2013 m. gegužės 24 d.    
Nr. 21
(2045)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Atmintis

Paminėtas tautos poetas

Bronislava BUCHIENĖ

Su B. Brazdžioniu bendravusi
gydytoja Elzė Čekanauskienė

Janinos Jagminienės rankose –
„Sakalo“ leidyklos leidinys
„Per pasaulį keliauja žmogus“

Danutė Radavičienė skaito
B. Brazdžionio eiles

Elena Didzinskienė ir Danutė Šimkienė

Tytuvėnų bibliotekos skaitykloje Sveiko gyvenimo būdo klubas rinkosi į prasmingą renginį. Čia visada laukia ir renginius organizuoti padeda bibliotekininkė Zita Deikutė. Ir tą dieną, pasiruošusi kompaktą su B. Brazdžionio eilėmis ir aparatūrą, Zita laukė savo bičiulių.

Šį kartą garbūs tytuvėniškiai susirinko, nors ir truputį vėluodami, paminėti mūsų tautos poeto Bernardo Brazdžionio gimtadienį. Ta proga į klubą atėjo viešnia, ne kartą gyvai bendravusi su poetu ir jo šeima, buvusi gydytoja Elzė Čekanauskienė. Su B. Brazdžioniu iš to paties Biržų krašto kilusią medikę suvedė gyvenimas – moters dėdė ir kūrėjas artimai bendravo nuo Biržų gimnazijos laikų, 1944 metais kartu pasitraukė į Vakarus, po kurio laiko drauge persikėlė per Atlantą, kad iki gyvenimo pabaigos gyventų svetur, dirbtų Lietuvos labui, o poetas savo posmuose su ilgesiu apdainuotų gimtąjį kraštą.

E. Čekanauskienė atsinešė pluoštelį nuotraukų. Popietės dalyviai galėjo pačiupinėti relikvijomis tapusias fotografijas, perskaityti poeto autografus. Moteris apgailestavo, kad nebegali parodyti geresnės kokybės egzempliorių, nes daug nuotraukų iškeliavo į B. Brazdžionio muziejų. Viešnia trumpai apžvelgė poeto gyvenimo ir kūrybos kelią, paminėjo, kad pirmas šešiolikmečio literato eilėraštis buvo išspausdintas „Pavasario“ laikraštyje. Po poros metų išėjo jo pirmoji knyga „Baltosios dienos“. Klubo viceprezidentė Janina Jagminienė į susitikimą atsinešė 70 metų senumo, Antrojo pasaulinio karo metais, „Sakalo“ leidykloje išspausdintą knygą „Per pasaulį keliauja žmogus“.

Dažnai sakoma, kad Maironis siejamas su Lietuvos atgimimu, o B. Brazdžionis – su jos praradimu. Tačiau poetui B. Brazdžioniui teko sulaukti ir Atgimimo. Po 1989 metų apsilankymo Lietuvoje kūrėjas pabuvojo gimtinėje dar ne vieną kartą, nuvyko į daug brangių jam vietų. Keletą kartų buvo Žadeikiuose (kur mokėsi pradinėje mokykloje), aplankė Kauną, Vilnių, Kryžių kalną, viešėjo Šiluvoje. Tapo „Poezijos pavasario“ laureatu, 1995 metais jam suteiktas Kauno miesto Garbės piliečio vardas. Po mirties, 2002 metais, amžino poilsio atgulė Petrašiūnų kapinėse.

Kai kalbama apie literatūrą, neįmanoma apseiti be jos pavyzdžių. Popietę pradėjo aktorių skaitomos eilės (iš kompakto), o baigė klubo moterys. Posmus apie tėvynę, jos gamtą, tikėjimą deklamavo Danutė Radavičienė, Elena Didzinskienė, Danutė Šimkienė ir kitos klubo narės. Buvusi lietuvių kalbos mokytoja Danutė Šimkienė pabrėžė, kad eilės vertingos tada, kai paliečia sielą.

Po tokio tauraus ir šilto pasikalbėjimo apie poetą bei jo kūrybą, klubo nariai neskubėjo namo. Bibliotekoje nuolat veikia kelios parodėlės, todėl čia buvo galima ne tik sielą atgaivinti, bet ir akis paganyti. Subtilūs Danutės Banienės karpiniai, spalvingi Lijanos Vaičiulytės ir Danguolės Garnienės papuošalai, eksponuojami kartu kalvio R. Garnio darbais, – visa tai irgi kelia nuotaiką ir džiugina bibliotekos lankytojus.

Tytuvėnai,
Kelmės rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija