2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Linksmino „Pilimutės šposai“

MIEŽIŠKIAI. Smagiausi atsitikimai, įdomiausi burtai, keisčiausi tarmiški žodeliai, – linksmų pasakojimų lig soties prisiklausė į tradicinį renginį „Pilimutės šposai“ susirinkę miežiškiečiai. Kaip įprasta, šventėje pokštavo vien moterys, šįsyk – septynios Panevėžio krašto atstovės. Tiesa, Tarmių metams skirtame renginyje skambėjo ne vien šio krašto gyventojų klausai įprasčiausia tarmė: „šposininkės“ kalbėjo ir miežiškietiškai, ir anykštėniškai, net suvalkietiškai.

Šiųmečio renginio dalyvių organizatoriai paprašė parengti ir žiūrovams prisistatyti ne vien laisvai pasirinktos temos pasakojimais, bet dar ir pateikti kuo įdomesnių, netikėtų burtų. Tad žiūrovai išgirdo ir daugybę smagių nutikimų iš pasakotojų ar jų artimųjų, bičiulių gyvenimų, ir pasimokė, kaip burtais galima sau geresnį likimą prisivilioti. Didžiausia pristatytų burtų, kerėjimų dalis – apie nusižiūrėto vyro, vaikino priviliojimą, sėkmingesnio šeimos gyvenimo sukūrimą. Tiesa, humoristinėje šventėje skambėjo ne rimti, o šypsotis ar net kvatoti priverčiantys burtai.

Visus smagius pasirodymus vertino solidi vyrų komisija – Panevėžio krašto menininkai, muzikantai, kultūros darbuotojai. Jie kiekvienai „Pilimutės šposų“ dalyvei suteikė po titulą. Panevėžietė Irena Cimnolomskienė pripažinta liaudiškiausia pasakotoja, limeikietė Stasė Eigirdienė – gražiausiai tarmiškai kalbėjusiąja, trakiškietei Janinai Bikinienei atiteko didžiausios žiūrovų simpatijos. Prizų teko ir trims šventėje besivaržiusioms miežiškietėms: Zita Rinkevičienė pripažinta artistiškiausia, Anelė Taurienė – šmaikščiausia, Jurga Švagždienė – profesionaliausia pasakotoja. Didįjį apdovanojimą ir Pasakotojų pasakotojos titulą pelnė Rita Gasaitienė iš Nevėžio. Visos renginio dalyvės gavo originalių ir šmaikščių dovanų – po liaudyje jeronimu vadinamos gėlės daigą ir ryškiais žiedais žydinčią dailią šluotą.

„Pilimutės šposai“ – vienas iš tradicinių Miežiškių kultūros centro renginių. Jis organizuojamas kas antrus metus, pakaitomis su irgi vien moteris varžytis sukviečiančia išskirtine „Petronės armonikos“ švente. Muzikančių ir pasakotojų šventės Miežiškiuose vyksta jau tryliktus metus.

Jurga Švagždienė,
Miežiškių kultūros centro meno vadovė

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija