spalvotu margučiu, bet patys galėjo išbandyti šį spalvingą, įdomų virsmą.

Muzika – pats įstabiausias ir gražiausias bendravimo būdas. Ji išvalo sielą nuo susikaupusių pykčio, pavydo, blogio rūdžių, pažadina taurius, kilnius, gėrio kupinus siekius. Tegu niekad nesibaigia pasaka, tegu niekad nesibaigia muzika, kuri jungia mus į tikėjimą savo vaikais, kurių ginklas – muzikos instrumentas, galingesnis už bet kokią tamsos varjetė...

Ariogala, Raseinių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija