2013 m. birželio 7 d.    
Nr. 23
(2047)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Teismas paliko E. Kusaitę laisvėje

Praėjusios savaitės ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismo teisėjai Virginija Švedienė, Jūratė Damanskienė ir Artūras Pažarskis paskelbė nuosprendį Eglei Kusaitei, jau beveik ketverius metus turinčiai teroristės vardą. Tariamai Rusijoje susisprogdinti žadėjusi E. Kusaitė, jau buvusi uždaryta į nelaisvę 10 mėnesių, paskiau visuomenei spaudžiant paleista, antrąkart įkalinta vis dėlto nebuvo, kaip to reikalavo kaltinimą terorizmu merginai skelbęs prokuroras Mindaugas Dūda su anksčiau jos bylą vedusiu Justu Lauciumi. Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė, kad klaipėdietę pripažįsta kalta dėl pasikėsinimo surengti teroro aktą, tačiau skirdamas jai 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurią nuteistoji jau yra atlikusi, kai po sulaikymo 2009 metų spalį buvo iškart įkalinta, todėl paleidžia į laisvę. Teismas E. Kusaitę pripažino kalta tik dėl pasikėsinimo surengti teroro aktą, betgi išteisino dėl kaltinimų kuriant organizuotą grupę, kai ji kitoms merginoms, žadėdama po 20 tūkst. dolerių, siūlė vykti į Maskvą ir vykdyti teroro aktą. Tai buvo toks absurdiškas kaltinimas, tad teismui nieko kito ir nebeliko, kaip jį atmesti – juk pati tariama teroristė neturėjusi net kelių šimtų dolerių nuvykti į Maskvą.


Vilties blyksnis teisingumo link

Kaip rodo paskutinė „Vilmorus“ apklausa, pasitikėjimas prokuratūra ir teismais yra tiek smukęs, kad nebesiekia 19 proc. Tai liudija iškeltų ir laimėtų bylų prieš Lietuvą Europos Teisingumo Teisme gausa. Valstybės saugumo departamento vertinimo šioje apklausoje nėra, nes tikėtina, kad po „teroristei“ E. Kusaitei kurptos bylos prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui (VSD) aiškiai bendradarbiaujant su pasaulyje pripažinta nusikalstama Rusijos federaline saugumo tarnyba, VSD veikla gali būti vertinama tik neigiamai.


Teisiami „patvoriniai“

Šią savaitę Kauno apylinkės teisme (Kęstučio g.29) prasidėjo administracinių bylų svarstymas pasipriešinimu ir chuliganiškais veiksmais kaltinamiems 2012 m. gegužės 17 d. Garliavoje, Klonio gatvėje, policijos užpultiems ir sumuštiems bei dujomis svaigintiems asmenims. Už savo budėjimą prie Kedžių namo saugant mažąją teisėjos Neringos Venckienės dukterėčia jie pravardžiuojami patvoriniais. Tarp tariamų nusikaltėlių pirmadienį, birželio 3-iąją, teisiami buvo Juozas Vaišnoras, Evelina Paltanavičiūtė-Matjošaitienė, Violeta Milevičienė, antradienį, birželio 4-ąją, – Gracijus Lapinskas, Dainius Stonys, Dalija Bulotienė, Raimundas Čiegis, Artūras Zadorožnas, o ketvirtadienį, birželio 6-ąją, – Antanas Tamulis ir Rimantas Radišauskas. Į teismo posėdžius susirinko didelė kaltinamuosius palaikančiųjų grupė. Teisėjai Bronius Verseckas ir Aurelijus Rauckis grasino klausytojams pasakius nors žodį iškart „išmesti“ iš teismo salės. Evelina Paltanavičiūtė-Matjošaitienė sutrikdė teisėją A. Rauckį savo nuosekliai parodymais, kad visą netvarką ir prievartą vykdė policijos pareigūnai. Dalija Bulotienė jautriai pasakojo, kad ji tikrai nesipriešino, neatsikalbinėjo ir nesusikibo rankomis su kitais, kaip teigiama kaltinime, nes net negalėjusi to daryti, kadangi rankose laikė vėliavą ir patyrusi apsvaigimą nuo dujų ieškojusi savo dviejų sūnų, kurie netrukus taip pat buvo apsvaiginti ar sumušti ir vežami tame pat „voronoke“ į policiją (Vienam jo sūnų iškelta baudžiamoji byla). Ir kiti teisiami „nusikaltėliai“ pagal policininkų parodymus buvo kaltinami beveik vienodai: stovėjo susikibę, neklausė policijos reikalavimų pasišalinti iš Kedžių namo kiemo, prievarta ištraukiami iš žmonių tarpo vėl grįždavo į eilę, priešinosi. Kiekvienas kaltinamasis pateikdavo prašymus teismui peržiūrėti pateiktą vaizdo įrašą, iškviesti ir apklausti liudytojus policininkus, ir ypač operacijai vadovavusį ir dujų naudojimą prieš taikius žmones įsakymą davusį policijos viršininką Kabašinską. Visų bylas „nagrinėjo“ tas pat teisėjas A. Rauckis, išskyrus B. Versecką, nagrinėjusį Zadorožno bylą. Kai verkdama apie savo išgyvenimus pasakojo D. Bulotienė, teisėjas A. Rauckis patarė jai nepasakoti emocijomis, nes tai „neįeina į bylą“. Visų bylą nutarta tęsti liepos 1-ąją, išskyrus Zadorožno, kuris net nebuvo spėjęs gauti laiko susipažinti su kaltinimais - jam teismas vyks rugpjūčio 6-ąją.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija