2013 m. liepos 5 d.    
Nr. 27
(2051)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Jaunimas griovė mitus

Birutė Taraskevičiūtė

Lietuvos jaunimo dienų
atidarymo ceremonija Santakoje
Mindaugo Vaičiulio nuotraukos

Jaunimo dienų procesija
priartėjo prie „Žalgirio“ arenos

Jaunimo dienų dalyviai procesijoje
iš Santakos eina Vilniaus gatve

Jaunimo dienų dalyvės
Mindaugo Vaičiulio nuotraukos

Prasidedant šv. Mišioms
„Žalgirio“ arenoje

Vyskupai šv. Mišiose
„Žalgirio“ arenoje
Modesto PATAŠIAUS
(„Lietuvos rytas“) nuotraukos

Lauros Vaišvilaitės, Roko Balsio,
Laimos Penekaitės ir Mindaugo
Vaičiulio nuotraukos
Nuotraukos iš www.jaunimodienos.lt

Savaitgalį Kaune vykusios šeštosios Lietuvos jaunimo dienos (LJD) jaunimą kvietė su šūkiu „Jus aš draugais vadinu“. Jos skirtos draugystei ir vienų kitiems meilės džiaugsmui atrasti. Jaunimas rinkosi remdamasis Jėzaus ištartais žodžiais savo mokiniams paskutinės vakarienės metu. LJD dalyviai klausė ir diskutavo, kas iš tiesų yra draugystė, ką reiškia būti Jėzaus draugu. Kartu jie griovė visuomenėje paplitusius mitus – parodė jauną ir džiugią Bažnyčią. Šių dienų tema – draugystė – yra atspindima ir ženklu, kuriame pavaizduoti du asmenys. Vienas iš jų yra Jėzus, apkabinęs šalia esantį per pečius.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas vyskupas Arūnas Poniškaitis paaiškino, jog kviečiant jaunimą remiantis šia evangelijos ištrauka buvo siekiama parodyti, kad tikėjimo esmė yra asmeninis santykis su Dievu: „Ne mes esame tie, kurie pasirenka Dievą ar jį sukuria pagal savo vaizduotę, bet Dievas, būdamas slėpinys, iki galo nesuprantamas žmogaus protui, pasirenka mus. Dievas myli žmogų. Jis pirmiau žmogų pamilo. Jėzus sako: „Ne jūs mane išsirinkote, bet aš jus išsirinkau“. Norime akcentuoti mintį, kad kiekvienas žmogus yra Dievo mylimas vaikas – ne už kažkokius nuopelnus, kuriuos kažkada surinks, bet jau dabar ta meilė yra pagrindas, į kurį atsirėmęs žmogus gali keisti savo gyvenimą, atrasti viltį ir dalintis su kitais ta viltimi bei džiaugsmu“.

Penktadienio, birželio 28 dienos, vakarą Kaune, Nemuno ir Neries upių santakoje, prasidėjo iškilminga Lietuvos jaunimo dienų atidarymo ceremonija. Jaunų žmonių akivaizdoje skambėjo palaimintojo Jono Pauliaus II, jaunimo dienų įkūrėjo, videosveikinimas. Lyjant lietui, sudainavus Lietuvos jaunimo dienų himną, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pasveikino jaunimą linkėdamas pačių geriausių įspūdžių šiomis dienomis ir primindamas, kad prieš dvidešimt metų, kai Lietuvoje lankėsi Popiežius, lijo dar smarkiau. „Tegul šios dienos tampa abipusiu dovanojimu. Jūs padovanokite Kaunui katalikiško jaunimo pavyzdį, tegu kauniečiai ir žiniasklaida eilinį kartą nustemba, kad susirinkus tūkstančiams jaunimo atstovų iš visos Lietuvos, Kauno policija neturėjo jokio rimtesnio rūpesčio“, – ragino arkivyskupas, akcentuodamas, kad didžiausias džiaugsmas yra, kai gyvename ne sau, bet turime drąsos dalinti save kitiems.

Įveikę įvairius atstumus ir susitikę Kaune Jėzaus draugai davė renginio dalyvio priesaiką. Nuoširdūs žodžiai būti mandagiu, maloniu, pavyzdingu dalyviu skambėjo ir iš 10-mečio Mato, atvykusio iš Troškūnų, lūpų. Dalyvaujantiems draugystės šventėje koncertą padovanojo šokio teatras „Aura“, grupė „Thundertales“, Linas Adomaitis, kunigų grupė „Sacerdos“.

„Dievas yra meilė. Pasilikite jo meilėje, kad jūsų džiaugsmas būtų tikras“, – ragino vyskupas A. Poniškaitis, kuris prikalė LJD lentelę prie kryžiaus, Viešpaties draugystės ženklo, atkeliavusio per aukštyn iškeltas dalyvių rankas. Giesmėmis nepaprastą nuotaiką kūrė Lietuvos jaunimo dienų liturginis choras, vadovaujamas brolio jėzuito Eugenijaus Puzynios.

Po šventės atidarymo koncerto vyko procesija, tūkstantinė minia patraukė „Žalgirio“ arenos link.

Kvietimas diskutuoti apie draugystę, dalintis savo patirtimi ir ieškoti atsakymų į jaunimui rūpimus klausimus sulaukė didelio dėmesio. Į Kauną susirinko beveik 8000 vaikinų ir merginų iš visos Lietuvos. Dar atvyko lietuvių iš JAV, jaunimo iš Ispanijos, Airijos, Olandijos, Latvijos, Sibiro, Korėjos, net iš tolimosios Argentinos. Šventės organizatoriai džiaugėsi, kad jaunimas atsiliepė į raginimą būti ir tikėjimą švęsti kartu, išgyventi draugystę vienas su kitu, su Dievu ar net su pačiu savimi.

LJD renginyje buvo daug jaunų žmonių – tiek LJD dalyvių, tiek savanorių, padėjusių kitiems atvykti į renginį. Šiemet talkino beveik 500 į Kauną suvažiavusių savanorių iš visos Lietuvos. Pusė savanorių buvo kauniečiai, kurie į nakvynę priėmė iš kitur atvykusius. Į LJD atvyko 120 kunigų patarnauti jauniems žmonėms klausydami jų išpažinčių.

Lietuvos jaunimo dienose dalyviai diskutavo jiems rūpimais klausimais, šventė ir liudijo tikėjimą įvairiomis formomis. Kauno parapijų ir rektoratų bažnyčiose vyko LJD dalyvių katechezė, o apie 50 teminių užsiėmimų vyko Vytauto Didžiojo, Technologijos universitetų auditorijose, savivaldybės salėse ir kitose vietose. Apie draugystę jie kalbėjo nagrinėdami skirtingas situacijas ir temas. Pasirinkę teminį užsiėmimą, turėjo galimybę diskutuoti su kunigais, broliais ir sesėmis vienuoliais bei įvairių profesijų pasauliečiais, kurie padėjo atsakyti į rūpimus klausimus ir sustiprinti, o galbūt ir atrasti draugystę su Jėzumi.

Šeštadienio vakare Lietuvos jaunimo dienose pasirodė iš Olandijos atvykusi populiari muzikos grupė „Trinity“, kurią sudaro keturi jauni ir talentingi muzikantai, grojantys įvairiais instrumentais. Grupė groja Viešpatį šlovinančią muziką, todėl šį savaitgalį Kaune susirinkęs Lietuvos jaunimas džiaugėsi, jog linksmindamiesi kartu su jos nariais galėjo šlovinti Viešpatį ir garbinti Švč. Sakramentą. Žiūrovų dėmesį pastebėjo ir patys muzikantai. Vaikinai džiaugėsi lietuvių reakcija ir žadėjo į Lietuvą sugrįžti dar ne kartą.

Paskui ant kelių prieš apšviestą Švč. Sakramentą suklaupė visa „Žalgirio“ arena. Tai buvo puikus įrodymas, kad jaunimas tiki, garbina ir lenkiasi Dievui. Jauni žmonės ir toliau griovė visuomenėje vyraujančius mitus, susijusius su jaunu žmogumi ir tikėjimu – arenos amfiteatre pasikeisdami dalyvavo nuolatinėje maldoje prie Švenčiausiojo Sakramento, prieš šv. Mišias daugiatūkstantinė jaunimo minia suklaupė Rožinio maldai.

Visą savaitgalio šventę vainikavo sekmadienį „Žalgirio“ arenoje Lietuvos vyskupų aukotos šv. Mišios. Savaitgalį šventęs jaunimas išgyventi draugystę vienas su kitu, su Dievu ar net su pačiu savimi kartu kviečia prisijungti ir visuomenę. „Mes visi vienas kitam galime tapti draugais“, – sakė Lietuvos jaunimo dienų dalyviai, savaitgalį šia nuotaika dalinęsi tarpusavyje ir su Kauno miesto gyventojais.

Daugiau apie Lietuvos jaunimo dienas rašysime priede „Žvilgsniai“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija