2013 m. birželio 21 d.    
Nr. 25
(2049)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Šeimos rinkosi į akciją

Reaguodamos į Seimui svarstyti pateiktas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas bei „socialines lytis“ įteisinančią Stambulo konvenciją, sekmadienį, birželio 16-ąją, aktyvios Lietuvos šeimos rinkosi į telkiamąją pilietinę akciją „Apginkime šeimą – išsaugokime Lietuvą“. Renginyje dalyvavo apie pusė tūkstančio žmonių. Jį vedė aktoriai Dalia Michelevičiūtė ir Giedrius Arbačiauskas, kalbėjo psichologė Eglė Mirončikienė, psichoterapeutas Gintautas Vaitoška, tėvų forumo atstovas Renaldas Jančiauskas, motinos ir tėvai.

„Smurto sąvoka naujose įstatymo pataisose yra išplėsta iki absurdo. Dėl mums primetamų naujovių smurtautoju prieš vaiką galės būti pavadintas ir padorus tėvas, griežtu tonu sudrausminęs nepilnametį vaiką, kai šis nenaktinėtų“, – susirinkusiems teigė psichologė E. Mirončikienė.

„Be Lietuvos žmonių pritarimo Vyriausybė pasirašė Stambulo konvenciją. Jei Seimas ratifikuos, būsime priversti nediskriminuoti dėl „socialinės lyties“. Australijos žmogaus teisių komitetas rašo, kad, be vyro ir moters, yra dar 23 socialinės lytys. Galbūt mūsų „atsilikusioje“ šalyje „socialinių lyčių“ bus kokiu tuzinu mažiau, tačiau priėmus konvenciją aš turėsiu teisę pasivadinti moterimi, o pasų skyrius turės pakeisti mano dokumentus. Tokia tvarka jau galioja Vokietijoje. Jei kas nesutiks manęs vadinti moterimi, aš galėsiu patraukti teisinėn atsakomybėn už lyties tapatybės diskriminaciją. Taip pat vaikų darželiuose ir mokyklose bus diegiamos programos, kurios „griaus stereotipinius lyčių vaidmenis“. Tai reiškia berniukų resocializavimą moteriškumo kryptimi: moteriško stiliaus apsirengimo skatinimą, vos ne privalomą žaidimą su lėlėmis ir homoseksualių santykių propagandą“, – po „socialinės lyties“ sąvoka paslėptus dalykus atskleidė psichoterapeutas G. Vaitoška.

Anot Jolantos Kriščiūnaitės, vienos iš pilietinės akcijos organizatorių, šio renginio tikslas – atkreipti Lietuvos šeimų ir visuomenės dėmesį į svarstomas įstatymo pataisas, kuriose vaiko teisių apsaugos ir teisėtvarkos institucijoms numatyta galimybė savo nuožiūra, be teismo sprendimo, nedelsiant paimti vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų. „Didelė dalis Lietuvos tėvų, susipažinę su svarstomomis pataisomis, pripažino pasijutę grąžinami į sovietmetį. Anuomet juk visomis žmogaus gyvenimo sritimis rūpinosi „visažinė“ totalitarinė valstybė. Tačiau demokratinės Lietuvos valstybės Konstitucija laiduoja tėvams teisę auginti ir auklėti savo pačių vaikus. Čia susirinkome pasisakyti ne tik už šios teisės išsaugojimą, bet ir už prigimtinę šeimą, už vaiko teisę augti su tėčiu ir mama. Esame prieš smurtą, ir smurto tikrai netoleruojame, bet negalime leisti ardyti šeimas, įteisinti socialines lytis bei kitus nesusipratimus, paneigiančius mūsų esminės valstybės ląstelės – šeimos – gerovę ir ateitį“, – teigia J. Kriščiūnaitė.

Pilietinės telkiamosios akcijos „Apginkime šeimą – išsaugokime Lietuvą“ metu susirinkusieji klausėsi dainų, kūrė Šeimos ugnį, pynė vainikus. Mažieji akcijos dalyviai piešė, pūtė muilo burbulus, žaidė.

Pilietinės akcijos organizatorių teigimu, valstybės pagrindas – šeima – kyla iš vyro ir moters, iš tėvystės ir motinystės, iš tėvų lyčių skirtingumo ir papildomumo. Prigimtiniai vyro ir moters skirtumai, nepriklausantys nuo kultūros ir auklėjimo, skirtingai, bet taip pat reikšmingai kuria šeimą, tautą, valstybę. Šeimos pareiga yra rūpintis ir auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus, kad jie taptų dorais piliečiais, kaip ir skelbiama Lietuvos Konstitucijoje.

Pilietinę akciją „Apginkime šeimą – išsaugokime Lietuvą“ palaiko Lietuvos šeimų ir tėvų asociacija, asociacija „Lietuvos tėvų forumas“, kun. Robertas Grigas, mons. Alfonsas Svarinskas irgi kalbėjęs akcijoje ir pažadėjęs remti visas visuomenės jėgas, kovojančias už Bažnyčią ir Tėvynę bei kiti.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija