2013 m. liepos 5 d.    
Nr. 27
(2051)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Vyskupijos globėjo šventė ir diakonų šventimai

Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus
kunigų seminarijos klierikams Martynui
Girininkui ir Andriui Baksčiui
buvo suteikti diakono šventimai
Klier. Edvino BRUŽO nuotraukos

TELŠIAI. Birželio 1 dieną Telšių vyskupija šventė savo dangiškojo globėjo – šv. kankinio Justino – šventę. Tą dieną Telšių Katedroje 12 val. buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, koncelebravo Telšių Katedros ir Žemaičių Kalvarijos Bazilikos kapitulų kanauninkai, dekanai ir vicedekanai, parapijų klebonai. Šv. Mišių metu dviem Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikams Andriui Baksčiui ir Martynui Girininkui buvo suteikti diakono šventimai. Šv. Mišiose giedojo Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, parapijos choralo grupė, vadovaujama Vidmanto Budrecko.


Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Vidinio išgydymo rekolekcijose – svečiai iš Indijos

TELŠIAI. Visą savaitę, birželio 3–9 dienomis, Šv. Antano Paduviečio Katedroje po vakarinių šv. Mišių vyko rekolekcijos, kurias vedė svečiai iš Indijos Tėvas James Mariakumar SVD ir ses. Mary Pereira. Kas vakarą vis gausiau rinkęsi rekolekcijų dalyviai ir svečiai iš kitų parapijų turėjo unikalią galimybę – sustoti ir su ypatingu atidumu ir jautrumu peržvelgti savo gyvenimo realybę: nuo dabartinės kasdienybės, joje kylančių problemų, požiūrio į daiktus, aplinką, santykių su sutinkamais žmonėmis iki pat ankstyvojo vaikystės laiko, pačių slapčiausių asmeninių patirčių, kurios, dažniausiai uždarytos labai giliai viduje, šiandien trukdo džiaugtis ir turėti apsčiai gyvenimo, kurį kiekvienam iš mūsų yra pažadėjęs mūsų Atpirkėjas Jėzus. Kiekvienos dienos rekolekcijų pabaigoje vyko Švč. Sakramento adoracija, kurioje tikintieji buvo kviečiami atverti sielų duris Viešpaties šviesai ir pastebėti ,,vietas“, kurios per metų metus likusios neapšviestos. Kasdien rekolekcijų dalyviams buvo suteikiama galimybė susitikti su tėvu J. Mariakumar‘u SVD ir ses. M. Pereira asmeninėms konsultacijoms, o paskutinį rekolekcijų vakarą, sekmadienį, kuris sutapo su tądien švęstais tituliniais Katedros parapijos globėjo Šv. Antano Paduviečio atlaidais, Švč. Sakramento adoracijos metu tėvas J. Mariakumar SVD už kiekvieną tikintįjį meldėsi asmeniškai.


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Prasidėjo didieji atlaidai

Prie altoriaus – vyskupai Jonas
Ivanauskas, Linas Vodopjanovas OFM
ir Jonas Boruta SJ

Žemaičių Kalvarija. Pirmadienį, liepos 1-osios popietę, netoli Žemaičių Kalvarijos esančioje istorinėje vietoje, vadinamoje Panų Kalnu, rinkosi tikintieji iš Žemaitijos ir kitų Lietuvos vietovių, nes čia 16 val. šv. Mišiomis tradiciškai pradėti švęsti Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai. Susirinko didelis tikinčiųjų būrys, ypač gausiai dalyvavo Marijos legiono nariai, atvykę iš įvairių parapijų. Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupo vikaras, apašt. prot. Juozapas Pranciškus Gegdaudas, koncelebravo keletas Telšių vyskupijos kunigų. Šv. Mišių metu giedojo Alsėdžių parapijos Sumos choras, pamokslą pasakė Telšių kunigų seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas. Jis kalbėjo apie būtinybę atverti savo širdis Viešpaties malonei ir pasitikėti Jo meile vykdant Jo valią mūsų gyvenime.


Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Katedroje konsekruotas naujas altorius

TELŠIAI. Birželio 13 dieną 12 val. Telšių Katedroje buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, nes tą dieną prie Telšių Katedros besiglaudžianti parapija šventė savo dangiškojo globėjo Šv. Antano Paduviečio atlaidus bei IV Telšių vyskupijos Eucharistinį kongresą, skirtą Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui paminėti. Šių iškilmių išvakarėse iš Telšių Mažosios bažnytėlės į Telšių Katedrą, lydint kunigams ir tikinčiųjų būriui, grojant orkestrui per Telšių miestą buvo iškilmingai neštas nešiojamasis altorėlis su Dievo Motinos atvaizdais, buvo aukojamos šv. Mišios ir pradėta parą vykusi nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija. Visą naktį Švč. Sakramentą adoravo tikintieji, o birželio 13-osios vidudienį rinkosi į šv. Mišias, kurioms tą dieną vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Telšių Katedros kapitulos kanauninkai, kiti kunigai. Pamokslą pasakė Telšių vyskupo pagalbininkas vyskupas L. Vodopjanovas OFM. Jis pristatė Šv. Antano Paduviečio gyvenimą, ragino nuolat kreiptis į šį šventąjį pametus ne tik daiktus ir prašant jo pagalbos atrandant savo tikėjimą ir gyvenimo prasmę. Šv. Mišių metu Telšių vyskupas J. Boruta SJ konsekravo naują, Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejaus proga Telšių Katedroje įrengtą altorių, kuriame įdėtos Tikėjimo Ugandos kankinių šventųjų Karolio Luangos ir Motiejaus Mulumbos kaulų relikvijos. Po šv. Mišių Telšių miesto gatvėmis vyko Eucharistinė procesija, po kurios Švč. Sakramento adoracija dar tęsėsi iki 20 val. Taip iškilmingai Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas vyko Telšių Katedroje, iš kurios nešiojamasis altorėlis savo kelionę toliau tęsė Telšių dekanate, vyko nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija. Pagrindinė Telšių dekanato Eucharistinio kongreso diena – birželio 16-oji, sekmadienis, o Varnių Šv. Aleksandro bažnyčioje 11.30 val. aukotos šv. Mišios.


Telšių vyskupijoje

Palangos dekanate

Šv. Antano atlaidai

Kretinga. Keturias dienas, nuo birželio 13-osios, ketvirtadienio, iki birželio 16-osios, sekmadienio, mieste vyko iškilmingi Šv. Antano Paduviečio atlaidai. Programoje derėjo malda, mokymai ir šventimas. Birželio 13-ąją apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi buvo pakviestas kalbėti Kretingos visuomenei tema  „Tikėjimo metai – ar šiuolaikiniam žmogui reikalingas tikėjimas ir Bažnyčia?“ Po šv. Mišių ir lelijų šventinimo bažnyčioje, prašant Skaistumo dorybės, vyko Šv. Antano mokykla su s. Pranciška Bubelyte FDCJ. Dieną vainikavo agapė – suneštinės vaišės bažnyčios šventoriuje. Šeštadienio vakaro šv. Mišias aukojo Telšių vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM. Atlaidų programa sutraukė visokio amžiaus parapijiečius – jaunimą, šeimas su vaikais, vyresnio amžiaus žmones. Bažnyčios durys buvo plačiai atvertos ir priklausomybėmis sergantiems, ir įvairias negalias turintiems žmonėms – visi atėję prašė šv. Antano užtarimo. Penktadienio ir šeštadienio vakarais šventoriuje vyko koncertai. Penktadienį kretingiškius ir miesto svečius džiuginio Kauno technologijos universiteto choras „Nemunas“ ir lietuvių liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė. Šeštadienio vakarą koncertavo džiazo atlikėjas Artūras Chalikovas su grupe, pamokslą sakė kun. Paulius Vaineikis OFM. Koncertą vidurnaktį užbaigė fejerverkai. Sekmadienį, pagrindinę atlaidų dieną, Sumos šv. Mišias aukojo Lietuvos mažesniųjų brolių ordino Šv. Kazimiero provincijos ministras Astijus Kungys OFM, giedojo jungtinis Kretingos ir Kauno Arkikatedros choras kartu su solistu Liudu Mikalausku. Eidami keliais aplink Šv. Antano altorių, žmonės meldė reikiamų malonių.


Vilniaus arkivyskupijoje

Šalčininkų dekanate

Tarptautinis chorinės muzikos festivalis

Gardino vyskupo Aleksandras
Kaškevičius kalba festivalio dalyviams
Nuotrauka iš salcininkai.lt

EIŠIŠKĖS. Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje birželio 8–9 dienomis vyko II Tarptautinis chorinės muzikos festivalis „Auksinė Šalčios juosta“, kurį organizavo Šalčininkų kultūros centras, vadovaujamas direktorės Gražinos Zabarauskaitės. Festivalyje dalyvavo 24 chorai iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos bei Rusijos. Visa šeštadienio diena festivalio dalyviams bei vertinimo komisijos nariams buvo maratono pobūdžio – septynias valandas truko chorų perklausa. Svečio iš Baltarusijos Gardino vyskupo Aleksandro Kaškevičiaus ir kunigų aukotos šv. Mišios tapo atsikvėpimo ir susikaupimo,  muzikos išaukštinimo bei padėkos Dievui už dainavimo džiaugsmą akimirka. Daugeliui pamaldų dalyvių tai buvo ypatingas išgyvenimas, nes jiems kalbėjo jų kraštietis, kuris po studijų Kauno kunigų seminarijoje ir ilgų sielovados metų  Vilniaus krašte, dabar tarnauja Gardine ir yra šios vyskupijos ganytojas.


Vilniaus arkivyskupijoje

Maišiagalos dekanate

Paminklas ilgamečiam klebonui

Paminklas ilgamečiam
parapijos klebonui mons. Juzefui
Obrembskiui Maišiagaloje

MAIŠIAGALA. Birželio 9 dieną, minint antrąsias mirties metines, miestelyje buvo atidengtas paminklas nuo 1950 metų čia dirbusiam ilgamečiam parapijos klebonui mons. Juzefui Obrembskiui (1906 03 19–1932 06 12–2011 06 07), vadintam Vilniaus krašto patriarchu. Kartu su paminklu jo garbei buvo atidarytas muziejus, kuriame surinkti kunigo asmeniniai daiktai, liturginės knygos ir rūbai. Mons. J. Obrembskio antrųjų mirties metinių minėjimui buvo skirtas ypatingas dėmesys: organizuotas pinigų rinkimas bronziniam paminklui, vyko trijų dienų piligrimų kelionė kunigo pėdsakais iš Turgelių iki Maišiagalos (atkarpomis Turgeliai–Rudamina, Aušros Vartai–Sudervė, Sudervė–Maišiagala), iškilmingos šv. Mišios. Prie pinigų rinkimo paminklui prisidėjo ir Šalčininkų rajono gyventojai, kurie vasarį ir kovą surinko per 8 tūkst. litų. Dauguma jų asmeniškai pažinojo daug metų Turgeliuose praleidusį Dievo tarnyboje kunigą, kiti ne kartą lankė jį Maišiagaloje, jaunesnei kartai kunigas tapo Vilniaus krašto legenda, reiškiančia pasišventimą, gerumą, tarnybą Dievui ir žmonėms.


Kaišiadorių vyskupijoje

Elektrėnų dekanate

Šv. Antano atlaidai sukvietė kraštiečius

Vyskupas Juozapas Matulaitis,
kun. Ignas Kavaliauskas, Onuškio
seniūnė Zita Aniulienė, kun. Algimantas
Gaidukevičius ir Trakų rajono
savivaldybės administracijos direktorė
Asta Kandratavičienė vaišinasi kibinais

VYTAUTAVA. Birželio 16-ąją, sekmadienį, Vytautavos Šv. Antano Paduviečio bažnyčia nesutalpino susirinkusiųjų į tradicinius Šv. Antano atlaidus. Ne tik iš aplinkinių kaimų, bet ir iš miestelių bei didmiesčių į Vytautavą susirinko apie 300 šio krašto žmonių. Nemažai jų būriavosi ties durimis, šventoriuje, nes bažnyčioje nebeliko vietos.

Šv. Mišias aukojo Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozapas Matulaitis ir Punios klebonas kun. Vytas Sabaliauskas, pasakęs pamokslą. Šv. Mišiose dalyvavo šią parapiją aptarnaujantis Onuškio klebonas kun. Algimantas Gaidukevičius ir altaristas kun. Ignas Kavaliauskas. Pasibaigus iškilmėms, žmonės neskubėjo skirstytis. Šventoriuje smagiai griežė Aukštadvario kaimo kapela, sukosi šokių rateliai.


Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Šv. Antano Paduviečio atlaidai

ROKAI. Birželio 16 dieną, sekmadienį, Šv. Antano Paduviečio parapijos koplyčioje vyko Šv. Antano Paduviečio atlaidai. Šv. Mišias aukojo kunigai Artūras Kazlauskas ir Bronius Gimžauskas. Šv. Mišių metu vietiniam bažnytiniam chorui talkino ką tik iš Vokietijos koncertinės kelionės sugrįžęs Kauno vyrų choras „Perkūnas“ (vadovas doc. Romualdas Misiukevičius). Į bendrą programą gražiai įsipynė Kauno Muzikinio teatro solisto tenoro Mindaugo Zimkaus atliekamos religinės giesmės. Pamokslo metu kun. A. Kazlauskas aiškino nuodėmės turinį ir prasmę.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija