2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Atmintis

Pagerbtas iškilus kraštietis

RAUDONDVARIS. Gegužės 11 dieną čia buvo paminėtas ekonomikos profesorius, akademikas, politinis veikėjas Dzidas Budrys. Prie Raudondvario kultūros centro rinkosi renginio svečiai, dalyviai, D. Budrio artimieji paminėti jo gimimo 110 metų sukaktį. Pirmiausia buvo aplankyta profesoriaus sodyba, kurią jis pirko 1935 metais. Čia D. Budrio sūnaus – rašytojo, gamtininko, Rimanto Budrio – pastangomis įkurtas tebežaliuoja dendrologinis parkas, kuriame buvo pasodinta apie 110 retų medžių ir krūmų. Namo sieną puošia memorialinė lenta. Svetingai atvykusius pasitiko dabartiniai savininkai – katalikų bendruomenė „Gyvieji akmenys“ (vadovė Rūta Šalaševičienė) ir Raudondvario gimnazijos aplinkotyros klubas „Lankos“ (vadovė Ramunė Kijauskienė). Mokiniai įdomiai, retkarčiais pašmaikštaudami, pasakojo apie čia augančius medžius, krūmus.

Iš sodybos visi nuvyko į Raudondvario gimnaziją. Čia svečiams R. Budrio dovanotą biblioteką pristatė Raudondvario gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Večkienė.

Raudondvario dvare svečius sutiko direktorė Snieguolė Navickienė. Daug prisiminimų sukėlė fotografijų paroda „Iš profesoriaus albumo“, kurią parengė kultūros centro ir Juozo Naujalio muziejaus specialistai.

Pilies baltojoje salėje Aistės Bagočienės vadovaujama kamerinė choro grupė L. Abariaus kūriniu „Magnificat“ pradėjo D. Budrio 110-ųjų gimimo metinių minėjimą-koncertą. Sveikinimo žodžius tarė Seimo narys Antanas Nesteckis ir Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Povilaitis.

Iš Vilniaus ir Kauno į minėjimą atvyko profesoriaus dukra Sigita Šadžiuvienė, vaikaičiai – žurnalistė Elena Budrytė-Rinkevičienė, choreografė Viktorija Šadžiūtė, finansų ministras Rimantas Šadžius su žmona Dalia – bei provaikaičiai Kristina, Almantas ir Elžbieta.

Įdomiai apie akademiką D. Budrį ir jo veiklą pasakojo VU profesorius Dobilas Kirvelis.

Kraštotyrininkas Ramūnas Blažaitis dalijosi prisiminimais apie dvaro istoriją, dokumentų saugojimą ir jų reikšmę krašto istorijai. Nuoširdžius prisiminimus apie šį nepaprastą žmogų tebesaugo Danutės Steponavičiūtės-Kmieliauskienės ir Jūratės Kriauzaitės-Rastauskienės atmintis. Vis dėlto bene geriausiai atskleidžiantys D. Budrio asmenybę prisiminimai skambėjo iš profesoriaus dukros dr. S. Šadžiuvienės lūpų.

Profesoriaus anūkas – dabartinis finansų ministras R. Šadžius – pažino savo senelį daugiau iš jo paliktų mokslinių darbų, knygų. Kreipdamasis į gimnazistus, jis akcentavo žinių ir mokslo reikšmę.

Jaukią iškilmių nuotaiką kūrė kultūros centro direktorė Violeta Visockienė, A. Bagočienės kamerinė choro grupė, akomponuojant koncertmeisteriui Daliui Mintaučkiui, ir Garliavos meno mokyklos, Raudondvario filialo mokytoja, smuikininkė Eglė Tiškienė, akomponuojant Dainai Skudžinskaitei.

XXI
Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija